Világbajnoki-selejtező: Magyarország-Anglia 0-4, jött a papírforma

2021. szept. 03. Arany Balázs

A mérkőzést megelőzően a két csapat a tabella első két helyét foglalta el. Anglia kilenc, míg a mieink hét egységet gyűjtve. Megelőzve a más nem továbbjutó helyen álló hat pontos albánokat, a négy pontos lengyeleket, és a nulla egységgel álló Andorra, San Marino duót. A meccs előtti három VB-selejtezőn legyőztük a két sereghajtót, illetve a lengyel barátainkkal játszottunk egy 3-3-at. Az angolok három nyert meccsel állnak, legyőzték San Marinot, Albániát és Lengyelországot is.

A csapatok utoljára az Eb-n játszottak egyaránt. Mi a csoportkörből nem jutottunk ki, a portugáloktól kikaptunk, míg a franciákkal és a németekkel döntetlent játszottunk. Ezzel szemben az angolok a döntőig meneteltek. A csoportkör után legyőzték a németeket, az ukránokat, a dánokat, majd a döntőben kikaptak az olaszoktól tizenegyesekkel. Ilyen előjelekkel várhatták a csapatok a találkozót.

Nézzük a kezdőcsapatokat, elsőként a vendég Anglia kezdőcsapata:

Marco Rossi kezdőtizenegye:

A mérkőzés tegnap este, 20:45-kor kezdődött, remek hangulat, több, mint 60 000 szurkoló fogadta a csapatokat. A játékvezető a török Cakir volt, a mieink kezdték a játékot. Az első említésre méltó esemény az a 35. percben Bolla Bendegúz sárga lapja, amelyet a kontrázni igyekvő Grealish megállításáért kapott. Félidőben 0-0-ra álltak a csapatok. Összefoglalva az első játékrészt, az angolok irányítottak végig, 70% feletti labdabirtoklási fölénnyel rendelkeztek 45+2 perc játék után. Türelmesen játszottak, sokszor percekig nyomoztuk a labdát. Egy veszélyes lehetősége volt a magyar csapatnak, Szoboszlai 25 méterről lőhetett szabadrúgást, de nem talált kaput. Igazi helyzete nem volt egyik csapatnak sem az első félidőben.

A második játékrészt a vendégek kezdték, egyik csapat sem cserélt. Az 54. percben Rice kapott sárga lapot az angoloknál. Rá egy percre pedig az első gólja is megérkezett a kék mezeseknek. Egy labdavesztés után Grealish futott el a jobb oldalunkon, majd passzolt az előtte haladó Mountnak, aki beadta középre, Sterling pedig esélyt sem adva Gulácsinak, a kapuba talált, 0-1. A mezlevételes gólöröm miatt Sterling egy sárga lappal is gazdagodott. Az 58. percben nálunk is megérkezett a második sárga kártya, Willi Orbán kapta. Tíz perc sem telik el Sterling találata óta, már újabb gólt szerzett az Eb ezüstérmes. Egy indításunk akadt meg az egyik angol játékoson, melyből egyből tudtak támadni. Sterling kapta a jobb oldalon a labdát, beadása megpattant, de a középen érkező Kane számára pont így lett jó, egy csukafejessel megduplázta az előnyt, 0-2. A gól után Rossi mester cserélt, Sallói érkezett Sallai helyére. Még a 70. percben sem jártunk, de az angolok eldöntötték a találkozót, a szokásos Shaw szöglet érkezett középre és szokásosan Maguire fejét kereste, aki a földre fejelte a labdát, amelybe Gulácsi csak beleérni tudott, 0-3. Varga Kevin és Gazdag Dániel érkezett az újabb találat után. Lement Kleinheisler és Bolla. Az angoloknál Lingard váltotta Mountot. A hajrában pedig megérkezett a negyedik angol találat. Grealish a tizenhatosunkon belül cselezgetett már, majd vissza passzolt a következő hullámban érkező Ricenak, ő pedig elvállalta távolról, a lövés gyengére sikerült, de a védők takarásában Gulácsi nem tudott hárítani, 0-4. Henderson és Saka érkezett az utolsó percekre, a gólszerző Rice és a gólpasszt adó Grealish helyére. A 89. percben még Gazdag kapott egy sárgát, de az eredmény már nem változott, győzött az Angol válogatott 4-0-ra a Puskás Arénában. Összefoglalva a második félidőt, ebben a játékrészben már jött a papírforma, a mieink nagyobb helyzet nélkül játszották végig a meccset, az angolok pedig feljavult helyzetkihasználásuknak köszönhetően simán nyertek és ezzel hibátlanul vezetik a csoportjukat. A mieink harmadikok, ugyan úgy hét egységgel, mint az albánokat 4-1-re legyőző lengyelek. Folytatás vasárnap, az ellenfél Albánia lesz idegenben.