Világbajnoki-selejtező: Albánia-Magyarország 1-0, megint kikaptunk

2021. szept. 06. Arany Balázs

A csapatok négy csoportmeccsen voltak túl a találkozó előtt, a mieink a lengyelek ellen játszottak döntetlent, legyőzték San Marinot és Andorrát, majd az angoloktól szenvedtünk vereséget a Puskás Arénában. A házigazdáink is legyőzték a két mini államot, illetve ők is kikaptak az angoloktól, utoljára pedig a lengyelek győzték le őket 4-1 -re. A két válogatott a meccset megelőző, utolsó egymás elleni mérkőzései nem hoztak túl nagy gólparádét, 2008-ban 2-0-ra, 2009-ben 1-0-ra, 2014-ben szintén 1-0-ra győztünk ellenük.

Most, hogy láttuk a közel és a távolabbi múltját is a csapatoknak, ismerkedjünk meg az összeállításokkal.

A házigazda Albánia kezdőcsapata, amelyben a Ferencváros játékosa, Uzuni is helyet kapott:

Magyarország kezdője Szalai Ádám hiányában igazi befejezőcsatár nélkül:

Az összecsapást este rendezték, 18:00 órai kezdéssel, az Elbasan Arénában. A mérkőzést a holland Makkelie sípjelére a magyar válogatott kezdte. A 19. percben az első komolyabb helyzet előttünk adódott, Kleinheisler kapott egy hosszú átadást, de a Torino kapusa, Berisha jól jött ki és bravúrral hárított. A két perces ráadásban még Szoboszlai előtt adódott egy helyzet, egy távoli lövést eresztett meg, amely a bal alsó sarokban tartott, Berisha nagyot védett ismételten. A félidő végén az állás 0-0 volt. Kiegyenlített párharc, mindkét csapatnak voltak lehetőségei, de a nagyobb helyzetek a mieink előtt adódtak.

A második játékrészt az albánok kezdték, mindkét csapat cserélt. A hazaiaknál Roshi érkezett Trashit váltva, nálunk pedig kapuscsere történt, Gulácsi helyén Dibusz védett a folytatásban. Az 51. percben az albánok alakítottak ki egy nagy helyzetet, Balaj kapott labdát a tizenhatoson belül, az ötös sarkáról azonban nem találta el a kaput, csak az oldalhálót. A 63. percben albán csere következett, Laci érkezett Bajrami helyére. Négy perc múlva mi is cseréltünk és a hazaiak is ismét. Nálunk Sallói jött be Gazdag helyére, a piros-feketéknél Cekici váltotta Abrashit. A 72. percben ismét egy albán ziccer, a csereként beállt Cekici kapott egy mélységi indítást, amelyet a tizenhatoson belül vett át, majd lőtt, de Dibusz védte a jobb alsóba tartó lövést. A 78. percben Gjasula szabálytalankodott, sárga lapot kapott érte. Ismét albán cserék következtek, Doka és Balaj hagyták el a játékteret, helyükön Broja és Hoxhallari. Két perc múlva Willi Orban is besárgult. A 87. percben megszerezte egy magyar helyzet után Albánia a vezetést. Egyértelmű szabálytalanság után labdát szereztek a hazaiak, majd a kontra végén Broja lőtt a tizenhatos sarkáról, nagy erővel, Dibusz nem tudott hárítani, 1-0.

Hiába vizsgálták a gól előtti esetet, ennek ellenére megadták a találatot. Rossi kettőt cserélt a gól után, Hahn és Varga Roland érkezett Botka és Sallai helyett. A négy perces ráadásban két hazai sárga volt még, Cekic és a gólszerző, Broja és lapot kapott. A végén még beállt Nikolics is Kleinheisler helyére, de az eredmény már nem változott, Albánia 1-0-ra legyőzte a magyar válogatottat, történelme során először. Sajnos a második játékrészben fölénk kerekedtek a piros-feketék, az ő akaratuk érvényesült jobban, még akkor is, ha a góljuk nem volt jogos. Ezzel elég távoli álommá vált számunkra a katari világbajnokság, szerda este Andorra ellen lehet javítani a Puskás Arénában.

(Fotók: telex.hu, infostart.hu)