Valentino Rossi új kalandja

2021. máj. 23. Szikora Tamás

A MotoGP legendája már elmúlt 40 éves, egyelőre úgy néz ki még mindig talál magának motivációt.

Kilenc világbajnoki címével és jellegzetes ünneplési stílusával sok-sok rajongót szerzett magának a doktor becenévre hallgató pilóta. Rossi egy időben szinte verhetetlen volt, volt idő mikor már nem csak megnehezítették a dolgát az ellenfelek, de jócskán bele is szürkült a mezőnybe. Akárhányszor is írták már le a pályafutását, valahogy mégis visszatudott térni az élmezőnybe és villantott valamit.

Jó kérdés persze, hogy meddig lehet ezt így csinálni, a kedve még megvan, mivel hatalmas szurkolótábor áll mögötte, így a Gyorsasági Motoros vb sem szívesen engedné el őt, ám valamikor be kellesz fejeznie. A Yamaha márkájával szinte már összefonódott az olasz neve, azonban a gyári csapatban már nem kapott helyet az idei szezonban.

Az SRT Petronas Yamaha csapatánál, vagyis a hangvillás alakulat privát istállójánál kapott lehetőséget, ami lefokozásnak tűnhet, ám ennek sok oka van. Rossi gondolkodási időt kért a szerződését illetően, a tehetséges Fabio Quartararo viszont kivételesen teljesített tavaly, így érhető volt a Yamaha lépése. A francia versenyzőt sokan szívesen szerződtették volna a jövőbe, így viszont a kecske is jól lakott és a káposzta is megmaradt.

Quartararo ugyanis helyet cserélt Rossival, utóbbi pedig úgy került egy új, de egyúttal nyugodtabb környezetbe, hogy kevesebb a nyomás rajta, de a gyári technikát is megkapja. Ezzel egyszerre ráadásul a saját tanítványa lett a csapattársa, Franco Morbidelli van most a garázs másik oldalán.

Konstruktőr és versenyző egyszerre?

Rossi saját márkája a VR46 sok helyen és formában megjelenik, ez igaz a saját csapatára is. Az utánpótlás programjuk ugyanis kifejezetten sikeres eddig, saját féltestvére Luca Marini példája is bizonyítja ezt. Jelenleg a két kisebb kategóriában, így tehát a Moto3-ban és a Moto2-ben találhatóak meg teljes kapacitással, de a hírek szerint a következő évben a királykategóriában is jelen lehetnének két motorral.

Amennyiben ez igaz, több út is elképzelhető. A doktor ugyanis már közölte párszor, hogy az idei szezonban nyújtott teljesítménye alapján dönt arról, hogy folytatja e a jövő évben a pályafutását. Amennyiben minden jól alakul, simán benne van, hogy marad jelenlegi helyén, plusz még egy saját csapattal is rendelkezhet majd a mezőnyben, de akár az is lehetséges, hogy a VR46 színeiben indul majd.

Hasonlóra látunk most példát a NASCAR-ban, ott Denny Hamlin lett résztulajdonos egy csapatban, miközben egy másik helyen még ő maga is aktívan versenyzik, így tehát nem lenne szokatlan ez a motorsportok világában, ám a MotoGP-ben mindenképpen nagy hír lenne.

A lehetőségek között van persze az is, hogy szögre akasztja a bukósisakját és kizárólag a csapatfőnöki teendőkre koncentrál majd, ám ismerve a habitusát ez valószínűleg tényleg a legvégső esetben következik be.

Egy biztos: ha Valentino Rossi kiszáll, akkor végérvényesen egy új korszak indul.

(Fotó: roadracingworld.com)