Úszó világkupa Budapest: 16 magyar érem született

2021. okt. 10. Arany Balázs

Harmadik alkalommal látogatott Budapestre a Fina úszó világkupa sorozata a Duna Arénába, ahol október 7-9-e között számos magyar úszóért szoríthattunk, akik ismételten bizonyították, hogy az úszás a mi sportunk!

A sorozat első napján, 200 méteres hátúszásban két magyar is érdekelt volt a döntőben. Kós Hubert végzett az első helyen, 1:52.79-es idővel, amellyel megdöntötte eddigi legjobbját. Negyedikként végzett Telegdy Ádám, kereken egy másodperccel lemaradva Kóstól. Majd Jakabos Zsuzsannáért szoríthattunk, aki második lett 200 méter pillangón, sajnos egy tizeddel lemaradva az első helyről. Ugyan ebben a számban további két magyar úszó is szerepelt, Sebestyén Dalma negyedik, míg Hatházi Dóra nyolcadik lett. Egy újabb ezüstérmes következett, hiszen 200 méteres mellúszásban Békési Eszter 2:23.70-es idővel másodikként ért célba. 100 méter pillangón a férfiaknál két érmesünk is remekelt. Milák Kristóf második, míg Szabó Szebasztián harmadikként érte el a falat. 50 méteres gyorson ugyan ezen duónak szurkolhattunk, itt Szabó a negyedik, míg Milák az ötödik helyen végzett. Majd Jakabos Zsuzsannára még várt egy döntő, ahol kereken egy perces idővel a negyedik helyet szerezte meg, míg honfitársa, a 16 éves Ugrai Panna az utolsó, nyolcadik helyen zárt. Szintén a nőknél, Késely Ajna a 400 méteres gyorson hatodik lett 4:06.89-es idővel.

Ugyan ezen számban a férfiaknál Holló Balázs a döntőben, holtversenyben a hetedik lett 3:45.98-as idejével. Horváth Dávid pedig 100 méter mellen, a döntőben nyolcadik lett 59.10-es idővel.

A budapesti világkupa második napján is volt bőven magyar úszónk, akik remekeltek. Délelőtt, elsőként Milák és Szabó úszott 50 méter háton, ahol Milák új, országos rekorddal lett első, míg Szabó a harmadik helyen végzett.

Majd női 200 vegyesen két magyar érdekeltség volt. Jakabos Zsuzsanna a nyolcadik, Pádár Nikolett a hetedik helyen ért célba. 200 méteres vegyesúszásban Zombori Gábor 1:58.30-al lett az ötödik, míg ugyan ezen számban Holló Balázs a nyolcadik helyen végzett. 100 méter női háton Burián Katalin az utolsó, nyolcadik helyen érte el a falat. 100 méter gyorson ismét szerepet kapott a Milák-Szabó duó, Milák harmadik lett, Szabó Szebasztián pedig a hatodik. 200 méteres pillangón sem maradtunk érem nélkül, Kós Hubert a második helyen zárt, 1:54.75-el. Kalmár Ákos pedig 1500 méteres gyorson, 14:47.16-al ezüstérmet szerzett. Tekauer Márk sajnos lemaradt a dobogóról, negyedikként, 1:56.38-s idővel. A nőknél Jakabos Zsuzsanna sem érte be a napon a nyolcadik helyével, 400 méter vegyesen ezüstérmet szerzett. Ugyan ezen számban több magyar eredmény is született, Sebestyén Dalma ötödik, Szabó-Feltóthy Eszter hatodik, Mihályvári-Farkas Viktória pedig hetedikként érte el a falat.

Varga Dominika 50 méter pillangón a döntőbe jutott, ahol 26.07-s ideje a hetedik helyre volt elég. A sorozat második napját a 4×50 méteres mixed gyorsváltó csapatunk zárta, Szabó, Milák, Jakabos, Pádár összeállítású magyar csapat egy izgalmas véghajrában az amerikaiak mögött a második lett, bezsebelve az ezüstérmet.

A világkupa utolsó napjára is maradt még azért az éremesőből bőven. Egyből két éremszerzéssel indult a nap egy futamon belül. Férfi 400 vegyesen Holló Balázs második, míg Kós Hubert két tizeddel lemaradva harmadikként zárt. Majd a jól megszokott Milák-Szabó páros ismét egyszerre volt a vízben, ezúttal Szabó volt a gyorsabb 50 pillangón második helyen végzett, míg Milák a negyedik lett. De Milák nem panaszkodhatott, hiszen megjött az érem a záró napon is, 200 méter gyorson 1:42.61-el bronzérmet szerzett. Sajnos Horváth Dávid lemaradt a dobogóról, 200 mellen a 2:06.75-ös ideje csak a negyedik helyre volt elegendő. Ugyan ezen számban Kutasi Máté a nyolcadikként érte el a falat. A nőknél az 50 méter mell kategóriában Szankovics Annáért szoríthattunk, aki a negyedik helyet szerezte meg a 30.93-s idejével. A női 200 háton három magyar lány is versenghetett, ám egyikőjük sem tudott érmet szerezni. Burián Katalin ötödik, Molnár Dóra hatodik, Nyírádi Réka hetedik és Szabó-Feltóthy Eszter a nyolcadik lett. Női 200 vegyesen is hasonlóan alakult a három úszónk helyezése, Sebestyén Dalma hatodik, Ugrai Panna hetedik, Ábrahám Minna a nyolcadik helyen végzett. Mihályvári-Farkas Viktória 800 gyorson 8:28.46-al hatodik helyet szerzett. 100 méter pillangón Varga Dominika 59.16-al a hetedik helyen érte el a falat. 100 gyorson pedig Gyurinovics Fanni nyolcadik lett 54.87-el. A nap és a világkupa zárásaként a 4×50-es mixed vegyes váltóban az Eger csapata ötödik lett, hatodik a Budafóka együttese, A Vasas hetedik és a Kaposvár fért még bele a legjobb nyolcba.

Összesítésben, a Fina úszó világkupa sorozat második állomásán, a három nap alatt a magyar úszók 16 érmet szereztek, melyhez gratulálunk!

Nem mellékes továbbá az sem, hogy a visszavonult Cseh Lászlót a világkupa zárónapján búcsúztatták el.

(Fotók: Magyar Úszó Szövetség Facebook oldal)