Történelmi tettet hajtott végre a Ferencváros

2022. nov. 02. Szikora Tamás

A Monaco ellen hazai pályán elért döntetlennel eldőlt, hogy a zöld-fehérek biztosan bejutottak az Európa Liga nyolcaddöntőjébe, ezzel pedig több szempontból is olyasmit értek el, amire még magyar csapat eddig sosem volt képes. Lássuk, miért is akkora dolog a Fradi őszi szereplése a nemzetközi kupaporondon.

A hazai labdarúgás jelentősen javult az elmúlt évtizedben, amire a válogatott teljesítményén túl már klubszinten is több példát fel lehetne hozni. Az egyik legjelentősebb ezek közül, hogy amíg ebben az évezredben általában csodaszámba ment, ha egy magyar csapat képes volt sikereket elérni az európai kupákban, addig 2018 óta minden egyes évben ott volt egy klub valamelyik sorozat csoportkörében.

Ez már önmagában nagy tett, ezek után azonban joggal várták el az emberek, hogy a közeljövőben valamelyik együttes a tavaszt is megélje. Ez most a Ferencvárosnak sikerült, mégpedig elismerésreméltó teljesítménnyel, hiszen egy igazán nehéz kvartettből fognak csoportelsőként csatlakozni a második számú európai kupa legjobb 16 csapata közé, rég nem látott dolgokat elérve ezzel.

Az első mindig emlékezetes

A szóban forgó kupa 2010-ben kapott egy vérfrissítést, amikor története során már sokadik alkalommal nevezték át. Eredetileg Vásárvárosok Kupájaként jött létre, majd Európai Városok Kupája, később pedig egy jó ideig UEFA Kupa néven futott. Utóbbi jogutódjaként jött létre az Európa Liga, ami alatt már az Európai Konferencia Ligát is létrehozták, de továbbra is a második számú sorozat a Bajnokok Ligája mögött. Hivatalosan itt még egy magyar csapat sem tudott továbbmenni a csoportkörből, habár a Fradi mellett a fehérváriaknak és a Debrecennek is lett volna erre a lehetősége papíron, ráadásul szintén példátlan, hogy a csoport első pozíciójából várhassa egy hazai alakulat a folytatást.

18 esztendőnyi távollét

Közel 20 éve a magyar csapatoknak volt egy egészen jó periódusa, ez pedig főként az UEFA-Kupában volt így. 2002-ben az Újpest, a Zalaegerszeg és a Ferencváros is túlélte a selejtezőket, az üllői úti alakulat pedig a legjobb 64 közé is eljutott, míg 2003-ban a DVSC klubja tett csodát, amikor a régi csoportoktól mentes lebonyolításban a harmadik körig meneteltek, ezzel 19 év után először lehetett magyaroknak szurkolni a tavaszi szezonban. Azóta nem volt erre példa, ráadásul a sors furcsa játéka, hogy kishíján ismét 19 esztendő telt el.

Új csúcsokat ért el a rekordbajnok

Magyarországon az FTC eddig 33 bajnoki címet ért el, amivel abszolút csúcstartó ebben az összevetésben, de az idei EL-szerepléssel más területeken is rekordot értek el. A csapat 2019 óta minden évben fő táblán volt Európában, ami új csúcs az idehaza jegyzett együttesek között, akárcsak a Monaco, a Crvena Zvezda és a Trabzonspor ellen aratott sikerek, hiszen három győzelemre még nem volt példa az Európa Ligában. Mindezeken túl a pontszámra is érdemes vetni egy pillantást, amiből eddig hét pont volt a csúcs a Fradi és az akkoriban még MOL Vidi FC néven futó székesfehérváriak révén, de a jelenlegi tíz pont, ami még akár növekedhet is, egyértelműen új rekord.