Történelmet írt a magyar női jégkorong válogatott

2022. szept. 05. Szikora Tamás

Ismételten elképesztő teljesítményt tett le az asztalra a magyar női jégkorong válogatott, mely Pat Cortina irányításával eddigi legjobb eredményét érte el az A csoportos világbajnokságon. A mieink több szempontból is rekordot döntöttek.

A férfiak sikerei után tavaly már a hölgyek is megtapasztalhatták, milyen a világelit tagjai ellen küzdeni, az idei torna pedig tökéletesen megmutatta, hogy abszolút nem lehet leírni női válogatottunkat. A magyar együttes legutóbb a kilencedik helyen zárt, igaz a koronavírus miatt hozott szabály is a segítségünkre volt alapvetően. A 2021-es vb-n ugyanis a nemzetközi szövetség eltörölte a kieséses rendszert, a tavalyi tornát követően pedig először fordult elő, hogy hazánk egy jégkorong válogatottja nem esett ki rögtön a feljutás után.

Ezúttal úgy tűnt, a legutóbbinál is nagyobb kihívás előtt áll Pat Cortina csapata, ám a B csoportban lévő ellenfelek ellen kiváló eredményeket értek el a hölgyek. A lebonyolítás értelmében az A jelű ötösbe kerültek a legjobbak, ők pedig automatikusan résztvevői voltak a negyeddöntőnek, míg a második oldalon a legjobb négybe kellett kerülni a bent maradáshoz, a csoportban lévő legjobb három nemzet pedig bejut a rájátszásba.

A cél elsődlegesen az volt, hogy itt legalább a negyedik helyen zárjon válogatottunk, de ami történt, az valójában minden korábbi várakozást felülmúlt. A németek elleni 4-2-es győzelem után egy kijózanító vereség következett Csehországtól, ám ezek után előbb a házigazdát sikerült megverni, majd szoros csatában kaptunk ki Svédországtól. Utóbbi alkalommal a szétlövés döntött, így a döntetlennek köszönhetően onnan is sikerült elcsípni egy pontot, ami újfent sokat ért.

A magyarok végül a harmadik helyen jutottak tovább, a negyeddöntőben viszont nagy csoda kellett volna, hiszen a női jégkorong élvonalának egyik kirobbanthatatlan tagja, az Egyesült Államok együttese ellen kellett helyt állni. Itt sajnos, ahogyan az várható volt simán kikaptunk, a folytatásban azonban a helyosztón szintén nehéz helyzetet kellett volna megoldani.

Az 5-8.helyért Finnország ellen jöhetett egy újabb parázs csata, amiben a svédek elleni találkozóhoz hasonlóan a hosszabbításban dőlt el a győzelem sorsa, ám sajnos itt sem volt szerencsénk, így végül a nyolcadik helyen zárt a magyar válogatott, ezzel pedig történelmi tettet hajtottak végre. A nők számára 1990 óta rendeznek világbajnokságot, Magyarország második alkalommal vehetett részt az elit vb-n, de idén először láttunk olyat, hogy az egyeneskieséses szakaszban is szerepelhettünk.

„A lányok fantasztikusak voltak, hatalmas energiával és bátorsággal játszottak, de ez nem is meglepő, mert az egész világbajnokságon így történt. Egyedül a csehek ellen nem teljesítettünk így, ám az összes többi meccsen bátrak voltunk, tudtuk, hogy mit kell tennünk és együtt küzdöttünk. Nagyon is elégedett vagyok az egész világbajnoksággal. Jó élmény mindenkinek ez a torna, szerintem mindenki élvezte, nem csak az időnket pazaroltuk. Megtiszteltük a magyar válogatott mezt, és megmutattuk, hogy ehhez a szinthez tartozunk” – idézte a szövetségi kapitány értékelését a Magyar Jégkorong Szövetség. 

„Megérkeztünk ide, és a következő feladatunk megérteni, hogy ez nem a végállomás, hanem az út eleje, és ha ugyanígy dolgozunk tovább, még sok hasonló világbajnokságot átélhetünk. Sztenderdet állítottunk fel, minden fiatal lány, aki innentől felveszi a válogatott mezt, tudja, hogy ugyanolyan keményen kell küzdenie, mint ennek a csapatnak. 2019-ben, amikor feljutottunk, a levegőbe dobáltak a lányok, most viszont nem fizikálisan emeltek fel, hanem mentálisan, én is sokat kaptam tőlük. Rendkívül büszke vagyok az egész csapatra. Különleges helyet foglalnak el a szívemben” – tette hozzá.

(Képforrás: jegkorongszovetseg.hu)