Tokiói Olimpia 2020: 20 érmet szereztünk!

2021. aug. 09. Arany Balázs

A koronavírus következtében tavalyról idénre halasztották a nyári olimpiát, amelyet ezúttal Tokióban rendeztek meg. Magyarországot 176 sportoló képviselte. Ők és csapatuk igyekeztek mindent megtenni annak érdekében, hogy méltóképpen képviseljék kicsiny hazánkat a világ legnagyobb sporteseményén.

Ezt megelőzően 2016-ban, Brazíliában, Rióban rendezték az olimpiát. Ekkor az éremtáblázat első helyén az Egyesült Államok végzett, 121 éremmel, második lett Nagy-Britannia 67 érmet bezsebelve, míg a dobogó legalsó fokán Kína zárt, 70 medállal. Magyarország 15-el gyarapította olimpiai érmeinek számát, nyolc arannyal, három ezüsttel és négy bronz medállal.

Nézzük idén mely sportágakban, hány magyar versenyzőért szoríthattunk. Asztaliteniszben 5+1, atlétikában 19, birkózásban 6, cselgáncsban 7, evezésbe 1, íjászatban 1, judoban 7, kajak-kenuban 17, szlalom kajak-kenuban 1, karatéban 1, kerékpárban 3, kézilabdában 14+1, ökölvívásban 1, öttusában 4,  ritmikus gimnasztikában 1, sportlövészetben 4, súlyemelésben 1, taekwondoban 1, teniszben 3, tollaslabdában 2, tornában 1, triatlonban 4, úszásban 34, vitorlázásban 4, vívásban 10+3 és vízilabdában 24+2 sportoló vett részt az ötkarikás játékokon.

Most jöjjön a lényeg, mely sportágakban értek el kiemelkedő eredményt versenyzőink. Az első éremre nem kellett sokat várnunk, Szilágyi Áron klasszis teljesítményt nyújtott vívásban, amellyel világrekordot döntött, hiszen zsinórban harmadik olimpiáján szerzett aranyérmet. Az első helyhez vezető úton, elsőként a venezuelai, José Quinterot győzte le 15-7-re a magyar vívó, majd az iráni, Mojtaba Abedini ellen ugyan ilyen arányban nyert, és jutott be a legjobb nyolc közé. Itt 15-6-ra győzött Pakdaman ellen. Majd egy szoros elődöntőben 15-13-ra Bazadze ellenében. A döntő már nem volt ilyen szoros, 15-7-re múlta fölül Samelet, megszerezve az első helyet.

Szilágyi Áron

Az aranyat nem sokkal utána követte egy ezüst is, hiszen másik vívónk, Siklósi Gergely, pályafutása első olimpiáján érte el ezt a szenzációs eredményt. Ő is venezuelai ellenféllel kezdte a vívást, Limardo Gascont győzte le 15-12-re, majd a holland, Verwijlent 15-11-re. Az orosz, Szergej Bida sem jelentett gondot számára, 15-2-es eredményt ért el Siklósi, majd az elődöntőben, az ukrán, Igor Reizlint múlta fölül 15-10-re. A döntőben aztán a francia, Cannone nyert 15-9-re, ezzel Siklósi a dobogó második fokára állhatott fel.

Siklósi Gergely

Férfi vívó csapatunk is remekelt a 32. nyári olimpián, 25 év után éremmel tértek haza. A Szilágyi Áron, Decsi Tamás, Szatmári András, Gémesi Csanád összeállítású magyar válogatott elsőként az Amerikai Egyesült Államok ellen győztek Szilágyi Áronék, 45-36-ra, majd az elődöntőben az olaszok ellen szenvedtünk vereséget 45-43-ra, de a harmadik helyért való harcban jobbnak bizonyultunk a német válogatottnál, 45-40-es eredménnyel szerzett bronzot a magyar férfi kard válogatottunk.

Férfi vívóink

Majd Milák Kristófra szegeződtek a tekintetek, hiszen eleget tett a várakozásoknak és két érmet is bezsebelt a magyar úszó, aki 100, illetve 200 méter pillangón is éremmel zárt. 1:51:25-el olimpiai rekordot döntve szerzett aranyérmet a döntőben, 200 méteren. 100 méteren pedig európai rekorddal, 49,68-al ezüstöt ért az ideje.

Milák Kristóf

Ugyan érmet nem szerzett, de mindenképpen meg kell említenünk a tokiói olimpián 200 méter vegyesen, a döntőben hetedik helyezett Cseh Lászlót, aki zsinórban ötödik olimpiáján vett részt, és ezzel az eredménnyel búcsúzott el egy gyönyörű karriert lezárva.

Cseh László

Majd cselgáncsra térünk át, ahol Tóth Krisztián a 90 kilogrammosok között ipponnal nyert Popole Misenga ellen, majd a hazai pályán játszó Shoichiro Mukait múlta fölül egy sokkal nehezebb mérkőzésen. Ezt követően Eduard Trippel, a német cselgáncsozó várt a negyeddöntőben Tóth Krisztiánra. A német egy vazarinak köszönhetően győzött, így a magyar cselgáncsozónak maradt a vigaszág. A bronzéremért való küzdelemig még egy holland versenyzőn át vezetett az út. Noël van’t End ellen egy vazarit elérő Tóth a remek védekezésének is köszönhetően jutott a bronzmérkőzésig. Itt az orosz, Mihail Igolnyikovot kellett legyőznie az éremért Tóth Krisztiánnak, és ez sikerült is, ezzel megszerezve az olimpiák történelmének 500. magyar érmét.

Tóth Krisztián

Az olimpia 12. napja rendkívül eredményesre sikerült, öt érmet zsebeltek be olimpikonjaink. Kozák Danuta és Bodonyi Dóra, kajak-kenu kettesben, 500 méteren szerzett bronzérmet 1:45:735-ös idővel értek be a célba. Éppen honfitársaikat sikerült megelőzniük a versenyben, hiszen Csipes Tamara és Medveczky Erika lett a negyedik. Kozák Danuta számára ez volt az első olimpiai bronzérem a pályafutása során.

Kozák Danuta és Bodonyi Dóra

Szintén Kajak-kenuban szerzett érmet a férfiaknál, a 21 esztendős Varga Ádám, aki a K1 1000 méteren, másodikként ért be a fináléba 3:39:650-es idővel. Ám, aki őt megelőzte az nem más volt, mint Kopasz Bálint, így ebben a számban egyszerre két magyar érem is született. Kopasz Bálint, 3:39:084-es idővel előzte meg honfitársát.

Varga Ádám és Kopasz Bálint

A korábbi Európa-bajnok és világbajnok vitorlázó, Berecz Zsombor, a magyar vitorla sport legjobb helyezését érte el az olimpiák történetében, azzal, hogy ezüstérmet szerzett a tokiói olimpián. Valószínűleg jó ideig ez marad a legjobb eredmény, hiszen a következő, párizsi olimpián már nem szerepel a programban ez a sportág.

Berecz Zsombor

És még ugyanezen a napon megszületett a negyedik aranyérem, amelyet Lőrincz Tamás szerzett, a férfi kötöttfogásúak 77 kilogrammosai közt. A 34 éves birkózó, a több, mint 15 éves pályafutását zárta le Tokióban. Számára a nyolcaddöntővel kezdődött volna a torna, ám ellenfele nem állt ki, így következhetett a negyeddöntő, ahol hazai ellenfelet kapott. Jabiku Sohei azonban nem különösebben nehezítette meg Lőrincz dolgát, 3-1-re múlta fölül a japánt. Az elődöntő már szorosabb volt, az iráni, Mohammadali Garadzsi ellen 6-5-el jutott tovább a magyar birkózó. Jöhetett a döntő, kirgizisztáni ellenféllel. Akzsol Mahmudov ellen, ahol 2-1-es magyar siker született, amellyel olimpiai bajnok lett Lőrincz Tamás.

Lőrincz Tamás

Nem csak Lőrincz Tamásért szoríthattunk a tokiói olimpián, hanem testvéréért, Lőrincz Viktorért is. Ő a 87 kilogrammosok között birkózott, első ellenfele a nyolcaddöntőben, a kirgizisztáni, Atabek Aziszbekov volt, akit könnyedén 6-1-el búcsúztatott. A negyeddöntőben a német, Denis Kudia ellen jutott tovább egy szoros összecsapáson. Az elődöntő nem okozott Lőrincz Viktor számára különösebb nehézséget, az egyiptomi, Mohamed Metwally ellen 9-2-re győzött. A fináléban ukrán ellenfél várta a magyar birkózót, Zsan Belenyuk nem kegyelmezett, 5-1-es sikerével Lőrincz ezüstérmet szerzett.

Lőrincz Viktor

A következő érmesünk, Rasovszky Kristóf volt, aki a 10 kilométeres nyílt vízi úszásban remekelt. A magyar úszó zárta részünkről az úszást. A 30 fokos vízben, 65%-os páratartalom mellett nagyon nehéz és kimerítő úszni. Ennek ellenére a német világbajnok, Florian Wellbrock mögött, 1:48:59-es idővel teljesítette a távot, úgy hogy a legvégén veszélyben volt a második helye, de nagyot hajrázva, végül megtartotta pozícióját.

Rasovszky Kristóf

Majd ismételten kajak-kenusaink remekeltek, futószalagon szállították az érmeket. Csizmadia Kolos és Tótka Sándor kajak egyes 200 méteres versenyén voltak érdekeltek a döntőben. Az előfutamban, illetve az elődöntőben kettőjük közül a jobb időt futó Csizmadia Kolos a döntőben 35:317-es idővel ért be, amely a negyedik helyre volt elég. Tótka Sándor viszont 35:035-ös idővel megszerezte az aranyérmet.

Tótka Sándor

A férfiakéhoz hasonlóan, a női kajak egyes 500 méterén is két magyar kajak-kenusért szoríthattunk. A csapatban már bronzot szerzett Kozák Danutáért és Csipes Tamaráért. Az előfutamban kettőjük közül Kozák futott jobb időt, míg az elődöntőben Csipes teljesített jobban. A döntőben Kozák ért be lassabb idővel, 1:53:414-el a negyedik helyre volt elég. A 31 éves Csipes Tamara viszont ezüstöt szerzett, 1:51:855-el haladt át a célon, amely ezüstérmet ért számára.

Csipes Tamara

Meglepetés érmet is hozott számunkra a tokiói olimpia, ugyanis Hárspataki Gábortól nem sokan számítottak éremre 75 kilogrammos karatésok között. Ám a magyar sportoló sikerrel vette a csoportkörét, ahol legyőzte az egyiptomi, Abdalla Abdelazizt, majd az amerikai Thomas Scott győzte le őt 8-3-ra, az ukrán, Stansilav Horuna ellen döntetlent játszott, a japán, Ken Nishimurát pedig 3-1-re múlta fölül. Ezen eredménysorral a második helyen továbbjutott a csoportjából, amely biztos érmet jelentett számára, hiszen karatéban mindkét elődöntőst éremmel jutalmazzák. Ez jól jött számunkra, mert Hárspataki Gábor kikapott az elődöntőben, az azerbajdzsáni, Rafael Aghayevtől 7-0-ra.

Hárspataki Gábor

Ugyan ezen a napon még egy bronzéremmel gazdagodtunk, méghozzá öttusában. Elsőként vívásban, Kovács Sarolta 20-15-ös eredménnyel, 220 pontot szerzett, ezzel a tizedik helyen zárta az első kört. Úszásban javított a helyezésén, 2:07:71-es idejével összesítésben feljött a negyedik helyre. A másik magyar, női öttusázó, Gulyás Michelle ekkor a második volt. A bónusz vívás után mindkét magyar lány 516 ponttal állt a 6-7 helyen. Következett a lovaglás. Itt Gulyás Michelle egészen a 16. helyig csúszott hátra, míg Kovács Sarolta a harmadik helyre lépett előre. A versenyszám utolsó része a futás/lövészet volt. Itt Kovács Sarolta 12:21:42-es idővel zárt, amellyel összesítésben 1368 pontot szerzett, ez pedig a harmadik helyre volt elég. Gulyás Michelle a 12. helyen végzett.

Kovács Sarolta

Az esemény utolsó előtti napján sem maradtunk érem nélkül, női kajak négyesünk 500 méteren, az előfutamban 1:33:335-ös idővel, az első helyen jutott tovább. Az elődöntőben sem hagytak esélyt másoknak a lányok, 1:36:529-el ismét első helyen végeztek. Következett a döntő, amelyben 1:35:465-el aranyérmet szereztek. Ez már a hatodik aranya volt összességében Magyarországnak.

Női kajak négyes

Az arany után pedig következett egy bronz, ismét csapatversenyen. Női vízilabdásaink a „B” jelű csoportban kezdték meg szereplésüket, egyből egy kiélezett meccsen az oroszok ellen egy 10-10-es döntetlennel. A második fordulóban az amerikai válogatottal találkoztak a lányok, itt is nagyon szoros volt, de mi örülhettünk a végén a 10-9-re megnyert találkozón. Majd a házigazda Japán következett, ahol 17-13-ra nyert a magyar válogatott. A csoportkör utolsó meccsén pedig Kína ellen szenvedtünk 11-9-es vereséget, ezzel a csoport második helyén zárva. A negyeddöntőben Hollandia volt az ellenfél, amely mérkőzésen 14-11-re nyertek a lányaink. A döntőbe jutásért a spanyolokat kellett volna legyőzni, ám ez nem sikerült, a végeredmény 8-6 lett a spanyol csapat javára. A bronzéremért való csatában a korábbi csoportellenfelünk, az Orosz Csapat ellen kellett nyerni, amely sikerült is egy óriási küzdelem során, 11-9-es arányban. Ezzel pedig megszerezték Magyarország 19. érmét a lányok.

Női vízilabdásaink

Az olimpia utolsó napjára egyetlen magyar éremesélyesként a magyar vízilabda válogatott mérkőzött meg Spanyolország ellen. Az ide vezető út a csoportkörrel kezdődött, elsőként a görögöktől kaptunk ki 10-9-re, majd a hazai csapat ellen javítottunk 16-11-es sikerrel. Aztán egy önbizalom növelő 23-1-es győzelem Dél-Afrika ellen. Negyedik csoportmérkőzésen az Amerikai Egyesült Államokat múlták fölül Varga Dénesék 11-8-ra, az utolsó csoportmeccsen pedig az olaszok elleni 5-5-el zártunk. Így harmadik helyen jutottunk tovább. A negyeddöntőben szomszédjaink, a horvátok voltak az ellenfeleink, magabiztos 15-11-es győzelem következett. Az elődöntőben a görög válogatott jött ismét szembe, sajnos megint mi húztuk a rövidebbet, ezúttal 9-6-os arányban. A mieink számára így maradt a bronzmérkőzés, ahol az előbb említett Spanyolország volt az ellenfél. Végig szoros csatában, az utolsó negyedben dőlt el a találkozó, a magyar vízilabda válogatott 9-5-re győzött, Nagy Viktor búcsú meccsén megszerezve hazánknak a 20. érmét ezzel.

Férfi vízilabda válogatott

Vasárnap délután a záróünnepséggel véget ért a 32. nyári olimpiai játékok Tokióban, amelyen a mieink eredményesen zártak, több érmet szerezve, mint öt éve Rióban. A végeredmény: 6 aranyérem, 7 ezüst és 7 bronzmedál Magyarország eredménye. Ezzel az éremtáblázaton 15-ként végeztek a mieink. Az első helyezett az Amerikai Egyesült Államok lett 113 éremmel, másodikként Kína végzett 87 éremmel és harmadikként zárt a hazai csapat, Japán 58 medállal.

Gratulálunk az összes magyar sportolónak, akik részt vettek az olimpián és maximális teljesítményt kiadva magukból megmutatták, hogy Magyarország a sportok hazája továbbra is! Az elmúlt 25 év legsikeresebb olimpiája volt ez hazánk számára.

Szép volt fiúk!

Szép volt lányok!

Hajrá Magyarország!

(Fotók: Magyar Vívó Szövetség Facebook, Magyar Úszó Szövetség Facebook, Magyar Judo Szövetség Facebook, Magyar Kajak-kenu Szövetség Facebook, Magyar Vitorlás Szövetség Facebook, Magyar Bírkózó Szövetség Facebook, Magyar Karate Szövetség Facebook, Magyar Öttusaszövetség Facebook, Waterpolo.hu)