Stressz ellen húzz edzőcipőt – Futásról mindenkinek (interjú)

2021. júl. 01. Farkas-Csamangó Tekla

Még fel sem ébredt rendesen, de már fut. Netán épphogy hazaért a munkából, máris a futócipőjét keresi. Ilyen az élete, mióta a futás szerelmese.  Nővéremet, Dalmát kérdeztem mindarról, ami a futáshoz fűzi.

Kezdésként meséld el, milyen szerepet tölt be életedben a sport!

Tíz éves korom óta sportolok. Versenyszerűen ugróköteleztem. Fontosnak tartom a rendszeres testmozgást, mindig szánok rá időt.

Alig telik el úgy nap, hogy ne futnál. De mégis mi vett rá erre?

Még évekkel ezelőtt belecsöppentem egy tájfutó versenybe, nagyon megtetszett. Kipróbáltam a tájfutást, végül a futás része fogott meg igazán, és az meg is maradt.

Elárultad nekem, hogy már tízszer lefutottad a maratont. Milyen volt az első?

Felemelő élmény volt, 2012-ben. Nagyon jól sikerült, könnyebben ment, mint ahogy gondoltam. Óriási erőt adott a hangulat. Az, hogy rengeteg futó vett körül. Hogy elkísért néhány családtagom, és hogy mindenki szurkolt mindenkinek. Teljesen idegen emberek biztatták egymást. Ezen kívül pedig nagy volt bennem a motiváció arra, hogy lefussam a távot, nem is volt kérdéses, hogy sikerülni fog. Ahogy célba értem, megfogadtam, hogy minden évben legalább egy maratont futok. Idáig ezt egész jól teljesítettem.

Minek köszönheted a sikert?

Sokat számít az edzés, ugyanakkor az is, hogy fejben mennyire vagy erős. Nagyon nagy kitartás, elszántság kell hozzá, hogy sikeresen teljesítsd a 42,195 kilométert.

Mennyit készültél?

Az első maratonom előtt heti 50-70 kilométert futottam, kb. fél évig. Úgy álltam rajthoz, hogy nincs más lehetőségem, mint beérni a célba.

Volt olyan versenyed, amikor azt gondoltad, feladod?

Több is volt, ahol kósza gondolatként átsuhant rajtam, hogy elég, elfáradtam. Mit keresek itt? De ez, ahogy jött, úgy ment is. Mindig nagyobb volt bennem a teljesítési vágy, mint hogy feladjam. Nehezen dolgoznám fel, ha feladnám.

Most beszéljünk általánosságban. Létezik helyes futás?

Vannak különböző technikák. Milyen a jó tartás, hogyan lélegezz, stb. Bár szerintem az ilyesmi egyéni. De vigyáznod kell a testedre. Emiatt nem árt utánajárni egy-két tippnek, könyvből, internetes szakcikkből vagy futóklubban.

Szükséges a bemelegítés?

Igen. Minden sport esetében. Én nyújtani szoktam. Van, hogy nehéz magam rávenni, mert legszívesebben csak futnék, de megéri, hiszen így csökkenthető a sérülés esélye.

Mi a helyzet a cipővel?

Fontos a futócipő vagy legalább egy jobb minőségű edzőcipő. Magad is válogathatsz, viszont szaküzletben segítségedre lehetnek. Van egy speciális eszköz, amire ráállva bemérik a lábad, és máris leszűkíthetik a választékot.

Bárki futhat?

Kortól, nemtől függetlenül bárki. Ám, ha van valamilyen jelentős egészségügyi problémája, mozgásszervi megbetegedése vagy túlsúlya, előtte beszéljen egy szakemberrel, hogy javasolja-e.

Mit tanácsolsz azoknak, akik kipróbálnák, de nem sokat mozogtak eddigi életükben?

Vegyenek fel kényelmes, sportöltözéket, és ne feledjék a bemelegítést.  Valamint tartsák be a fokozatokat. Kezdjék rövidtávval, ha kell, álljanak meg, sétáljanak. Próbáljanak egyenletesen lélegezni, attól ne ijedjenek meg, ha ez eleinte nehezen megy. Amikor sikerült lefutni a kezdőtávot séta és megállás nélkül, akkor lehet egy kicsit növelni, de ezt is fokozatosan. Ami pedig a legfontosabb, ne adják fel. Ahogy Dan Millman, író és többszörös világbajnok véli:

„A lelkesedés diktálja az iramot, de a kitartás éri el a célt!”

Mondják, hogy hobbifutóként addig fuss, amíg örömöt lelsz benne. Te, hogy látod ezt?

Az öröm különösen lényeges, főleg, ha hobbit keresel. Ezért nem baj, ha váltasz és továbbkutatsz. De, aki egyszer futni indul és megszereti, az nagyon nehezen fog leállni.

Végül térjünk egy kicsit vissza Rád. Összefoglalnád, hogy mit élsz át, amikor futsz?

Kitisztulok. Előfordul, hogy nem könnyű elengednem dolgokat, akkor koncentrálnom kell a futásra. Egy megfoghatatlan szabadságérzést ad, kikapcsol. Nem utolsó sorban pedig kiváló stressz oldó.

Ez nagyszerű zárógondolat. Már látom, milyen tényleg szeretni a futást, ami esetedben életforma is. Aki kedvet érez, próbálja ki!