Strandröplabda Eb, Bécs: A nőknél svájci, a férfiaknál norvég siker

2021. aug. 16. Arany Balázs

Ausztria fővárosában, Bécsben rendezték, idén a strandröplabda Európa-bajnokságot, amely öt napon át tartott a szomszédságunkban. A nők és férfiak külön, párosban mérték össze tudásukat négyes csoportokban, ahonnan az elsőként továbbjutó válogatottak a legjobb nyolc közé kvalifikálhatták magukat, míg a második és harmadik helyezettek a legjobb tizenhat közé. A csoport negyedikek pedig búcsúztak a tornától. Egy nemzet több párosa is részt vett a tornán.

Nézzük a csoportok végeredményeit és továbbjutóit, elsőként a női oldalon. Az „A” csoportban harmadikként jutott tovább a lengyel csapat, második helyen a finnek és elsőként a hollandok végeztek. A „B” jelű csoportban is volt holland továbbjutó, itt a harmadik helyen zártak, előttük Svájc jutott tovább, négy ponttal pedig az oroszok lettek a csoportelsők. A „C” csoportban szintén továbbjutott egy orosz páros, előttük a németek végeztek, csoportelsők pedig a svájciak lettek. A „D” jelű négyesben a spanyolok mentek tovább harmadikként, a lengyelek mögött, őket pedig Lettország előzte meg. Az „E” csoportban három ponttal lettek harmadikok a norvégok, jobb győzelmi aránnyal a csehek előzték meg őket, és négy egységgel első helyen jutottak tovább a németek. Az „F” csoportban elsőként mentek tovább a hollandok, megelőzve a német párost és a görögöket. A „G” jelű csoportban szintén német hölgypáros végzett az első helyen, mögötte az olaszok, egy igen magyaros nevű hölggyel a soraikban, Toth Viktoria Orsival. A harmadikok pedig oroszok lettek. A „H” jelű kvartett élén ukránok végeztek, megelőzve a hazaiak női párosát, illetve a cseheket. Ezek történtek a torna nyitónapján, szerdán.

A második játéknapon folytatódott a nők részéről a küzdelem, ahol a csoport másodikok és harmadikok harcoltak a továbbjutásért, hogy követhessék az első helyen továbbjutott csapatokat a legjobb tizenhat közé. Első mérkőzésen a lengyelek kaptak ki a spanyol Soria és Carro páros ellen, 2-0-ra. Majd az egyik orosz duó nem tudott kiállni, így a Bobner, Verge csapat jutott tovább. A harmadik találkozón német-norvég csata volt, melyből a német Behrens és Ittlinger ment tovább 2-0-ás sikerrel. Majd lengyel barátaink győzték le a finneket 2-0-ra. Aztán két cseh csapat játszott egymás ellen, Hermannova és Marie-Sara párosa 2-0-ra nyert Kvapilova és Williams ellen. A hazai homokon játszó Schutzenhofer, Plesiutschnig 2-0-ra verte a görögöket. Az esélyesebb, német Bieneck, Schneider páros is hozta a kötelezőt és továbbjutott az orosz páros ellen. Az utolsó meccsen pedig kiesett a magyar származású strandröplabdázó, Toth Viktoria vezette olasz csapat, a hollandokkal szemben.

A csütörtöki napon a férfiak számára is elkezdődött az Eb. A lebonyolítás megegyezett a női strandröplabdázóékkal. Az „A” csoport élén a norvégok végeztek a hazai páros előtt, harmadikként pedig a franciák jutottak tovább. A „B” csoport harmadik helyén ment tovább a svájciak csapata, őket előzték meg a lettek és első helyen pedig a csehek zártak. A „C” csoportban szintén volt továbbjutója Lettországnak a harmadik helyen, őket megelőzték a lengyelek és az oroszok. A „D” jelű kvartettben a spanyolok zártak csoportelsőként, másodikként a lengyelek mentek tovább, megelőzve az olaszokat.  Az „E” csoportban a hollandok végeztek az első helyen, másodikon a németek, és érdekességként ebben a négyesben egy másik holland duó is volt, ők is továbbjutottak. Az „F” csoportban a szintén németekből álló csapat jutottak az első helyen tovább, másodikként az olaszok, majd megint egy német páros lett a harmadik. A „G” csoportban az észt válogatott lett a harmadik, előttük az oroszok és a hollandok végeztek. Az utolsó, a „H” csoport élén zárt a belgák duója, megelőzve az oroszokat és a fehéroroszokat.

A pénteki napon a férfiak a legjobb 32 között mérkőztek meg egymással, míg a hölgyeknél már a legjobb tizenhatnál jártak a csapatok. A férfiak oldalán a legjobb csoport másodikok és harmadikok meccsei a következők voltak: olasz-lett párharccal kezdődött a kieséses szakasz, melyet Samoilov és Smedons meg is nyertek a letteknek 2-0-ra. A hollandok és az észtek meccséből pedig a hollandok jöttek ki győztesen, 2-0-ás győzelemmel. A harmadik találkozón az orosz Karasilnikov és Stoyanovskiy is hozták a papírformát a svájciak ellen, ahogyan a lengyelek is a fehéroroszokkal szemben. Majd az oroszok másik csapata is győzni tudott, a Leshukov, Semenov páros a németek ellen nyertek. Az olaszok sem maradtak továbbjutó nélkül, hiszen a másik csapatuk legyőzte a lengyeleket 2-1-re. A hazaiak alakulata viszont kiesett, hiszen a németek 2-1-re legyőzték az osztrákokat. Lettország másik csapata, a Plavins, Tocs duó is továbbjutott a franciák ellen.

A folytatásban becsatlakoztak a legjobb tizenhat közé a csoportelsők is. A csehek le is győzték a továbbjutó lett csapatot 2-0-ra az első találkozón. A másik ágon a csoportot megnyerő belgákat a hollandok búcsúztatták 2-0-val. Majd a németek és a lengyelek meccséből a lengyelek jöttek ki jobban, itt is 2-0 volt a végeredmény. A spanyol csapat pedig az orosz Krasilnikov, Stoyanovskiy párost búcsúztatta. Kisebb meglepetésre, másik orosz csapat is kiesett, a német Ehlers és Pfretzschner ejtette ki őket. A hollandok a letteket múlták fölül 2-0-ra. Viszont a Varenhorst, Van De Velde holland duó kiesett az orosz Semenov, Leshukov páros ellen. A nap utolsó találkozóján pedig a norvégok mentek tovább az olaszok ellenében.

A nőknél a pénteki napon lejátszották a legjobb tizenhat és a legjobb nyolc csapat mérkőzéseit is. Kezdjük a tizenhat közötti eredményekkel. Hozták a kötelezőt az oroszok, 2-1-re verték a spanyolokat. Ugyan ilyen arányban a németek a svájciakat győzték le. A hollandok pedig a németek másik csapatát 2-0-ra. A lengyeleket a svájciak másik csapata, a Betschart, Huberli párosa múlta fölül. A lettek pedig a cseheket győzték le 2-0-ra, míg a németek, Laboureur, Tillmann párosa a hazai, osztrák csapatot ejtették ki 2-0-val. A németek másik csapata, a Bieneck, Schneider duó is továbbment az ukránok egyetlen csapata ellen. Az utolsó párharcban pedig holland meccs alakult ki, Van Lersel és Ypma nézett szembe a szintén holland Stam, Schoon párosával melyből az utóbbiak jöttek ki győztesen.

A férfiaknál a negyeddöntőket is lejátszották pénteken, amely német győzelmet hozott az oroszok ellen az első mérkőzésen. Majd ugyan ezen az ágon, a svájciak ejtették ki a hollandokat 2-0-val. A másik ágon a lettek jutottak az elődöntőbe a németek 2-1-es legyőzésével. Az ő ellenfelük a hollandok lesznek, hiszen a Stam, Schoon párosa az esélyeshez mérten továbbjutott a németekkel szemben.

A torna utolsó előtti napján a nők elődöntőivel kezdődött, délelőtt, amelyet a bronzmeccs és a döntő követett. Kora délután pedig a férfiak negyeddöntőit játszották le. A nőknél a holland Stam és Schoon alkotta csapat játszott a lettországi Kravcenoka, Graudina páros ellen. Többnyire a hollandok irányították a játékot és magabiztosan 2-1-re meg is nyerték a találkozót, amellyel kiharcolták a döntőbejutást. A másik ágon a svájci Betschart, Huberli vívott csatát a német Borger, Sude duó ellen, amelyet a svájciak nyertek meg 2-1-es arányban.

Következhetett a harmadik helyért való küzdelem a két vesztes csapat számára, illetve a két továbbjutó játszhatta a döntőt ugyanezen a napon. A bronzérmet Borger és Sude párosa szerezte meg Németország számára, miután 2-1-re legyőzték a lett női párost, Kravcenokát és Graudinát. A döntőben pedig meglepően sima svájci győzelem született, Betschart és Huberli 2-0-ra nyert a holland Stam és Schoon duója ellen.

A férfiaknál spanyol-lengyel mérkőzéssel indult a délután. Herrerával és Colladoval játszott Kantor és Losiak. Utóbbi kettő nyerte meg a meccset könnyedén, 2-0-ra. A másik ágon a hollandok és a csehek játszottak. A Boermans, De Groot duó 2-1-re verte a Perusic, Schweiner kettőst, amellyel bejutottak az elődöntőbe.

Vasárnap délben elkezdődtek az elődöntők, ahol a holland Boermans és De Groot párosa 2-0-ás sikert értek el a lengyel Kantor és Losiak duóval szemben, így a hollandok jutottak elsőként a döntőben, míg a lengyelek számára maradt a bronzmeccs. A másik ágon is volt holland csapat, Brouwer és Meeuwsen csapata nem jutott döntőbe, mert 2-1-re kikaptak a norvég Mol és Sourm párosától.

Vasárnap, késő délután rendezték az érmekért zajló találkozókat, amely esemény a torna zárómérkőzései voltak. A harmadik helyet a lengyel Kantor és Losiak párosa alkotott, amely 2-0-ra múlta fölül a holland Brouwer és Meeuwsen duót, így a Lengyelország férfi csapata vihette haza a bronzérmet. A döntőben holland-norvég párharc volt. A hollandokat Boermans és De Groot képviselte, míg a norvégokat Mol és Sourm. A döntő nagyon szorosan alakult, amely végül norvég győzelmet hozott 2-1-es arányban, így a férfiaknál a norvég páros vihette haza az első helyezettnek járó trófeát és érmeket.

(Fotók: beachvolleyball.at)