Sportlehetőségeink a bezártság idejére

2021. márc. 23. Arany Balázs

Már több, mint egy éve tart a vírushelyzet a nagyvilágban, kisebb, nagyobb korlátozásokkal, amelyek megnehezítik az életünket. Talán jelenleg a legnehezebb a sportolási lehetőség, az edzőtermek jó ideje zárva tartanak, most pedig minden közterületen maszkot kell viselnünk, így futni sem lehet már elmenni anélkül, hogy kényelmetlennek éreznénk a levegővételt is.

Hogyan lehet megoldást találni azok számára, akik rendszeresen szeretnének sportolni, mozogni, de ezt nem egy maszk mögött szeretnék tenni? Erre próbálok tippeket, ötleteket adni, azoknak, akik vágynak a rendszeres testmozgásra ezekben a nehéz időkben.

Szerencsére már nem azokat az időket éljük, hogy VHS-ről kell nap, mint nap ugyan azt a fitnesz videót néznünk, és ugyan azokat a mozdulatokat csinálnunk minden egyes alkalommal. Az internet edzőpartner is lehet számunkra a jelenlegi időszakban. Van lehetőség online órákon részt venni, így egy internettel rendelkező tablet, vagy telefon segítségével másokkal együtt sportolhatunk úgy, hogy el sem hagyjuk a lakást. Azoknak, akik pedig egyedül szeretnének tornázni, azoknak számtalan cikk szól, arról miként edzhetnek különböző testrészeinkre, rengeteg videó van, amely meg is mutatja pontosan ezeket a mozdulatokat szabályosan.

Van minden okostelefonra letölthető alkalmazás, amelyek segítenek minket a rendszeres és elegendő mozgásigény kielégítésére. Nyilván nem mindenkinek adottak a lehetőségek az otthoni sportra, előnyben vannak a kertes házban élők. Egy panellakásban általában kevesebb a hely, főleg, ha kisgyermek vagy esetlegesen háziállat is van, akkor őket is figyelembe kell vennünk.

Akiknek pedig szükségük van eszközökre az edzésekhez, azok számára például egy súlyzót, szobabiciklit, futógépet nem biztos, hogy megéri újonnan megvásárolni, jó ötlet lehet használtan hozzájutni egyhez, így kevesebb lesz a kiadásuk. Amikor pedig kinyitnak az edzőtermek, akkor hasonló áron túl lehet adni rajtuk, mintha „csak” béreltük volna ezeket az eszközöket. Viszont akik még profibban szeretnének edzeni, azoknak szinte minden személyi edző készít minden napra külön személyre szabott edzési menetrendet, és az edzéshez jól illeszkedő étrendet, mert ugye az sem mindegy, hogy mit eszünk. A chipsek és az édességek könnyedén tönkre tudják tenni a több órás edzésünket pillanatok alatt. A csirkemell vagy a halfélék pedig a fehérjetartalmuk miatt igen hasznos az izomzat számára egy edzés előtt és után.

Használjunk okosórát, vagy okoskarkötőt mozgás közben

Manapság egyre divatosabbak a telefonnal összekapcsolható okosórák, okoskarkötők amelyek segítségével egészen pontos képet kaphatunk a mozgásunk hatékonyságáról, az elégetett kalóriák számáról. Ezen termékek ára is nagyon változó, a pár ezer forintos daraboktól, egészen a százezres kategóriáig, mindenki megtalálhatja a hozzá illő darabot.

Célszerű tehát odafigyelni az egészségünkre és a rendszeres testmozgásra a vírus idején is. Az, hogy melyik utat és milyen eszközökkel választjuk az mindenkinek az egyéni döntése, de nem éri meg a „bezártságra” fogni, hogy nem mozgunk. Ebben az esetben könnyen felszaladnak a nem kívánt kilók, és minél többet fog mutatni a mérleg, annál nehezebb lesz később rávenni magunkat arra, hogy fogyjunk. Ne féljünk belefektetni időt és pénzt az egészségünk megőrzése érdekében, mert hosszútávon ez egy megtérülő folyamat. Halogatni pedig nem célszerű a vírus végéig, mert nem tudhatjuk pontosan, hogy mikor lesz minden olyan, mint az előtt volt.