Serena Williams – Egy legenda méltó búcsúja

2022. szept. 16. Szikora Tamás

Azt már a US Open kezdete előtt tudni lehetett, hogy Serena Williams hazája Grand Slam tornáján fejezheti be a pályafutását, néhányan pedig talán abban reménykedtek, hogy ezt egy trófeával teheti meg. Bár a végső győzelem nem jött össze, emlékezetes jelenetekkel zárt le egy korszakot.

Nehéz meghatározni, hogy egy sokak által kedvelt, és hatalmas sikereket elért sportolónak mikor érdemes visszavonulnia, és maga mögött hagyni az élsportot. A fizikai korlátok ugyan mindig is jelen lesznek, az utóbbi néhány év ugyanakkor bebizonyította, hogy megfelelő felkészüléssel, és folyamatos küzdeni akarással, akkor is versenyben lehet valaki a bajnoki címekért, ha már sportága szempontjából az idősebb korosztályhoz tartozik.

Ennek ellenére többen vélik úgy, hogy a csúcson a legjobb abbahagyni, de van olyan, hogy szimplán új kihívásokat sodor elénk az élet. Serena Williams esete is jó példa erre, miután többszörös világelsőként, valamint 23 Grand Slam győzelmével gyakorlatilag mindent elért, amit lehetett, és amire képes volt, 40 esztendősen azonban már inkább a családra akart koncentrálni.

Elnézve a közelmúltat valójában már a teljesítménye miatt is elgondolkodhatott volna ezen, ám a US Openen mutatott játéka alapján még simán folytathatná, ha úgy érezné. Az első fordulóban a montenegrói Danka Kovinic ellen győzött, később lehengerlő módon nyert Anett Kontaveit ellen, így többen felvetették, hogy akár a torna megnyerése sem ördögtől való gondolat.

Menetelésének végül Alja Tomljanovic vetett véget, aki ellen egy hihetetlenül szoros meccsen kapott ki, de a vereség ezúttal valószínűleg senkit sem érdekelt. Serena Williams régi önmagát idézve, ha úgy tetszik hősként zárt le egy korszakot, és ha csak nem gondolja meg magát, akkor saját pályafutását is. A búcsú persze nem csak ezért lett igazán méltó, hiszen a nézők, az ellenfelek, a sajtó, és tulajdonképp mindenki óriási tisztelettel kezelte ezt a szituációt, miközben a nézettség is az egekbe szökött.

Ha csak az amerikai piacot nézzük, az ESPN közvetítésében 2,7 millióan figyelték élőben az első fordulós meccsét, ami négyszer nagyobb nézetséget jelent, mint 2021-ben bármelyik találkozón ebből a szakaszból. Az utolsó alkalommal Serena végül könnyek között köszönt el a rajongóktól, hálát adva többek között testvérének Venusnak, akivel korábban többször is parázs csatát vívtak. „Venus nélkül most Serena sem lenne, szóval mindent köszönök, Venus. Kizárólag ő az oka annak, hogy Serena Williams valaha is létezhetett” – nyilatkozta utolsó mérkőzése után.

A későbbi sajtótájékoztatón persze felmerült, hogy a nagyszerű formáját látva esetleg mégis visszatérhet majd, ám a válaszból nem éppen úgy tűnik, mintha ezt fontolgatta volna. „Nem tudom, igazából nem gondolkodtam ezen, habár mindig is szerettem Ausztráliát. A tavalyi Wimbledontól kezdve nagy utat jártam be, így nem voltam biztos abban, hogy azok lesznek az utolsó pillanataim. Úgy gondolom, jó döntés volt nekivágni egy újabb útnak, és rengeteg munkával jutottam el eddig. Világos, hogy továbbra is képes vagyok rá, de mindez már nem elég. Készen állok az anyaságra, és hogy felfedezzek egy másik Serenát” – adott bepillantást jövőbeli terveibe a rutinos játékos.

Egy legenda tehát megannyi feledhetetlen pillanat után úgy határozott, hogy nem küzd tovább, és bár csak a harmadik fordulóig jutott, a búcsúja valószínűleg örökre beleégett a tenisz rajongók emlékezetébe.

(Képforrás: theguardian.com)