Sebastian Vettel indította el az F1 dominót

2022. júl. 28. Szikora Tamás

A szezon felénél általában már rengeteg pletyka kering az átigazolásokról, de konkrétumok többnyire csak a nyári szünet után érkeznek. Az idei év ebből a szempontból úgy tűnik kivételt jelent, mivel Sebastian Vettel bejelentette visszavonulását, ezzel pedig megindította az ilyenkor szokásos lavinát.

Már az év elején sejteni lehetett, hogy a négyszeres világbajnok nem biztos a dolgában, és hamarosan befejezheti F1-es pályafutását. Bár még mindig csak 35 esztendős, 2007 óta jelen van a mezőnyben, az utóbbi évek pedig nem éppen a tervei szerint alakultak. A Red Bullnál elért sikerek után friss levegőre, és új kihívásokra volt szüksége, amit először a Ferrarinál talált meg, ám itt mintha megtört volna benne valami. Az olaszoknál szinte mindenki szívesen versenyezne, különösen egy olyan ember, aki Németországban nőtt fel, és Michael Schumacher volt a példaképe. A kezdeti győzelmek után úgy tűnt, Vettel új otthonra lelt, és kétszer is komoly esélye volt a világbajnoki címre, de 2018-ban hazájában falba tette a versenygépét, onnantól kezdve pedig hibát-hibára halmozott.

Később már a maranellóiak sem tartottak igényt a szolgálataira, így végül a Racing Pointból átalakult Aston Martin istállójához távozott, remélve, hogy később majd a győzelmekért harcolhat. Noha voltak villanásai, a csapat a 2022-es szabályváltozások ellenére sem tudott jelentősen előre lépni, ezáltal Vettel maradása is kérdésessé vált. A rutinos pilóta az elmúlt hetekben többször is megjegyezte, hogy több időt szeretne tölteni a családjával, Franciaországban viszont már arról beszélt, hogy mindkét fél részéről is van hajlandóság a hosszabbításra.

Vettel végül inkább a távozás mellett döntött, amit a Magyar Nagydíjat megelőző csütörtökön jelentett be. Talán csak évekkel ezelőtt szegeződött rá annyi figyelem, mint aznap, amikor kiadták a hivatalos közleményt, sokan pedig nem értették, miért épp ezt az időpontot választotta. Az érdekesség ezzel kapcsolatban, hogy 2007-ben beugróként az USA Nagydíjon mutatkozhatott be, ám a karrierje végül pont a Hungaroringen indult be a Toro Rosso színeiben ugyanabban az esztendőben, most pedig itt tett pontot egy korszak végére.

Természetesen a találgatások azonnal beindultak, ki érkezhet a helyére, de nem kellett sokat várni arra, hogy meglegyen az utódja. Az Aston Martin vezérkara egyértelműen egy tapasztalt, és sikeres pilótával akart együtt dolgozni, Fernando Alonso pedig 41 esztendősen is érez magában annyi erőt, hogy szívesen vállalta ezt a szerepet. „A szenvedély és a teljesítmény iránti vágy, amit tanúsítottak, meggyőzött arról, hogy érdemes elköteleznem magam a sportág iránt, amit továbbra is élvezek. Újra győzni akarok, ezért meg kell ragadnom, és élnem kell azokkal a lehetőségekkel, amelyeket helyesnek érzek” – indokolta meg döntését a csapat hivatalos közleményében a spanyol pilóta.

Míg Vettelen már egy ideje látszott a fáradság, és várható volt a visszavonulása, addig Alonso váltására szinte senki sem számított. Bár egyes helyeken pletykáltak arról, hogy lehetnek egyeztetések a háttérben, valójában nagyobb esély volt arra, hogy a kétszeres bajnok jelenlegi csapatát, az Alpine-t próbálja meg csúcsra juttatni, amíg motivált tud maradni, ám ezzel a merész húzással a pilótapiacon is új lehetőségeket nyitott több versenyző számára.

A fiatal ausztrál tehetség, Oscar Piastri tűkön ülve várja, hogy üléshez jusson, de ugyanez a helyzet a Formula-E világbajnoki címvédője, Nyck de Vries esetében is. Nem feledkezhetünk meg Daniel Riccardóról sem, aki könnyen távozhat idő előtt a McLarentől, így még van néhány olyan pontja ennek a történetnek, ami okozhat meglepő fordulatokat az elkövetkezendő hetek során.

(Képforrás: motorsport.com)