Red Bull Balaton-átevezés 2021, Zamárdi

2021. júl. 11. Arany Balázs

Idén is, már hagyományosan, megrendezték a Balaton-átevezését. A tegnapi napon, eredetileg 9-kor kezdődött volna az esemény, ám elsőnek a verseny előtt napokkal, majd a verseny napján is tolódott az esemény kezdési időpontja. Ennek oka a szombat délelőtti, erős széljárás volt.

A részvételhez a következőnek kellett megfelelnie azoknak, akik ott akartak lenni a rendezvényen. Emberi erővel hajtott, evezős sporteszközre volt szükség, például: SUP, csónak, evezős hajó, kenu. Azt, hogy a versenyzők milyen kategóriában indultak, azt az evező lapát határozta meg.

Tavaly a verseny útvonala Fonyód- Badacsony, majd vissza Fonyódra volt. Idén ez az útvonal Zamárdi-Tihany-Zamárdira módosult. Ez a táv 8 km, ezt kellett megtenniük a versenyzőknek, akik az alábbi kategóriákban mérhették össze tudásukat:

  • SUP-on, nők és férfiak.
  • Sárkányhajón, 10-es és 20-as hajón.
  • Evezésben, női egyes, férfi egyes, és vegyes csapatban.
  • Kenuban, női egyes, férfi egyes, és vegyes csapatban.
  • Kajakban, női egyes, férfi egyes, és vegyes csapatban.
  • Abszolút, női egyes, férfi egyes, és vegyes csapatban, tehát mindegy milyen eszközzel, mindegy milyen kategóriában, a távot leggyorsabban teljesített versenyzők.

Minden versenyző, aki teljesítette a távot, az érmet kapott. Ezen a versenyen nem fej-fej melletti versenyzés zajlott, hanem minden rajthoz álló idejét mérték, így a cél nem fizikailag volt egymás megelőzése, hanem mért időben kellett a társaknál jobban teljesíteni. A maximális 5000 nevezőhöz képest, 4051-en vágtak neki a táv teljesítésének. Nézzük, hogyan alakultak az első három helyezettek sorrendje, egyes kategóriákban.

Férfi evezős egyesben, az első helyezett Varga Tamás lett, aki fél óra alatt teljesítette a távot. Mögötte nyolc perccel lemaradva, Gábor Monos végzett, a harmadik pedig 40 perces idővel, Filkor Bálint lett. Ugyan ebben a számban a női oldalon, bő egy óra alatt ért be mindhárom dobogós. Harmadik lett Koczor Piroska, ezüstérmet szerzett Julianna Julianna, az első helyen pedig Gregor-Soós Ágnes végzett. Csapatban aranyérmet szerzett, a Szélrózsa nevezetű csapat, amelynek két tagja, 32 perces idővel ért be. A második lett, a 11 fős, VVEB Masters. A harmadik helyen pedig a Részeg Tengerészek végeztek, öten.

Férfi kajak egyesben, Pápai Bence, bő 33 perc alatt teljesítette a nyolc kilométeres távot. Mögötte nagyon szoros volt a verseny, Tóth Dávid fél perccel sem maradt le, míg Márfi Máté mindösszesen kettő másodperccel csúszott le az ezüstről. Ugyan ebben a számban a nőknél is volt kiemelkedő teljesítmény. Az első helyezett Majnek Panna Bella ideje a férfi kategóriában is dobogós lett volna. A második helyezett Nagy Szilvia, 44 percen belül ért célba. A harmadik Kostyánszki Judit pedig egy perccel maradt le a második helyről. Csapatban, a Ganzbrothers, két fős csapata győzött, a második az EPIC TEAM lett, két fős csapatban. Csakúgy, mint Captain Benedek csapata, akik harmadikok lettek. Mindhárman fél órán belül teljesítették a nyolc kilométert.

Egyes kenu kategóriában, a férfiaknál első helyezett lett, Szemán Róbert, a maga közel 38 perces idejével. Tóth Jánosnak, már háromnegyed órára volt szüksége, míg a harmadik, Sipos Árpád, 47 perc alatt ért célba. A női kenu egyesben első helyezett lett, Gonda Krisztina, 50 perces idővel. Mögötte pedig Koruzs Edina ért célba egy óra, húsz perces körrel. Vegyesben, az első, a négy fős, Pásztor Család lett, akik háromnegyed órán belül teljesítették a távot. A második helyen a Németh boys végzett, ők hárman voltak egy csapatban. Harmadikként ért célba a Fiatal Atléták Szövetsége, ők négyen vágtak neki a Balaton-átevezésének.

A férfiaknál a SUP kategóriában, aranyérmet szerzett Nebucz Norbert. Csopaki Balázs lett a második, míg Pihelevics Csaba harmadikként zárt. A nőknél, Rasztotzky Eszter ért be elsőként, ezüstérmet szerzett Kovács Sára, és a harmadik, Szánti Dominika is egy órán belül ért célba.

10-es sárkányhajón, nyolc személlyel a fedélzeten nyerte meg a versenyt, a Fürge kukacok csapata. A dobogó második fokán a tizenegy fős, Bajai Spartacus SC BBS10 végzett. A harmadik pedig a Békési Sárkánylovasok 1. ért célba. A 20-as sárkányhajón, a NAVI SE végzett az első helyen, 32 perces idővel. Másodikként az Ötpróba PÁRIZSI III. Holt-Duna Tolna csapata ért célba, míg harmadikok lettek a Lapátolók csapata.

Egyéb kategóriában, pedig az első helyen végzett, Rudolf János és Rudolfné Adrienn csapata. Második helyen végzett Szabó Csaba. A bronzérmet pedig Nagy Attila és Gerber Olivér kapta.

(Fotók: Magyar Kajak-kenu Szövetség Facebook)