Podcastek: Ezekre figyelj, ha szereted a sportot

2021. okt. 23. Szikora Tamás

A Podcastek népszerűsége egyre nagyobb, itthon pedig sokan használják ki az ebben rejlő lehetőségeket. Szerencsére a sportos tartalmak is megjelentek már és tovább is fejlődtek sokszor, így jöjjön néhány darab, melyet érdemes hallgatni vagy akár már nézni is.

Teljes terjedelem

A legtöbb igazán minőségi sportos podcastet olyan sportriporterek és újságírók hozták össze az elmúlt években, akik igazán szeretik, amit csinálnak és szeretnek beszélni róla. Ebből következik, hogy bizonyos témákat érdemes jobban is kifejteni, Baumstark Tibor és Haraszti Ádám pedig ezt tette. Annak idején a két riporter a Digi Sportnál dolgozott, amikor elkezdték a műsort, mely egyértelműen az egyik legnépszerűbbé vált.

A labdarúgással foglalkoztak, ez pedig azóta sem változott, noha nem volt egyszerű a helyzetük. Idővel Baumstark, majd később Haraszti is elhagyta a csatornát, mely eleinte helyszínt és némi reklámot is biztosított a számukra. Előbbi most a Spíler TV-nél, utóbbi pedig a Sport Tv-nél dolgozik, így azóta az összetétel is változott.

Haraszti Ádám már saját podcastet indított, Baumstark Tibi pedig Bognár Domonkossal ketten folytatta a munkát.

Alley-Oop

Ez volt az a podcast, melyet igazán érdemes volt hallgatni, ha valaki szerette a kosárlabdát és azon belül is az NBA-t. Az amerikai ligának itthon is rengeteg rajongója van, főként a 90-es évek aranykorszaka óta, beszélni pedig mindig volt és lesz is miről.

Pontosan tudta ezt Szaniszló Csaba és Tőrös Balázs is, akik igazán büszkék lehetnek magukra. Nem csak a műsoruk sikeressége és annak fennmaradása okán, de azért is, mert nem sokan képesek odáig vinni egy ilyet, hogy előbb brandet építenek, majd komplett televíziós műsort csinálnak belőle. Ebben persze hatalmas szerepe volt annak a Trash Talk című műsornak is, mely az amerikai sportokkal foglalkozott sokáig a Sport TV-n, egy idő után pedig már csak az NFL volt a fő téma, amikor megcsappantak a közvetítési jogok.

Az Amerikai foci végül átkerült az Arena4-re, az NBA viszont maradt és a rajongók is, így kellett valami, amivel csillapítani lehetett a kosárszurkolók éhségét. Az Alley-Oopból végül tévés tartalom lett, mégpedig az egyik legjobb.

Majompercek

Alapvetően már ebből is inkább videós tartalom lett sokszor, így nyugodtan mondhatjuk rá a Vlogcast jelzőt, viszont mindenképpen kiemelendő. Kun Zsolt, becenevén „Maka” annak idején a Sport TV-n dolgozott és elég sokat foglalkozott az amerikai major ligákkal, erről pedig egy idő után már nemcsak a televízióban beszélt.

Elindult a saját gyártású podcastje, melyben többek között ezeket vette górcső alá és bár a durván ötezer feliratkozó nem mondható túl soknak, aki igazi sportrajongó, az tisztában van a sportriporter személyével, főleg, hogy tavaly óta, már elég komoly szerep hárult rá. Az Arena4-hez igazolt, itt pedig egyrészt az NFL vezető kommentátora lett, ezzel átvéve Faragó Richárd korábbi szerepét, melyet nem volt egyszerű betölteni, másrészt új kihívásokat is kapott az IndyCar és a NASCAR közvetítések tekintetében, csakhogy tovább bővüljön az a bizonyos repertoár az USA-ból.