Öt érdekes tény az idei Bajnokok Ligája idényről

2022. szept. 08. Szikora Tamás

Újra itt van az ősz, ennek pedig egyik jele, hogy megkezdődnek a rangos európai kupasorozatok főtáblás küzdelmei. A BL-ben izgalmas csoportok alakultak ki, de emellett is lesz néhány dolog, amire érdemes figyelni.

Vissza Törökországba

A sorozat történtelmében eddig mindössze egyetlen alkalommal, 2005-ben rendezték meg a döntőt Isztambul városában, az viszont legendásra sikerült. Akkor a Milan 3-0-s előnyről kapott ki büntetőkkel a Liverpool ellen, a most következő szezon végén pedig ismételten ebben a városban tartják meg a finálét, ráadásul ugyanabban a stadionban, ahol az említett találkozó is lezajlott. Ezzel maga a város, és a létesítmény ezzel feliratkozik arra a listára, melyen a többszörös rendezők szerepelnek a BEK/BL 1955 óta íródó történelmében.

15 nemzet képviselteti magát

Az UEFA rangsorolásának köszönhetően mindössze 14 olyan tagország van, mely egynél több csapatot delegálhatott, az automatikusan csoportkörös együttesekkel, és a selejtezőből bekerült alakulatokkal együtt pedig összesen 15 különböző nemzetből érkezett a főtáblára került 32 csapat. Anglia, Hollandia, Olaszország, Skócia, Portugália, Spanyolország, Németország, Belgium, Csehország, Franciaország, Ausztria, Horvátország, Ukrajna, Dánia, valamint Izrael is adott legalább egy csapatot.

Messi elkaphatja Ronaldót

Mivel a Manchester United csak az Európa Ligában szerepelhet, így a pályán a BL-ben biztosan nem találkoznak ebben a szezonban, ám Lionel Messi így megnyerhet egy csatát Cristiano Ronaldóval szemben. Az argentin játékos 125 gólt ért el idáig a sorozatban, a portugál viszont 140-et. Ha valamilyen oknál fogva nem jutna tovább csoportjából a PSG, Messinek akkor is van hat meccse arra, hogy megközelítse ezt a rekordot. A dolog szépséghibája, hogy korábban még soha nem szerzett 14-nél több gólt egyetlen BL-szezonban sem.

A legtöbb győzelem trófea nélkül

A Bajnokok Ligájában sok dologgal kapcsolatban vezetnek statisztikát, így többek között arról is, hogy mely csapat nyerte a legtöbb mérkőzést anélkül, hogy elhódította volna a legrangosabb európai kupát. Ezt a rangsort jelenleg az Arsenal vezeti, ám az angol csapat idén az Európa Liga csoportkörében szerepel, így a 80 megnyert mérkőzésből egy darabig biztosan nem lesz több. A vonatkozó listán hozzájuk legközelebb a Paris Saint-Germain áll 70 győzelemmel, a harmadik pedig a Manchester City 56-al. Utóbbi kettő esetében szinte biztosan növekedni fog ez a szám, főként akkor, ha valamelyik alakulat esetleg a döntőig menetelne.

A százasok klubja

Pep Guardiola eddigi edzői pályafutása során összesen 93 meccset nyert meg a Bajnokok Ligájában. A spanyol tréner korábban a Barcelona, valamint a Bayern München csapatát is irányíthatta, jelenleg pedig a Manchester City kispadján ülve érheti el a bűvös százas határt. Ehhez legalább a nyolcaddöntőig kellene eljutnia csapatával, valamint előtte hibátlanul zárni a csoportot, utóbbihoz viszont az ellenfeleknek is lesz egy-két szava. Amennyiben ebben az idényben mégis elérné a 100. győzelmét akkor a későbbiekben akár Sir Alex Fergusson rekordját is veszélyeztethetné, aki 102 győzelemnél állt meg, ám erre jóval nagyobb esélye van Carlo Ancelottinak. A Real Madrid edzője egyelőre 98 sikernél jár, arra pedig kevés esély mutatkozik, hogy a királyiak maximum egy győzelmet érnének el a mostani kiírásban.