Összezárt a sportvilág

2022. márc. 04. Szikora Tamás

2022-ben talán senki sem gondolta volna, hogy egy újabb háborúval kell szembenéznie a világnak, ám végül mégis bekövetkezett. Az orosz-ukrán helyzet sok dologra hatással van, így például a globális sporteseményekre is, ezzel kapcsolatban pedig számos olyan döntés született, mely jelentősen felforgatta a korábban ismert terveket. Mutatjuk mi változott meg.

Miközben Oroszországgal szemben számos szankciót hoztak meg a politikai életben, a sportvilágban is jó néhány csapat és szervezet reagált az Ukrajnában történtekre. A bejelentések néhány kivételtől eltekintve egyhangúak voltak és egyfajta láncreakciót indítottak be.

Mindez a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kezdeményezésével indult el, mely az első támadások után nem sokkal aggodalmát fejezte ki, később pedig felvetette annak lehetőségét, hogy a nemzetközi sportszövetségek töröljék, vagy pedig helyezzék át azon rendezvényeiket egy másik helyszínre, amit eredetileg Oroszországban vagy Fehéroroszországban tartottak volna. Noha egyes eseményekre majd csak nyár végén, vagy pedig ősszel került volna sor, a legtöbben érthető módon nem akarták vállalni a kockázatot, továbbá ez egy fontos jelzés a politikai vezetők számára is. Az ajánlásukat tetézte, hogy a NOB közölte, tilos kitenni az orosz és a fehérorosz zászlót a nemzetközi versenyek során. Ennek megfelelően a sportvezetők gyorsan döntéseket hoztak a legjelentősebb világeseményekkel kapcsolatban.

Paralimpia

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság egy rendkívüli közgyűlésen fog határozni az orosz és a fehérorosz szövetségek tagságáról, míg a sportolóik elindulhatnak a március 4 és 13 között zajló játékokon, de kizárólag semleges színekben, így tehát a saját hazájukat nem képviselhetik, és ezzel az éremtáblázatról is lemaradnak.

Nemzetközi Automobil Szövetség

Az FIA Motorsport Világtanácsa március 1-én, kedden hívott össze egy rendkívüli gyűlést, ahol végül úgy határoztak, hogy a nemzetközi és zóna jellegű versenyeken az Oroszországot és Fehéroroszországot képviselő nemzeti csapatok nem vehetnek részt. Ezzel együtt a sportolók tovább versenyezhetnek, két feltétellel: egyrészről csak semleges színekben indulhatnak az FIA zászlaja alatt, másrészről be kell tartaniuk a szervezet békére és politikai semlegességre irányuló elveit. Ami szintén fontos, hogy semmilyen FIA-versenyt nem lehet tartani a két ország területén, vagyis az F1-es Orosz Nagydíjat és a Túraautó-világkupa Szocsiba tervezett fordulóját sem tartják meg az idei esztendőben.

Brit Motorsport Szövetség

A nemzetközi szövetséghez képest jóval szigorúbbak voltak a britek, ők ugyanis úgy határoztak, hogy a brit autósport-eseményeken az orosz és belorusz engedéllyel rendelkező csapatok vagy versenyzők egyáltalában nem vehetnek részt. Amennyiben ez a határozat nem változik, a Formula-1-es Haas csapat pilótája, Nyikita Mazepin sem vehetne részt a Brit Nagydíjon, igaz a nyár még messze van.

UEFA/FIFA

Az Európai Labdarúgó Szövetség sem késlekedett, az orosz támadásról szóló hírekre reagálva, szinte azonnal áthelyezték a Bajnokok Ligája döntőjét. Az eseményre Szentpéterváron került volna sor a Zenit hazai mérkőzéseinek otthont adó stadionban, így azonban Párizsra esett a választásuk. Az is biztossá vált ekkor, hogy az orosz és ukrán klubcsapatok/válogatottak további intézkedésig nem játszhatnak hazai pályán hivatalos mérkőzéseket, később aztán kiderült, hogy az UEFA, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséggel (FIFA) egyetemben felfüggesztette Oroszországot. Ezzel az Európa Ligában még versenyben lévő Szpartak Moszkva sem szerepelhet tovább, de annak sincs kisebb jelentősége, hogy az orosz labdarúgó válogatott így nem juthat ki a decemberben rendezendő katari világbajnokságra, a női válogatott pedig Európa-bajnoki részvételét veszíti el.

Szintén fontos intézkedés, hogy az egyik legnagyobb szponzor, a Gazprom is eltűnik a német Schalke 04 csapatának mezeiről, továbbá az UEFA is véget vetett a korábbi megállapodásuknak.

Nemzetközi Kosárlabda-szövetség

Azonnali hatállyal kizárta az orosz csapatokat a FIBA. Ez a folyamatban lévő eseményekre vonatkozik, március 25-én pedig a folytatásról is határoznak majd, de az európai szövetségtől is hasonló bejelentés várható.

Nemzetközi Jégkorongszövetség

Az IIHF már nem hozott annyira egyhangú döntést, mivel a 2023-as férfi jégkorong vb rendezését egyelőre nem vette el Szentpétervártól, viszont az idei finnországi világbajnokságról az orosz és a fehérorosz válogatottat kizárták. Eltiltották még valamennyi korosztályban ugyanezen nemzetek együtteseit a nemzetközi tornákon való részvételtől, és már az U20-as vb rendezési joga sem Oroszországot illeti.

Nemzetközi Röplabda Szövetség

Mielőtt harci cselekményekről lehetett volna beszélni, az FIVB még úgy vélte, nincs akadálya annak, hogy Oroszországban rendezzék meg a férfiak világbajnokságát. Az eseményre augusztus 26 és szeptember 11 között kerülne sor, ám hivatalosan is bejelentették, hogy új helyszínt keresnek. A vb-t sokan megtekinthették volna, mivel tíz orosz városban akarták megrendezni a nívós tornát.

Nemzetközi Úszószövetség

A FINA is az elsők között reagált a történtekre, mivel ők is elvittek volna egy jelentős rendezvényt Oroszországba. Számukra innentől az a feladat, hogy új helyszínt keressenek a junior úszó-világbajnokságnak, melyre Kazanyban került volna sor. A vizes sportágak nemzetközi szövetsége nem szankcionálta a sportolókat, vagyis Oroszországból és Fehéroroszországból érkező egyéni indulók, vagy csapatok önmagukat, és semleges együttesüket képviselhetik.

Továbbiak

Az egyéni sportágak szövetségeinek jelentős része, de még az e-sport világa is lépéseket tett a háborús helyzet hírére. A Nemzetközi Sílövőszövetség (IBU) kizárta a világkupa versenyekről a mások által is retorziókkal sújtott országok sportolóit, de hasonlóan tett a Nemzetközi Sportlövőszövetség (ISSF) is. A Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) sem engedélyezi a részvételt, ugyanakkor semlegesként itt is indulhatnak az érintett sportolók.

A virtuális világ sem maradt szó nélkül, a népszerű sportjátékokról is híres Electronic Arts közölte, hogy az EA Sports neve alatt kiadott FIFA és NHL játékok 2022-es verzióiból eltávolítja az orosz és fehérorosz csapatokat. A cég közleménye szerint ezzel szolidaritást szeretnének vállalni az ukrán néppel és a békére akarják felhívni a figyelmet.

„Közösségeinket naprakészen tájékoztatjuk a lépésekről, a játékosoknak pedig köszönjük a türelmet, amíg dolgozunk a frissítéseken”

állt az EA által kiadott közleményben.