Olimpiák rossz időszakban

2021. júl. 22. Szikora Tamás

Nem a tokiói nyári játékok az egyetlen, mely olyan időben kerül megrendezésre, mikor a világ elég nagy gondokkal küzd. A modern kori olimpiák korszakában a háborúk idején is volt már erre példa. Jöjjön pár alkalom, amire érdemes visszaemlékezni.

Citius Altius Fortius, azaz gyorsabban, magasabbra, erősebben. Ez az olimpiai játékok hármas jelszava, mely tökéletesen prezentálja a sport lényegét, jelképe pedig az öt karika, mely a kontinenseket és azok összefonódását mutatja. Mindezek jól megmutatják az olimpiák erejét, melyre a nehéz időkben még nagyobb szükség van.

A modern kori olimpiák története 1896-ban indult, akkor az ókori olümpiai játékok mintájára hozták létre Pierre de Coubartain báró kezdeményezése okán. Így alakult ki az olimpiai eszme is, ez az egész nagy több héten át tartó esemény sorozat viszont többről szól, mint a sportolók vetélkedése. Bár tény, hogy a világ legnagyobb és leginkább elismert sportfesztiváljáról van szó, ettől függetlenül más hatást is kivált.

Az embereket ugyanis összehozzák az ilyen események, nemzetek tudnak egyként gondolkodni és szurkolni a hazájuk sportolóiért, továbbá szórakozási lehetőségként is nagyszerűek tudnak lenni. Ezek a dolgok főleg akkor válnak igazán fontossá, amikor olyan időket élünk, mint a mostani a járványhelyzetben. Az olimpiát egy év késéssel ugyan, de megtartják idén Tokióban, igaz a nézők igen limitált számban lehetnek jelen, külföldi szurkolók nélkül. Fura helyzet, egy fura időszakban, viszont láttunk már hasonlót.

A háborúk ideje

Korábban soha nem volt arra példa, hogy egy páratlan évben rendezzenek olimpiát, még annak ellenére sem, hogy néhány eseményt törölni kellett az első és a második világháború miatt. Az 1896-os kezdettől fogva négyévente békességben jöttek a nyári játékok, mely alól kivételt jelentett egy 1906-os időközi, vagy más néven pánhellén olimpia. Ezt az első újkori olimpia 10 éves évfordulójára hozták létre és bár a mozgalom népszerűsítésében nagy szerepe volt, nem tekintették hivatalos eseménynek.

Mivel 1914-ben kirobbant a háború, így nagyobb gond is volt annál, hogy megtartsák a következő játékokat, az 1916-ra tervezett berlini olimpia elmaradt. Erre a sorsra jutottak az 1940-es és az 1944-es események, valamint a rendezőként megjelölt Helsinki és London is. A sors persze később visszaadta számukra ezeket a lehetőségeket, hiszen mindhárom város rendezhetett később.

1936-ban Berlin, 1948-ban akkor már második alkalommal London, 1952-ben pedig Helsinki kapta meg a jogot, igaz a 36-os olimpiát sokan még ma is emlegetik annak politikai töltete miatt. Habár nem sokkal voltunk a második világháború előtt, azt sem szabad elfelejteni, hogy sok más dolog miatt történelmi jelentősége lett. Itt volt először televíziós közvetítés, hazánkban pedig a Magyar Rádió először tudósított élőben.

Ekkor szerepelt először a kézilabda és a kosárlabda a programban, de ugyanez igaz a kajak-kenura is, mely Magyarország egyik sikersportágává vált azóta. Az amerikai Jessie Owens is itt szerzett négy aranyérmet, melyet azóta is sokan emlegetnek.

Csonka olimpiák

Az első nagy világégés után 1920-ban rendezhettek olimpiát, mely eredetileg Budapest feladata lett volna. A magyar fővárostól viszont elvették ennek a lehetőségét, mivel a vesztes országok közé tartozott, azokat pedig nem hívták meg. Akkor végül Belgiumra, azon belül pedig Antwerpenre figyelhetett a világ és arra, hogy létrejött a történelem első csonka olimpiája.

Sajnos nem ez volt az egyetlen ilyen alkalom, az 1956-os melbourne-i olimpiáról Hollandia, Svájc és Spanyolország, Egyiptom, Kambodzsa, Irak és Libanon is elutasította a részvételi jogot különböző politikai okokból, de 1980-ban és 1984-ben is nagyon kevesen vettek részt. Előbbi esetében Moszkvában gyűltek volna össze a világ legjobbjai, ám a hidegháború résztvevői lemondták a szereplést, utóbbinál pedig Los Angelesbe nem utaztak el a Keleti blokk tagjai.

Törölt, csonkán vagy nehéz idők után megrendezett olimpiák tehát már voltak a nyári játékok történetében, olyan viszont még nem volt, hogy elhalasszák bármelyiket is, sőt járvány miatt sem volt még erre példa. Mindezektől függetlenül örülnünk kell, hiszen ha másképp is, mint azt megszoktuk, de lesz olimpia az idén nyáron!