Női kézilabda Bajnokok ligája négyes döntő: A norvég Vipers Kristiansand csapata nyerte a kupát

2021. máj. 31. Arany Balázs

Idén ismételten a Papp László Sportaréna adott otthont a Bajnokok ligája Final Fourjának, amelyben ezúttal a következő négy ország csapatai jutottak be: a francia Brest csapata, a norvég Vipers Kristiansand, az orosz CSZKA Moszkva és a Győri ETO csapata. A két elődöntő találkozót a szombati, míg a bronzmérkőzést és a döntőt a vasárnapi napon rendezték.

Tavaly megszakították a sorozatot a koronavírus következtében, de idén ismét Magyarország adott otthont a Final Fournak, amely esélyesének a címvédő Győr csapata számított. Az elődöntős csapatok közül a norvég ellenfelet leszámítva már az idei BL csoportkörben megmérkőzött a magyar csapat. A Brest ellen két döntetlen, míg az oroszok ellen egy döntetlen és egy győzelem volt a mérlege a csoportelső zöld-fehéreknek. Az április közepén lezajló sorsolás után dőltek el a következő párosítások: Győri Audi ETO KC – Brest elődöntővel kezdődött a szombati nap, majd este a Vipers Kristiansand – CSZKA Moszkva mérkőzéssel dőltek el a bronzmérkőzést, illetve a döntőt játszók kiléte.

Szombat délután negyed négykor elkezdődött a győri csapat elődöntője. A hazaiak szerezték meg a vezetést, és a két csapat fej-fej mellett haladtak egészen 4-4-ig. Ezt követően a franciák átvették az irányítást és 2-3-4 gólos előnyüket tartották az első játékrész végéig, így a félidei szünetre a Brest mehetett 11-8-as előnnyel. A zöld-fehérek támadásban gyengélkedtek, ebben volt mit javítani.

A második játékrészben a győriek kezdtek ismét egy góllal emberelőnyben, de sajnos a válasz is azonnal érkezett. Azonban a hazai csapat egy gólra is feljött pár perc elteltével, sajnos ez sem tartott túl sokáig, a tizedik percre már ismételten négy gól volt a különbség. A 14. percben végre megtört a jég, ismét egy győri emberelőny, amely alatt ledolgozta hátrányát a hazai csapat és kiegyenlített 15-15-re. Két perc elteltével Görbicz Anita büntetőjével már a zöld-fehéreknél volt az előny. A szurkolók hangja is hatalmas energiát adhatott számukra, (ahhoz képest mennyien láthatták a helyszínen a meccset) remek hangulatot varázsoltak a magyar szurkolók. A hajrában kevés gól született, az utolsó 20 másodpercben egyenlített a Brest, amellyel hosszabbításra mentette az elődöntőt. A rendes játékidő végeredménye 20-20 lett. Jöhetett a 2X5 perces ráadás. Az első öt perc ismét szorosan alakult, 2-2 gólt hozott, 22-22-vel fordultak a csapatok a második öt percre. Itt már csak 1-1 gól esett, ezzel pedig jöhettek a hetesek. Sajnos a győriek két kihagyott hetese megpecsételte a sorsukat, 5-2-vel a franciák jutottak a vasárnapi döntőbe, akik a hazai bajnokság és a kupa mellett a BL győzelemre is megadatott a lehetőség. A Győri Audi ETO számára maradt a bronzmérkőzés. A hazaiak legeredményesebb játékosa Kristiansen volt nyolc találattal, a Brestnél pedig Gros vállalt kilencet.

Este hat órai kezdéssel a második elődöntőt rendezték a fővárosban. A norvég Vipers Kristiansand csapata lépett pályára az orosz CSZKA Moszkva ellen. A norvég csapat gólja volt az első, aztán egészen 10-10-ig szorosan alakult az első félidő. Ezt követően az északiak rákapcsoltak, és a félidő végére hat gólos előnyre tettek szert, így 18-12-vel mehettek szünetre a csapatok. Reistad volt a félidő legeredményesebb játékosa a maga öt találatával.

A második játékrész sem hozott különösebb izgalmakat, a norvégok az egész félidőben tisztes távolságban tartották a moszkvaiakat, a legnagyobb nyolc, míg a legkisebb különbség három gól volt a csapatok között. A norvégoknál Reistad tíz, az oroszoknál Vedekhina hét találatig jutott. A végeredmény Vipers Kristiansand – CSZKA Moszkva 33-30. Az északi csapatra így a francia Brest várhatott a döntőben, a győriek pedig az orosz klubbal játszhattak a bronzéremért vasárnap.

A Final Four másnapján jöhettek az érmekért való csaták. Első körben a Győri Audi ETO találkozott az oroszok ellen, ahol igen gyorsan eldöntötték a találkozó végkimenetelét a zöld-fehérek. Már pár perc elteltével négy gólos volt a különbség, amely a félidőre egészen tízre nőtt, így mehettek a csapatok 18-10-s eredménnyel szünetre.

A második 30 percben sem vett visszább a Győr, már 15 is volt a két csapat között, ekkor az oroszok valamelyest összeszedték magukat, így a végeredmény 32-21 lett. Oftedal volt a győri csapat legeredményesebb játékosa a maga hét találatával. A vendégeknél Mikhaylichenko négy gólt szerzett, amellyel a csapata legeredményesebbje lett. Ezzel a Győr megszerezte a Bajnokok ligájában a bronzérmet.

Este hat órakor kezdődött a BL finálé a francia Brest és a norvég Vipers Kristiansand között. Az északi csapat magabiztosan kezdte a félidőt, már 0-3-ra is vezettek, a franciák 9-9-nél, és 10-10-nél visszahozták az esélyeket, de vezetniük nem sikerült az első játékrészben. A félidő végére magabiztos négy gólos különbséget épített ki a norvég csapat.

A második játékrészben a Kristiansand csapata esélyt sem hagyott a Brest számára, három gólnál közelebb egy alkalommal sem kerültek a franciák. A meccs végére hat gólos lett az előny, 28-34. A Brest együtteséből a győri meccshez hasonlóan Gros dobta a legtöbb gólt, szám szerint hetet. A norvég csapatnál pedig Reistad vállalt nem kevesebb, mint 11 találatot. Ezzel a győzelemmel a Vipers Kristiansand kézilabda csapata elhódította a 2020/2021-ben a Bajnokok ligája trófeáját.

(Fotók: Győri Audi ETO KC Facebook, ehfcl.eurohandball.com)