Nincs idő pihenni – Erőltetett menet vár vízilabdázóinkra

2022. júl. 05. Szikora Tamás

A lányok bebizonyíthatják, hogy tényleg a legjobbak Európában, míg a férfiak egy címvédéssel mutatnák meg, hogy egyszeri botlás volt a világbajnokságon elért hetedik hely. Alig ért véget a Vizes-vb, máris egy Európa-bajnokságra készülnek válogatottjaink.

Mivel a koronavírus eléggé megváltoztatta a versenynaptárakat, így a legtöbb sportágban egymást érik a világesemények. A vízilabdában nemrégiben ért véget a hazánkban rendezett világbajnokság, ahol kissé felemás érzéseink lehettek, hiszen a férfiak az elvárásokhoz képest elég gyengén szerepeltek, női válogatottunk viszont csak kevéssel maradt le a világbajnoki címről.

Javításra szinte rögtön lesz lehetőség, hiszen augusztusban már következik az Európa-bajnokság, melyet Horvátországban rendeznek meg. Más esetben legalább egy évet kellene várni arra, hogy újabb kontinenstornán bizonyíthassanak legjobbjaink, ám napjainkban más a helyzet. Mindez fantasztikus lehetőséggel kecsegtet a hölgyek számára, akik megtartották a tavaly látott lendületet, és továbbra is fantasztikus formában vannak, ami nyár végén igazán sokat érhet.

A női mezőnyben Magyarország Tokióban bronzérmet szerzett a 2021-re tolt nyári olimpián, idén pedig kiváló játékkal jutottak el a világbajnoki döntőbe, és lettek ezüstérmesek. Ezzel a mi válogatottunk lett a legjobb Európában, ráadásul az elődöntőben a kontinens egyik legjobbját, Hollandiát múlták felül, ami nagyon jó előjel lehet a folytatásra nézve.

„Rengeteg munkát beletettünk, sajnálom, hogy nem úgy jött ki a végén, ahogy elterveztük, de büszkének kell lennünk. Olyan mentális állapotot hoztunk ki magukból, amit korábban még soha. Amikor az amerikaiak a negyedik negyedben négy góllal elmentek, akkor is azt mondtuk egymásnak az időkérésnél, hogy nincs vége, amíg nincs vége. A tokiói olimpia után az volt a cél, hogy a párizsi játékokra a döntő reális cél legyen, remélem ott lesz a helyünk két év múlva” – értékelt bizakodóan a döntőben három gólt szerző Gurisatti Gréta.

A férfiak mezőnyében sajnos már nem volt ennyi okunk az örömre. A magyar válogatott a csoportkört még veretlenül zárta, igaz apró jelek már ekkor is megmutatták azt, hogy nem működik minden tökéletesen. Ezek után a negyeddöntőtől kezdve semmi sem alakult a tervek szerint, az olaszok ellen ugyan hősiesen küzdöttek játékosaink, ám végül kikaptak Olaszországtól, az első helyesztó meccsen pedig meglepetésre az Egyesült Államokat sem sikerült legyőzni. A negatív széria végét Montenegro elleni győzelemmel zárult le, amivel a hetedik helyet sikerült megszerezni.

Az okokat természetesen mindenki kereste, a szövetségi kapitány azonban igyekezett magára vállalni a felelősséget, levéve ezzel a terhet játékosairól.

„Nekem kell vállalni a felelősséget mindenért, és tudom is az okokat, hogy miért nem sikerült számunkra ez a világbajnokság. Persze a vízilabda nem egy egyéni sportág, nem csak én vagyok a résztvevője, én csak próbálom mozgatni a szálakat, és a többieknek is látniuk kell, miért nem sikerült ez most. Azt gondolom, ebben a tizenhárom játékosban benne a volt a lehetősége annak, hogy megnyerjük a vb-t, de a keret kijelölésekor még nem lehetett látni, mi fog történni az úton, később pedig nem lehetett változtatni azon, hogy ki ugrik a medencébe. Látom, hogy mi a gond, hogyan kellene frissülni, min kellene dolgozni. Ha nem Budapesten van a világbajnokság, és van erre felhatalmazás, akkor biztos, hogy más összetételű, vagányabb csapatot alkottam volna”

mondta Märcz Tamás a Montenegró elleni mérkőzést követő sajtótájékoztatón

Az mindenesetre észrevehető, hogy mind női, mind pedig férfi fronton szorosabb lett a mezőny, és a korábban gyengébbnek vélt válogatottak közül is voltak, melyek erősebb teljesítményre voltak képesek, így az Eb is kifejezetten izgalmasnak ígérkezik, abban pedig reménykedhetünk, hogy újabb magyar sikerekkel zárul.

(Képforrás: www.waterpolo.hu)