Nem marad következmények nélkül a BL döntő előtti botrány

2022. jún. 01. Szikora Tamás

Döbbenetes dolgok történtek a labdarúgó Bajnokok Ligája fináléja előtt Párizsban, ami miatt a mérkőzés is jócskán később kezdődött el. A zűrzavar körülményei továbbra sem tiszták, az UEFA viszont vizsgálatot rendelt el.

Miközben a világ a Real Madrid és a Liverpool látványosnak ígérkező csatájára, és a döntőt megelőző megnyitóra készült, a stadionon kívül elképesztő események történtek, ami miatt csúsztatni kellett a teljes programot. Eleinte csak technikai jellegű problémákról volt szó, később azonban kiderült, hogy sokkal komolyabb ennél a helyzet.

A Liverpool szektora elég üresnek tűnt, és nem véletlenül, rengeteg jegy nélküli rajongó a kerítésen átmászva próbált meg bejutni a stadionba, amiből óriási káosz alakult ki. Sokan annak ellenére kiszorultak, hogy korábban érvényes belépőt váltottak, és rengetegen megsérültek az intézkedések közben. Mindez több problémát is felvet, hiszen kérdéses, miért nem voltak meg a kellő biztonsági feltételek egy ilyen grandiózus eseményen, továbbá egyes részletek, csak napokkal később derültek ki.

Az UEFA vizsgálódni fog

Az már biztos, hogy a megdöbbentő jeleneteknek meglesznek a következményei, mivel a helyzet orvoslására a helyi szervezők bezárták a kapukat, ahol a liverpooli drukkerek mehettek volna be, így viszont azok sem tudtak belépni a stadionba, akiknek valójában ott volt a helyük. A finálét eredetileg Szentpétervár rendezhette volna, ám az orosz-ukrán háborús helyzet miatt végül Párizsra esett a választás, ám ez elég rosszul sült el.

Az biztos, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség semmit sem szeretne elkapkodni, közleményük szerint minden egyes álláspontot szeretnének megvizsgálni. Az erről szóló jelentést független szakértők állítják majd össze, a folyamatért pedig a portugál Tiago Brandao Rodrigues felel a továbbiak során. Az UEFA a lehető legtöbb bizonyítékot szeretné megszerezni, és csak a jelentés kézhezvétele után tesznek újabb lépéseket.

A francia kormány sajnálja a történteket

A veszélyes helyzet miatt a francia kormány is elnézést kért egy külön közleményben, és néhány plusz információról is beszámoltak. Mint kiderült, majdnem 40 ezer brit érkezett meg hamis belépővel, ami biztonsági gondokat okozott, ennek következtében pedig több mint száz embert vett őrizetbe, 230-an megsérültek. Olivia Grégoire kormányszóvivő kihangsúlyozta, hogy mindent megtesznek azért, hogy a 2024-es párizsi olimpián megfelelőek legyenek a biztonsági feltételek.

Kártérítés a szurkolóknak

Bár az események után minden gondtól mentesen lezajlott a meccs, a Real Madrid pedig izgalmas csatában ismét elhódította a nagyfülű trófeát, mindez vélhetőleg abszolút nem érdekelte azokat, akik kint rekedtek a drágán megvásárolt jegyek ellenére. A Sportbiblie úgy tudja, ezeket az embereket sem hagyják cserben, vagyis a szervezők körülbelül 2700 szurkolónak biztosítanak kártérítést.