Négyes döntőt rendezhetnek a BL-ben

2022. máj. 04. Szikora Tamás

Bár a nagy tornák esetében a rendezők és a szövetségek igyekeznek ragaszkodni a hagyományokhoz, időnként néha nem árt a vérfrissítés. Az elkövetkezendő időszakban átalakulhat az eddig ismert playoff.

A labdarúgás az utóbbi években több szempontból is jelentős változásokon ment keresztül, ezt pedig a rangos kupákat is érintette. Első körben ilyen volt a videóbíró (VAR) bevezetése, melyről már sok-sok éve beszéltek az emberek, de jelentős időnek kellett eltelnie a tényleges megjelenéséig, és annak elterjedéséig.

A következő hasonló lépés az idei esztendőben következett be, amikor eltörölték az idegenben lőtt gólok szabályát. Noha utóbbi sok esetben megkönnyítette a csapatok dolgát azzal, hogy így elkerülhetők voltak a hosszabbítással végződő párharcok, valójában a nézők jelentős része élvezi a késhegyre menő küzdelmeket, így ennek is megvolt a maga értelme.

2022-ben most egy újabb drasztikus változás kövezhet be, mégpedig a legrangosabb európai kupasorozatot, a Bajnokok Ligáját illetően. A Times információi szerint az UEFA tanulna más sportágaktól, és a jelenleg ismert oda-visszavágós párharcok mindössze a negyeddöntőig tartanának, a legjobb négy csapat pedig egy négyes döntő keretein belül küzdhetnének meg a trófeáért.

Más csapatsportágakban, így például a kézilabda, kosárlabda, vagy éppen a vízilabda esetében ez nem ismeretlen fogalom, a lebonyolítás pedig ebben az esetben úgy néz ki, hogy egy adott helyszínen rendeznek kettő darab egy meccses elődöntőt, majd egy finálét, mindössze néhány nap leforgása alatt.

Amennyiben hinni lehet a híreknek, ez ebben az esetben sem lenne másképp, példa pedig volt már hasonlóra a közelmúltban. A koronavírus ugyanis a feje tetejére állított mindent 2020-ban, a nagy sporteseményeket törölni, vagy halasztani kellett, és az olyan kupák, vagy bajnokságok esetében, ahol a gyors befejezés mellett döntöttek, bizony feszített menetrend mellett volt muszáj lezavarni a szezon végét.

Ez így volt a BL 2019-2020-as idényében is, amit végül egy nyolcasdöntő keretein belül fejeztek be. A formátum szokatlan volt, de már akkor is felmerült, hogy valami hasonlóra kellene váltani a jövőben. Erre most elvileg itt a lehetőség, főként, hogy amúgy is nagy változások következnek hamarosan. Már az is jelentős lépés volt, hogy megjelent az Európai Konferencia Liga, így a rangos kupák száma hosszú idő után ismét háromra nőtt, de a Bajnokok Ligája is átalakul a 2024-2025-ös kiírástól kezdve, utóbbiról pedig már korábban döntés született.

Ennek értelmében négy csapattal több, vagyis összesen 36 résztvevővel kell számolni, a csoportkört pedig elfelejthetjük, helyette minden egyes alakulat tíz meccset játszik majd, a legjobb nyolc csapat automatikusan a nyolcaddöntőbe jut, a következő 16 csapat pedig kétmeccses rájátszásban dönt arról, hogy kik csatlakozhatnak a maradék helyekre. Innentől kezdve már az eddig megszokott menetrend következne, amennyiben viszont tényleg igazak a hírek, akkor az elődöntőtől jöhet egy újabb csavar.

Ha mindez valósággá válik, tényleg egy új korszak köszönthet be, ám nem szabad elfelejteni, hogy időnként keresztülmegy a sportág ilyen átalakulásokon, elég csak a BEK, és az UEFA Kupa átnevezésére, vagy a KEK és egyéb hasonló kisebb sorozatok megszűnésére visszagondolni.