Mindenki Verstappenre vadászik – Jön 74. Formula 1-es szezon

2023. márc. 05. Szikora Tamás

A tavalyi átfogó szabálymódosításokhoz képest az idei évre nem sok minden változik, mégis van pár dolog, ami más lesz a tavalyi évhez képest. A tesztek alapján az erősorrend is változhat valamelyest, de a versenynaptár, a szabályok vagy a mezőny összetétele is mind megérnek egy misét. Mutatjuk a legfontosabbakat!

2022-ben szinte teljesen új külsőt kaptak a Formula-1-es autók köszönhetően az aerodinamikai szabályváltozásoknak, amelyek alapjában véve elérték céljukat. A futamok során a versenygépek közelebbről tudták követni egymást, az addig ismert erőviszonyok is megváltoztak, és a költségsapka is jó irányba terelheti a sportágat.

Feljött azonban néhány probléma is a felszínre, így tovább finomítottak a szabályokon az idei évre, de a Pirelli is fejlesztett a gumiabroncsokon, ami mind érdekes szezont ígér, akárcsak a minden eddiginél jobban korlátozott tesztlehetőségek, vagy a naptár összetétele.

Sosem látott kalendárium

Az F1 jelenleg hatalmas népszerűségnek örvend világszerte, a futamok telt házzal mennek, a televíziós nézettségre sem lehet panasz és egyre többen érdeklődnek a rendezés iránt. Nem csoda tehát, hogy a jogtulajdonos is igyekszik kiaknázni a sportágban lévő lehetőségeket, a naptárt tekintve viszont már lehet, picit túllőttek a célon. Idén ugyanis 23 versenyhétvégével kell számolnunk, ami még úgy is rekordnak számít, hogy a Kínai Nagydíj újfent elmarad.

Ehhez tegyük hozzá, hogy sokszor kell majd jelentős utakat megtennie a résztvevőknek az egyes helyszínek között, mert bár korábban azt ígérték, racionálisabban állítják össze a naptárt, vannak benne kissé logikátlan dolgok. Ez főként a logisztika és persze – a csapatokat is beleszámítva – az F1-ben dolgozó emberek terheltsége miatt okoz jelentős gondokat.

2023-ban a szezon Bahreinben indul, ahol a szezont megelőző tesztet is lebonyolították, ami pedig kiemelendő, hogy új pályával tér vissza hosszú idő után Las Vegas, de ismételten a világbajnoki sorozat részét képezi Katar is. Fontos kiemelni, hogy a vegasi futamot helyi idő szerint szombaton rendezik, amire rég nem volt már példa, de az időeltolódás miatt ez volt az észszerű döntés, mivel itthon például a reggeli órákban láthatjuk majd így a nagydíjat vasárnap. Az sem a szokott dolgok közé tartozik, hogy a nyári szünet nem a Magyar Nagydíj, hanem a belga futamot követően érkezik majd el.

A mezőnyben is van változás

Nicholas Latifi és Daniel Ricciardo kikerültek a képből, Mick Schumacher sem kapott új lehetőséget, Fernando Alonso új kihívás után nézett az Aston Martin csapatánál, Pierre Gasly pedig jött Alonso helyére az Alpine gárdájához, míg Sebastian Vettel visszavonult. Nagyjából így lehetne összefoglalni azokat a mozgásokat, melyek a csapatoknál lezajlottak, ha nem számítjuk bele, hogy a csapatfőnöki fronton is volt egy szép keringő decemberben.

Ami a pilótapiacot illeti, Ricciardo a Red Bull, Schumacher a Mercedes és a McLaren tartalékosa lett idén, de a megüresedett helyekre is hamar lecsaptak. A Williams és a McLaren újoncot avat, miután előbbi helyre egy fiatal amerikai tehetség, Logan Sargeant érkezett meg, a wokingiak pedig megszerezték azt az Oscar Piastrit, aki az utánpótlás szériákban dominálni tudott. Hivatalosan újonc került az AlphaTauri ülésébe is, mivel a 2022-es Olasz Nagydíjon álomszerű bemutatkozást produkáló Nyck de Vries élete első teljes szezonját futhatja a Formula-1-ben, de visszatérőnk is van Nico Hülkenberg személyében. A német a Haas pilótája lesz ezzel sokadik lehetőségét megkapva, rajongói pedig bízhatnak abban, hogy immáron tényleg élni tud vele.

Fura kvalifikációk, bővülő sprintek

Mivel félő, hogy sokan összezavarodnak ezt gyorsan érdemes tisztázni. A 2021-ben bevezetett sprintek továbbra is megosztják a közvéleményt, az F1-nél még mindig hisznek benne, így idén már hat helyszínen tartanak sprinfutamokat szombatonként. Ezek alapján idén Azerbajdzsán, Ausztria, Belgium, Katar, Austin és Brazília esetében láthatunk majd eggyel kevesebb szabadedzést, pénteki időmérő edzést, valamint egy minifutamot, ami a vasárnap rendezendő nagydíj rajtrácsáról is dönt majd, de pluszpontokat is kiosztanak szombaton.

Ha mindez nem okozna elegendő zavart a rendszerben, tovább kísérleteznek a szervezők. Két versenyhétvégén (a helyszínek a cikk írásakor még ismeretlenek) változtatnak majd az időmérő edzés gumiszabályain. A Pirelli által elhozott három keveréket ugyanis meghatározott módon kell majd használni az ominózus hétvégéken. Itt az lesz a lényeg, hogy az első szakaszt, vagyis a Q1-et a legkeményebb keveréken, a Q2-t a közepesen, a Q3-at pedig a lágy gumikon kell majd végig csinálni a résztvevőknek. Nehezítés, hogy a 13 helyett csak 11 szett gumit adnak majd ezekre a hétvégékre a csapatoknak. Hogy beválik-e az a jövő zenéje, viszont ha működik, valószínűleg elindulnak ebbe az irányba.

Technikai módosítások

Tavaly óta a szabályok változásával a szívóhatást ismét alkalmazni kezdték annak érdekében, hogy az autók közelebbről tudják követni egymást. Ez a húzás a többi radikális változtatással együtt működőképesnek bizonyult, de előhozta a pattogás vagy más néven a delfinezés jelenségét. Mivel az autók borzasztóan pattogtak nagy tempónál az egyenesekben, így az Nemzetközi Automobil Szövetség döntése értelmében 15 milliméterrel kellett emelni a diffúzorok és a padlólemez magasságán.

Szigorúbban ellenőrzik majd a padlólemezek rugalmasságát, növelni kellett a visszapillantó tükrök méretén, háromról kettő órára csökkentették a gumimelegítő paplanok használati idejét az előkészítéskor, ha pedig már a gumiknál tartunk ne, ne menjünk el szó nélkül a Pirelli újításai mellett.

Az olasz beszállító az eddigi öt fajta keverék mellé egy új típust is behozott, így már hat variációból tudják kiválasztani azt a hármat, amit elhoznak az egyes helyszínekre. Változtattak az első abroncsok összetételén is és Imolától elérhetővé tesznek egy olyan vadonatúj nedves pályára szánt gumitípust, amihez már elvileg a melegítőpaplanok használatára sem lesz szükség.

Hogy állunk most?

Ez az, amit mindenki szeretne tudni, de a Bahreini Nagydíjig és igazából még lehet, hogy utána is csak találgatni tudunk. A rettentően kevésnek mondható, három tesztnap során a Red Bull tűnt a legmegbízhatóbbnak és a tempójukkal sem volt gond látszólag, de az elemzésekből és az adatokból úgy tűnik, bármi is legyen a pontos sorrend, az élmezőny nem változik. Az energiaitalosokon kívül a Ferrari és a Mercedes lehet még versenyben a győzelmekért, mögöttük viszont úgy tűnik, átrendeződhetnek a dolgok.

Az AlphaTauri tette meg például a legtöbb kört, így a megbízhatóságra ők nem panaszkodhattak, de hozzájuk hasonlóan a Haas és a Williams is biztatónak tűnt, bár nem feltétlenül a tempót tekintve. Abban már inkább az Aston Martinra lesz majd érdemes figyelni, mivel többen vélték úgy, hogy a középmezőny elejében lehetnek valahol, ugyanakkor technikai gondok is hátráltatták őket, plusz a tesztekből nem lehet határozott és egyértelmű következtetéseket levonni.

Nem mindenki mutatta meg a foga fehérjét, sokszor teljesítettek eltérő programokat az egyes napokon és senki sem a teljesítményre helyezte a hangsúlyt. A helyzet hasonló, mint minden év elején, az első néhány versenyt és többféle karakterisztikájú pályát kell megvárni, hogy okosabbak legyünk.

Ami biztos, hogy Max Verstappen a harmadik világbajnoki címére hajt, a többiek pedig értelemszerűen ezt szeretnék megakadályozni. Ehhez, ha csak nem születik meglepetés a Ferrari és a Mercedes pilótái lehetnek majd a legközelebb, de a csapattárs, Sergio Perez villanásai úgyszintén benne vannak a pakliban.

Az idei versenynaptár:

DátumNagydíjHelyszín
március 5.Bahreini NagydíjSzahír
március 19.Szaúd-arábiai NagydíjDzsidda
április 2.Ausztrál NagydíjMelbourne
április 30.Azeri NagydíjBaku
május 7.Miami NagydíjMiami
május 21.Emilia-Romagna NagydíjaImola
május 28.Monacói NagydíjMonaco
június 4.Spanyol NagydíjBarcelona
június 18.Kanadai NagydíjMontreal
július 2.Osztrák NagydíjSpielberg
július 9.Brit NagydíjSilverstone
július 23.Magyar NagydíjMogyoród
július 30.Belga NagydíjSpa-Francorchamps
augusztus 27.Holland NagydíjZandvoort
szeptember 3.Olasz NagydíjMonza
szeptember 17.Szingapúri NagydíjSzingapúr
szeptember 24.Japán NagydíjSzuzuka
október 8.Katari NagydíjLosail
október 22.USA NagydíjAustin
október 29.Mexikói NagydíjMexikóváros
november 5.Brazil NagydíjSao Paulo
november 18.Las Vegas-i NagydíjLas Vegas
november 26.Abu Dhabi NagydíjAbu Dhabi