Milyen sportágat válasszak? A tenisz előnyei más sportágakkal szemben

2022. okt. 09. Bálint Ildikó

Amikor elég erős az elhatározásunk, hogy elkezdjünk űzni egy sportot, vagy épp a gyermekünket akarjuk megismertetni a sportolás élményeivel, akkor az első és legfontosabb kérdés, hogy milyen sportágat válasszunk?

Több tudományterület megvilágításba helyezi ezt a kérdést, legyen az a pszichológia vagy a biológia. Az interneten számos teszttel is találkozhatunk, amely arra hivatott, hogy megmondja milyen sportág illik hozzánk a legjobban.

De vajon milyen tényezőkön múlik, hogy szeretni fogjuk-e és kitartóak leszünk-e hosszú távon a választott sportágat illetően? Erre a kérdésre nem könnyű válaszolni és lehet, hogy sok sportágat ki kell próbálni, mire megtaláljuk azt, amelyik a leginkább testhezálló nekünk és valóban szeretni fogjuk.

A következőkben a tenisszel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat foglaltuk össze, hogy annak, aki azon töri a fejét, hogy belekezdjen ebbe a szuper sportba, annak segíteni tudjunk a döntés meghozásában vagy épp kedvet csináljuk annak, aki bele szeretne kezdeni valamibe, de még bizonytalan magában.

Milyen előnyei vannak a tenisznek más sportágakkal szemben?

A fentebb említett tudományos tényeken túlmenve racionális, saját tapasztalatból származó okokat tárunk fel, amelyek segíthetnek a döntést meghozni annak az irányába, hogy miért válik előnyünkre, ha a teniszt választjuk, mint sportolás nyújtotta lehetőséget.

Korhatár nélküli sport

A tapasztalatok azt bizonyítják, hogy már egy 4 éves gyermek testi-lelki fejlettsége elegendő ahhoz, hogy elkezdjen megismerkedni a tenisszel. Felső korhatár pedig nincs, amíg elég erőt érzünk magunkban, addig a teniszpálya nyitva áll előttünk. Nem ritkán látni 70 év fölötti fitt idős embereket a teniszpályán, mint ahogy kis óvodások is belekezdhetnek a szabályok elsajátításába.

Mentális és fizikális mozgást is nyújt

A fizikai testmozgás mellett, agytornának is kiváló lehetőség, elég, ha a taktika választásra gondolunk. Az egész testünket áthatja a játék, így igazán aktív szabadidő eltöltési lehetőséget biztosít.

Közösségteremtő szerepe is van a tenisznek

A tenisz egy olyan sport, amelyet egyénileg is lehet játszani, de aki a csapatszellem híve az választhatja a csapatjátékot is, páros formájában. Kiváló kikapcsolódási lehetőséget jelent akár párban, akár egyedül is.

Kevés szabadidő mellett is tökéletes választás a tenisz, mint sportág

Rohanó világunkban sokszor semmire sincs idő, de mégis tudjuk, hogy az egészség az egyik legfontosabb érték, ezért érdemes időt szánni rá. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ha hetente 2X1 órát rá tudunk szánni, hogy részt vegyünk teniszedzésen, akkor az már jó kiindulásnak számít. Ennyi idő elegendő ahhoz, hogy elkezdjünk fejlődni, és megtegyük az első lépést az egészséges életmód felé.

De persze minél többet fordítunk bele, annál többet tudunk kivenni belőle és az elhivatottabbak akár még versenyeken is megmérettethetik a tudásukat.

Mi motivál bennünket, ha sportolási lehetőséget választunk?

Versenyzői babérokra akarunk törni, vagy csak hobbi szinten szeretnénk sportolni?

Mint mindennek az életünkben, a sportolásnak, így a teniszjátéknak is célja van. Ezt lehet tudjuk előre, lehet hogy menet közben alakul ki. Egy biztos, a sikerélmény nagyon fontos. De kitűzhetjük célul akár azt is, hogy versenyzői, profi szinten akarunk teniszezni.

Minden a kitartásunk függvénye. A legfontosabb, hogy kezdjük és tegyük meg az első lépést, még ha az is a legnehezebb. De a jövőben hálásak leszünk magunkat érte, vagy épp gyermekeink lesznek hálásak, ha egyengetjük őket az egészséges, mozgásban gazdag életben.

“A sport nemcsak testnevelés, hanem a léleknek is az egyik legerőteljesebb nevelőeszköze.”

Szent-Györgyi Albert