Megismételt végszó – Tom Brady karrierje számokban

2023. febr. 02. Szikora Tamás

Bár nagyjából egy évvel ezelőtt az NFL legendás irányítója már bejelentette, hogy felhagy a profi sporttal, kicsivel később meggondolta magát és semmissé tette döntését. Az életkorát tekintve ebben a sportágában már az is csoda volt, hogy 45 évesen még a pályán van, de nem mutatott rossz formát, így méltó teljesítménnyel és egy kiváló eredménysorral búcsúzhat. Mutatunk néhány különleges rekordot.

Tom Brady újra és újra sokkolja a szurkolókat. Sokáig úgy tűnt, a New England Patriots csapatából vonulhat vissza, ahol elképesztően sikeres volt két évtizeden, végül 2020 elején mindenkit meglepve írt alá a Tampa Bay Buccaneers gárdájához. Mivel addigra már elmúlt 40 esztendős és új környezetbe került, talán kevesen gondolták volna, hogy ismét csúcsra juthat, Brady azonban mindenkire rácáfolva rögtön első szezonjában megnyerte velük a Super Bowlt.

Ezek után azonban hiába láttunk tőle jó egyéni teljesítményt, a Buccaneers színeiben többször már nem volt szerencséje. Tavaly a főcsoport elődöntőben állította meg őket a későbbi SB-résztvevő Los Angeles Rams, idén viszont már a Wild Card körben búcsúztatva lettek a Dallas Cowboys által. Mint utóbb kiderült, ez volt Tom Brady búcsúja is a ligától profi játékosként, miután február 1-én egy rövidre fogott videóüzenetben tudatta mindenkivel, hogy visszavonul, ezúttal viszont már végleg. Ugyan a csapattal akár egy sokkalta szebb eredménnyel is lezárhatta volna ezt a páratlan karriert, valójában már nem volt mit bizonyítania, amit jó néhány olyan rekord bizonyít, ami a nevéhez fűződik.

100 000

Mivel Brady kivételesen hosszú karriert tudhat a magáénak, így lehetősége nyílt olyan mérföldköveket elérni, amiről más játékosok csak álmodni tudtak addig. A százezer passzolt yardot például előtte senki sem lépte át a ligában, neki viszont ezt már tavaly novemberben sikerült elérnie. Ez számára talán némi elégtételt is jelenthetett akkor, hiszen éppen az ellen a Rams ellen sikerült győzniük, amelyik az előző szezonban kiejtette őket a rájátszásban. Brady akkor 280 yardot passzolt, ami bőven elég volt ahhoz új rekordot állítson fel, a karrierét pedig januárban 102 614 yarddal zárta le.

Super Bowl-rekordok

Mivel összesen tíz alkalommal játszhatott finálét (ami szintén a legtöbb egy játékosra vetítve jelenleg), így Brady számára bőven jutott alkalom arra, hogy a Super Bowlt tekintve is elérjen néhány különleges rekordot. Nem játszott még nála idősebb játékos a döntőben – neki ez 43 esztendősen adatott meg két évvel ezelőtt –, összesen ötször lett MVP, amire korábban szintén nem volt példa, ahogyan arra sem, hogy valaki hét bajnoki gyűrűt tudjon megszerezni, a kaliforniai születésű sportolónak viszont ez két különböző csapat színeiben jött össze. Ezeket felsorolva gyakorlatilag már csak a hab a tortán, hogy hat darab meccset megnyerő drive, 277 sikeres átadás, 3039 passzolt yard, 421 passzkísérlet, valamint az egy mérkőzésen elért 505 passzolt yard, a 43 sikeres átadás, 62 passzkísérlet is a rekordjai között szerepel.

92

Ennyi rekordot tart amennyiben a Super Bowl-csúcsokat külön számítjuk, márpedig azt általában mindig elkülönítik a statisztikákban. Ezek közül kiemelendő, hogy Brady csak a Patriots színeiben 16, a Buccaneersnél pedig további hét rekordot ért el, melyekben van pár közös. A kezdőirányítóként nyert meccsek, az egy szezonban passzolt TD-k, az egy idényen belül passzolt yardok, a sikeres passzok százalékos arányában és az irányítók hatékonyságát jelző mutatóban mindkét helyen az ő neve áll a vonatkozó rangsor élén. Bár hosszú lenne mindent felsorolni, az olyanok mellett sem mehetünk el szó nélkül, mint a rájátszásokban vezetett 14 mérkőzést eldöntő drive – amiből az alapszakaszban 56-ig jutott -, a 15 Pro Bowl-részvétel (az NFL All-Star mérkőzése), de ezek mellett még a legidősebb főcsoport győztesnek is mondhatja magát az NFC és az AFC oldalán egyaránt.