Megállíthatatlannak érzi magát – Zlatan Ibrahimovic ismét a pályán

2023. márc. 06. Szikora Tamás

Az ember alapvetően azt hinné, hogy 40 éves kor felet egy olyan komoly sérülés és rehabilitáció után, amin a svédek klasszisa átment, igazából nincs visszaút. A helyzet azonban más, amennyiben arról az Ibrahimovicról van szó, aki még a legrosszabb időszakokban is lenyűgözően magabiztosan viselkedik. A legendás játékos most visszatért és lehet a legjobbkor került be ismét az AC Milan keretébe.

Ha valaki olyan hosszú ideje futballozik, mint Zlatan Ibrahimovic, akkor a sérülések gyakorlatilag elkerülhetetlenek, ez sajnos az élsport velejárója. Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy bár a sporttudomány fejlődésének hála ma már viszonylag sok példát találunk arra, hogy 40 éves kor környékén is képes lehet valaki magas teljesítményt nyújtani, a felépülés ideje idővel csak nőni fog, ilyenkor pedig már benne van a visszavonulás is a pakliban.

Azt azonban elég nehéz elképzelni, hogy Zlatan így fejezze be. A svéd labdarúgó eddigi karrierje során rengeteg helyen megfordult, sok sikerben is része volt már, eközben pedig többször is bebizonyította, mekkora akaraterővel rendelkezik. Ehhez tegyük hozzá, hogy sosem adja tanújelét annak, hogy bármi gond lenne vele, köszönhetően mindig emlékezetes beszólásainak. Utóbbiak általában már finoman szólva is nagyképűnek mondhatók, de mostani visszatérésekor ugyanez volt a helyzet.

Ibrát ugyanis egy éve megműtötték a térdével, amivel már korábban is voltak problémák, ez viszont egy hosszú kihagyást eredményezett és a visszatérése is sokáig kérdéses volt. Februárban végül jó hírek érkeztek, amit a klasszis az alábbi módon jelentett be: Kritika? Ez normális, mert ha nem kritizálnak, akkor nem vagy a csúcson. Már 25 éve kritizálnak, mert én vagyok a legjobb játékos, már megszoktam. Ez olyan, mintha benzint öntenénk a tűzre, ha a tűzzel játszunk, megégetjük magunkat. Hogy még mindig Istennek érzem-e magam? Természetesen, semmi sem változott. Nem jótékonyságból akarok visszatérni a pályára, hanem azért teszem, hogy eredményeket érjek el, ahogyan azt mindig is tettem. Máskülönben nem lenne kihívás számomra, akkor inkább otthon maradnék és a gyerekeimmel játszanék” – mesélte a Sport Mediaset újságírójának.

Visszatért a jó forma?

Bármennyire is egoistának tűnhet, Ibrahimovic tüzes stílusára most igazán szüksége van csapatának. A Milan ugyanis harcban volt a bajnoki címért, de elég mélyen gödörbe kerültek, jóval gyengébb csapatoktól is kikaptak és az Olasz Kupából is kiestek, így amikor a Tottenham ellen győzni tudtak az már egy kisebb csodával felért, de vélhetőleg ez és persze Ibrahimovic visszatérése is plusz önbizalmat adott.

Bár a dolog ennél összetettebb, a svéd visszatérése óta veretlen a Milan és jelentősen javult a helyzetük, miközben egyébként maga a sportoló is úgy érzi, hasznos tagja lehet a klubnak, de azzal ő is tisztában van, hogy ehhez megfelelő fizikai állapotra van szükség. „Sokat szenvedtem, különösen a 2021–2022-es idény második felében. Szerettem volna segíteni, de nem voltam jól, így ezt nem tudtam megtenni. Végül megnyertük a scudettót, de sohasem szenvedtem még így. Aztán Mino Raiola (Ibrahimovic egykori menedzsere), halála lelkileg is mindent megnehezített. Ha viszont jól vagyok, akkor én vagyok a legerősebb.Képzelje el, mi lesz, ha többet készülök. Nem úgy tűnt, hogy egy év és két hónap telt el azóta, hogy utoljára labdába értem” – árulta el a DAZN számára Ibrahimovic, aki a pályán akár mentorként is sokat tehet a sikerességükért, ha pedig tényleg sikerült felépülni, akkor egy-egy szebb villanás sem elképzelhetetlen tőle.

Közel egy új rekord

A tapasztalt labdarúgónak egyéni célok is lebeghetnek a szemei előtt. Amennyiben ugyanis gólt tudna rúgni a Milanban, akkor az olasz bajnokság történetének legidősebb gólszerzője lehetne. Ettől jelenleg egyetlen találat választja el. A csúcsot most még Alessandro Costacurta tartja, aki 41 évesen és 25 naposan került a vonatkozó lista élére, Ibrahimovic azonban tavaly októberben töltötte be a 41-et, vagyis közel került ahhoz, hogy újfent megmutassa nagyságát. Ne legyen kétségünk, amennyiben ez bekövetkezik, szinte biztosan egy szokásos Ibrára jellemző beszólás követi majd.