Marcin Oleksy különleges útja a Puskás-díj elnyeréséig

2023. márc. 10. Szikora Tamás

A 2009-ben alapított elismerést minden évben a legszebb gól szerzője kapja meg, a díjat pedig több világklasszis játékos is elhódította már. Miután a FIFA bizottsága egészen egyedi szempontok alapján választja ki a jelölteket, így néha ismeretlen sportolók is esélyt kapnak. Így történhetett, hogy egy fogyatékossággal élő labdarúgó gyönyörű találata győzött a szavazáson. Mutatjuk, mit kell tudni a lengyel Marcin Oleksy karrierjéről.

2006-ban Csorba István ötletéből, a Nemzeti Sport jelenlegi főszerkesztőjének, Szöllősi Györgynek a közreműködésével sikerült útjára indítani a Puskás-díj történetét, amely végül egy sikersztorinak bizonyult. Az előző év legszebb gólját elismerő díj létrejöttét ugyanis három esztendővel később, 2009 októberében jelentették be a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség részéről, azóta pedig minden évben kiosztották.

Az odaítélés előtt mindig meghatározott szempontok alapján válogatják ki a jelölteket a FIFA részéről. Ehhez egy olyan gólnak kell születnie, amely igazán egyedi esztétikummal bír, szándékos találatnak kell lennie, valamint annak fontossága sem mindegy. Mindezeken túl lényeges még, hogy a gólnak az előző év júliusa és a tárgyév júliusa között kellett születnie, a szerzőnek pedig sportszerűnek kellett viselkednie és nem lehet pozitív doppingtesztje a karrierje során.

Ha mindezen feltételek teljesültek, akkor összeáll egy tízes lista, amire a szurkolóknak lehetőségük van szavazni, a három legtöbb szavazatot kapott találat közül pedig egy szakmai bizottság választja ki a győztest. Egy alkalommal, 2019-ben egy magyar játékos, Zsóri Dániel is megkapta ezt a díjat, idén pedig egy igazán különleges ember vehette át az elismerést.

A győztes ugyanis Marcin Oleksy gólja lett, aki ezt a lengyel amputál lábúak bajnokságának 2022-es kiírásában érte el a Warta Poznań színeiben. Akkor a Stal Rzeszów ellen volt eredményes, ezzel pedig a meccset is eldöntötte. A gól így tehát különösen értékes, ráadásul a para sportolóknak hatalmas tisztelet jár, Olesky pedig megmutatta, lehetséges erőt meríteni a rossz dolgokból és azt példaértékű módon a magunk javára fordítani.

Lengyelországban külön bajnokságot szerveznek az amputált lábú sportolók számára, így Oleksy is lehetőséghez jutott, kiváló teljesítményét pedig nemcsak az alábbi elképesztő gól bizonyítja. Az amputált futballisták lengyel válogatottjába is bekerült, sőt a csapat egyik kulcsemberének számított, amikor hazájukat képviselték a törökországi világbajnokságon.

 „Mindig is szerettem volna egy ilyen szép gólt szerezni. Látni lehetett rajtam, hogy milyen büszke voltam magamra és nagyon boldog voltam – idézte az Nemzeti Sport Oleksy szavait, akit mindössze 23 esztendősen érte baleset, amikor munkásként egy útépítés során ütötte el egy autó. Ekkor veszítette el egyik lábát, amit eleinte képtelen volt rendesen feldolgozni, később azonban hatalmas elszántsággal vágott bele a sportba, ami visszahozta őt az életbe. Bár eleinte edzőként dolgozott, négy évvel ezelőtt végül a pályán is igyekezett megmutatni, mire képes, ami kiváló döntésnek bizonyult.

Kitartását és munkáját végül eredmény koronázta meg, hiszen 2023 februárjában elnyerte a Puskás-díjat. Ezzel több szempontból is történelmet írt, hiszen ezt a díjat előtte még egy lengyel játékos sem kapta meg, továbbá ő az első paras portoló, akinek ez sikerült.

„Köszönöm a labdarúgás családjának, hogy segített a legnehezebb pillanatokban. Hogy megmutassam, ilyen gólt is tudok szerezni” – árulta el a FIFA gáláján.

(Képforrás: nemzetisport.hu)