Labdarúgás: Magyarország – Lengyelország Vb selejtező 3-3

2021. márc. 26. Arany Balázs

A magyar futballt lehet szeretni, lehet gyűlölni, de a válogatott az utóbbi időben Marco Rossi irányításával igazán kiemelkedő teljesítményt nyújt. Kijutott az idei Európa bajnokságra, megnyerte a Nemzetek ligája csoportját, egyre több fiatal épül be a csapatba.

Ami még nagyon hiányzik a magyar válogatott sikereiből az utóbbi években az egy világbajnoki részvétel. Most itt a lehetőség, elkezdődött egy újabb selejtező sorozat, amelyben a következő ellenfelek várnak a válogatottunkra: Anglia, Albánia, Andorra, San Marino, Lengyelország. Ebben a csoportban kellene megcsípni az első vagy a legjobb második hely valamelyikét, hogy ott lehessünk a kontinensviadalon. Ezen a könnyűnek nem nevezhető úton elsőként a lengyelekkel mérte össze erejét a magyar csapat csütörtök este a Puskás Arénában.

Nem is találkozhatott volna máskor a két válogatott, mint a lengyel-magyar barátság napja után két nappal. Egyébként a csapatok bő tíz éve játszottak egymással, ekkor 2-1-es vereséget szenvedtünk idegenben, Brozek góljára Priskin válaszolt, de a hajrában Vanczák öngóljával kikaptunk.

Kezdjük az összeállítással, a legnagyobb hiányzónk egyértelműen Szoboszlai Dominik, őt leszámítva közel a legerősebb tizenegy futhatott ki a pályára:

A vendégeink a következő összeállításban kezdtek: Szczesny, Reca, Helik, Bednarek, Bereszynski, Zielinski, Moder, Krychowiak, Szymanski, Milik, Lewandowski, 4-4-2-es hadrenddel.

Első félidő:

Pirosban a lengyelek, fehérben a mieink. Nem kezdődött unalmasan a találkozó, az első helyzetből megszereztük a vezetést.  A lengyelek eladták a bedobásukat, a labdaszerzést követően Fiola ugratta ki a saját térfelünkről egy hosszú, lapos passzal Sallait, aki otthagyta védőjét, és tizenegy méterről a jobb alsóba lőtte a labdát, Szczesny-nek esélye sem volt, ezzel máris 1-0 volt az eredmény. Két perccel később Fiola sárgul be egy szabálytalanságot követően. A 34. percben Sallai kapott egy rúgást hátulról, melynek következtében Helik kapott sárga lapot. A félidő végén 1-0-ás magyar vezetéssel mehettek szünetre a csapatok.

Többnyire eseménytelen volt az első játékrész, a gólunk után meglepő, de nem helyeztek ránk nagy nyomást a lengyelek, hiába birtokolták többet a labdát. A védelmünk stabilan teljesített, jól adogattunk a mezőnyben, nem adtuk fel a támadásokat sem, de igazán komoly ziccert nem tudtunk kialakítani a gólon kívül. Vendégeink a kapunkat sem találták el az első 45 percben.

Második félidő:

A második félidőben a lengyelek indították útjára a labdát. A 49. percben Bereszynski csúszott Sallai alá, meg is kapta érte a sárga lapot. Ismét betalál a magyar válogatott az 53. percben. A lengyel térfél közepén hárman harcoltak a labdáért, amelyet végül megszereztünk, Kleinheisler adott be a jobb oldalról, Sallai lövését blokkolta a védelem, de a felpattanó Szalai elé került, ő pedig nem hibázott, 2-0.

Az 59. percben kettős csere a piros mezeseknél, Heliket helyére Glik érkezett, Modert pedig Piatek váltotta. Egyetlen perccel beállása után megszerzi a szépítő találatot Piatek, egy jobboldali beadást lőtt a hálóba közvetlen közelről, 2-1. Sajnos az egyenlítés is egyből következett, a középkezdés után elveszítettük a labdát, a lengyelek támadhattak. Zielinski találta meg a lyukat a védelmünkbe Szalai helyén, Jozwiak nem hibázott, a bal alsóba gurított, 2-2. A 66. percben a sérüléssel bajlódó Hangya helyén Lang folytatta, Lovrencsicset pedig Nego váltotta. Öt perccel később az első gólszerzőnk Sallai hagyta el a pályát, Varga Kevin váltotta őt. Majd Lang állított meg a Bayern csatárát szabálytalanul, melyért sárga lapot kapott. Ismét fordulat következett, a tizenhatoson belülről érkezett egy magyar beadás Szalaitól, Lang csúsztatta meg, Orbán pedig közvetlen közelről lőtt a kapuba, 3-2. A lengyelek ismét cseréltek, Rybus érkezett Reca helyére, nálunk pedig Kalmár ment le, a pályán a Ferencváros játékosa Sigér folytatta. Közben Nagy Ádám sárgult be. A 82. percben a vendégek vezettek egy szép támadást, melynek a végén egy beadást vágott a kapuba Lewandowski, 3-3. Ismét változtattak a lengyelek, Milik helyén Grosicki. A mérkőzés hajrájában Szalai Attila kapott sárga lapot, Piateket állította meg szabálytalanul. Fiola a hosszabbításban megkapja a piros lapot egy elkésett rúgás miatt. Az eredmény nem változott a továbbiakban, a végeredmény 3-3.

Sajnos a lengyel válogatott fokozatot váltott az első félidőhöz képest. Egy izgalom dús, fordulatos második játékrészt láthattunk. 2-0 után talán sokan elhittük a televízió képernyők előtt, de talán még a pályán is, hogy ez megvan, de az egy perc alatt kapott két gól megmutatta miért is olyan értékes a lengyel válogatott kerete. A mieink mindent megtettek a győzelemért, nyilván voltak hibák, de ez ellen a lengyel válogatott ellen egy igazán jó futballt láthattunk, melyre lehet építeni a továbbiakban. Ilyen játékkal és ilyen eredménnyel van reális esélyünk a továbbjutásra, ha így folytatjuk. A találkozó előtt a legtöbben aláírtuk volna a 3-3-as döntetlent, így látva a mérkőzést sajnálhatjuk, hogy kicsúszott a kezünkből a győzelem, így a háromból egy pont lett, ezzel kell beérnünk. Vasárnap folytatás San Marino ellen, ott valószínűleg könnyebb dolgunk lesz.

(Fotók: mlsz.hu)