Következik az 57. felvonás – jön a 2023-as Super Bowl

2023. febr. 04. Szikora Tamás

A Kansas City Chiefs és a Philadelphia Eagels csapatai küzdhetnek meg egymással az NFL idei nagydöntőjében, amelyet február 12-én rendeznek meg helyi idő szerint. Itthon ez persze már vasárnapról hétfőre virradóra átcsúszik 13-ra, de ahogyan az lenni szokott, valószínűleg így is sokan fent maradnak majd, hogy élőben láthassák a világ egyik legnagyobb sporteseményét. Tekintsük most át a legfontosabb tudnivalókat!

A helyszín

A Super Bowlt ezúttal az State Farm Stadiumban bonyolítják le Arizona államban, amely az Arizona Cardinals otthona is egyben. Az említett csapat idén abszolút nem futott jó szezont, hiszen az NFC főcsoportjának utolsó előtti helyén zártak az összesített tabellán 13 vereséggel és mindössze 4 győzelemmel. Arról tehát hamar le kellett tenniük, hogy hazai pályán vívhatnak a végső győzelemért, ugyanakkor a helyi lakosok már hozzá lehetnek szokva a Super Bowlt övező hatalmas felhajtásnak, hiszen 15 év alatt ez már a harmadik alkalom, hogy itt rendezik meg a mérkőzést.

Az előző két alkalommal izgalmas véghajrákat láthattak a rajongók, 2008-ban a New York Giants diadalmaskodott a New England Patriots ellen az utolsó negyedben, 2015-ben pedig pont a hazafiak tudtak győzni Seattle Seahawks ellen szintén a negyedik negyedben maguk javára fordítva a meccset. A stadion egyébként Glendale városában található, amely durván 250 000 lakost számlál, az építményt pedig 2003-ban kezdték el felhúzni, majd három év múlva már át is adták. Normál esetben 63 400 fő befogadására képes, míg neve több is volt már. Mielőtt a szponzorról nevezték volna el, Cardinals Stadium és University of Phoenix Stadiumként is ismerték.

A résztvevők

Bár az útjuk nem volt sima a döntős csapatoknak, mondhatni a papírforma érvényesült, mivel a két főcsoportgyőztes jutott el idáig, akiknek ezáltal a Wild Card körben nem kellett játszaniuk, hiszen kiemeltként szerepeltek. A Kansas City Chiefsnek jutott a rögösebb út, miután a Jacksonville Jaguars nem adta könnyen magát (27-20 lett a vége), majd a címvédő Cincinnati Bengals következett. Ez a párharc a végjátékban dőlt el, viszont szerencsés módon egy mezőnygólnak hála feléjük billent a mérleg nyelve, így végül 23-20-as győzelemmel jutottak el a Super Bowlig. A kansasi csapat története során tehát ötödik alkalommal küzdhet meg a Vince Lombardiról elnevezett trófeáért. A Chiefs eddig két vesztes és két győztes döntővel áll, ugyanakkor erősségüket jól mutatja, hogy 2020-as sikerük után 2021-ben is eljutottak az utolsó meccsig. A teljesítményük egyébként így is megsüvegelendő, hiszen idén már nincs velük korábbi sztárjuk, Tyreek Hill, aki a Miami Dolphinst választotta, de JuJu Smith-Schuster és Marquez Valdes-Scantling játékával sikerült megoldani a hiányát okozó gondokat.

A másik oldalt az a Philadelphia Eagles áll, amelyik az eredményeik alapján sokkal erősebb formát mutat, hiszen a rájátszásban két sima győzelemmel jutottak el idáig. Először a Giants ellen nyertek 38-7-re, majd sokkal meglepőbb módon az NFC-ben mögöttük második San Francisco 49ers gárdáját verték el 31-7-re. A csapat egyik kulcsembere Jalen Hurts, aki már tavaly is jónak tűnt, idén azonban elképesztő formába lendült, jóval több TD fűződik a nevéhez, ebben pedig nagy segítségére van A.J. Brown, akivel körülbelül egykorúak (24 és 25 évesek) és kiválóan működnek együtt, de a védelemből is érdemes kiemelni pár embert. Josh Sweat, Javon Hargrave és Brandon Graham nevéhez fejenként 11 sack fűződik, vagyis stabilan megállították az irányítókat, így senki sem lehet biztos a dolgában, ha velük kerülne szembe, de még őket is lenyomja a linebacker Haason Reddick, aki 16 sacket jegyzett eddig a szezonban. Ezek után nem csoda, hogy ilyen kevés pontot szereztek ellenük a playoff során.

Változás a Halftime Showt illetően

Idén a világhírű Rihanna kapja meg a lehetőséget, hogy elszórakoztassa a közönséget a félidőben, ami minden zenész számára egy óriási megtiszteltetés, hiszen a Super Bowl világszerte hatalmas nézettséget generál a jelentős időeltolódások ellenére is. Ez ma már nem meglepő, ahogyan az sem, hogy ennek az eseménynek mindig van egy neves főtámogatója. Korábban ezt a szerepet olyan cégek töltötték be, mint Coca-Cola, az AT&T, a Sprint, a Bridgestone vagy a Pepsi, ráadásul utóbbi kettő elég sok éven át vette nevére a félidei showt, mostantól viszont az Apple Music támogatja ezt a műsort. Ez egyébként kézenfekvő, hiszen az almás cég zenei streamingje kiválóan illik egy ilyen produkcióhoz, ráadásul ezáltal sok embert meggyőzhetnek arról, hogy érdemes náluk előfizetni. Éppen ezért egy 50 millió dolláros szerződést kötöttek a jogtulajdonosokkal. „Büszkék vagyunk rá, hogy az Apple Music az NFL családjának új partnere lett. Üdvözöljük őket a Super Bowl Halftime Show keretein belül” – mondta el Nana-Yaw Asamoah, az NFL partnerstratégiáért felelős alelnöke. „Keresve sem találhatnánk jobb partnert, amely alkalmasabb lenne a világ legnézettebb zenei produkciójához, mint az Apple Music, ami egy olyan szolgáltatás, mely emberek millióit szórakoztatja, inspirálja és motiválja szerte a világon a zene és a technológia találkozásával” – tette hozzá a szakember.