Kimi Raikkönen – egy pályafutás korszakai

2021. szept. 03. Szikora Tamás

2021-ben egy hosszú és eredményes pályafutás ér véget, hiszen az F1-es Holland Nagydíj hetében Kimi Raikkönen bejelentette a visszavonulását. A finn pilóta karrierje elég változatosra sikerült, ám közben egy világbajnok és nem mellesleg a sportág egyik legkarizmatikusabb egyénisége vált belőle.

Új világbajnokok a láthatáron

A 2001-es év igazán különlegesre sikerült, Michael Schumacher megszerezte negyedik világbajnoki címét, a mezőnyben pedig olyan tehetséges fiatalok kezdték meg pályafutásukat a Formula-1-ben, akik tipikus világbajnok alkatok voltak. Juan Pablo Montoya már Amerikában is kifejezetten gyors volt, az F1-ben pedig rögtön a Williams istállónál kezdhetett, így komoly esélye volt, ám nem neki nem jött ki a lépés, nem úgy Fernando Alonso és Raikkönen esetében. Mindketten ebben a szezonban mutatkoztak be és VB címet is nyertek, igaz Alonsonak kettő is összejött, a finnek pedig csak egy, de ez nem vesz le semmit az érdemeikből.

Raikkönen a Sauber csapatánál kezdett Nick Heidfeld oldalán, a teljesítménye pedig arra predesztinálta, hogy egy évvel később a kétszeres vb győztes Mika Hakkinen visszavonulása után megkapja élete egyik nagy lehetőségét.

Raikkönen berobban

Az igazán nagy sikerek 2002-től jöttek, amikor már a McLaren csapatánál versenyzett és már első szezonjában sikerült háromszor is dobogóra állnia, a rákövetkező évben pedig nemcsak az első futamgyőzelmet sikerült megszereznie, de a világbajnoki címért is versenyben volt egészen az utolsó futamig. Ugyanez volt a helyzet 2005-ben is, igaz akkor már Alonso volt az ellenfél, de a sorozatos technikai hibák és balszerencsés helyzetek végül nem őt segítették.

A jégember révbe ér

A Ferrari mindenképpen meg akarta szerezni Raikkönent és miután Schumacher úgy döntött befejezi, így többen gondolták úgy, hogy megvan a maranellóiak új vezére. Abban a szezonban jó helyzetben voltak az olaszok, hiszen Felipe Massa révén két kiváló formát mutató pilótával rendelkeztek, a McLaren pedig az elképesztően tehetséges Lewis Hamiltonnal és Alonsóval támadott. Ami viszont a wokingi gárdánál nem jött össze az évek alatt, az sikerült a Ferrarival. Még ha nagy szerencsével is, de 2007-ben Interlagosban már Raikkönen ünnepelhetett.

Megújulás

A finneknek így már volt egy újabb világbajnoka, aki viszont nem volt túl boldog. A Ferrari szerette volna a magáénak tudni Alonsót, így végül Raikkönen 2009 után elment némi szünetre. Két évig hiányzott a mezőnyből, de számára is hiányzott az F1, ezért később igent mondott a Lotus ajánlatára. Ez végül egy jó döntésnek bizonyult, hiszen ismét élvezte azt, amit csinált és már rögtön a visszatérő évében győzelmet szerzett, valamint parádés formába került.

Visszatérés a Ferrarihoz

Bár szerette az új helyet, a Lotus pénzügyi gondokkal küzdött és nem fizetett Raikkönennek, aki így visszatért korábbi sikerei helyszínére. A 2014-es szezonban pedig korábbi riválisával, Alonsóval került egy csapatba. Mindez nem tartott sokáig, mivel a spanyolnak több alkalommal sem sikerült megszereznie az olaszokkal a vb címet így tovább állt, Raikkönen pedig Sebastian Vettel oldalán folytatta tovább. Bár egy élmezőnybe tartozó autóval indult, a 2013-as szezonnyitón aratott győzelmétől kezdve egészen a 2018-as Amerikai Nagydíjig kellett várni az újabb sikerre, akkor viszont már fixen tudni lehetett, hogy közeledik az utolsó korszak.

A kezdet és a vég helyszíne ugyanaz

A Ferrari a saját nevelésű tehetségének Charles Leclercnek szeretett volna minél hamarabb ülést találni maguknál, így végül helyet cseréltek a finn pilótával. A Sauber azóta már az Alfa Romeo nevet viseli, de az istálló tulajdonképpen ugyanaz és bár az autó teljesítménye itt már finoman szólva is hagyott némi kívánni valót maga után, bizonyos futamokon még meg tudott villanni Kimi is. Az pedig látszott, hogy a versenyzés iránti szeretete mit sem változott. Valahol viszont be kell fejezni, ez pedig ugyanaz a hely, ahol annak idején elkezdte.