Kézilabda: Magyar – Szlovák párharc az EHF Euro Kupában

2021. márc. 14. Arany Balázs

A Szlovákia – Magyarország, Magyarország – Szlovákia mérkőzések akármilyen sportról is legyen szó, egy igazi presztízs csata a két ország történelme miatt. Nincs ez másként a férfi kézilabdában sem. Sajnos azonban szurkolók nélkül ez a párharc sem olyan hangulatos, mint lehetne. A kézilabda az a sportág, ahol Szlovákia ellen még egy tartalékos összeállítással is esélyesnek számítunk. Ugyanis szomszédaink nem az utóbbi években élik aranykorukat.

EHF Kupa csoportja:

Horvátország
Magyarország
Spanyolország
Szlovákia

Ebben a csoportban azok a csapatok szerepelnek, akik számára nem kell Eb selejtezőket játszaniuk. Mivel a 2022-es kontinensviadal két rendezője Magyarország és Szlovákia, így nyilván automatikus a kvalifikáció. A spanyolok és a horvátok pedig a legutóbbi Európa bajnokság döntősei voltak, így számukra is adott a részvétel.

A mieink a szlovákok elleni két mérkőzés előtt már játszottak Spanyolország és Horvátország ellen is. A spanyol csapat ellen 32-29-es sikert arattunk. Szomszédaink vendégeként pedig 31-27-es vereséget szenvedtünk. A szlovákok még csak egy mérkőzésen voltak túl a csoportban, ahol a spanyolokat fogadták, és sima 30-18-as vereséget szenvedtek. Utoljára a magyar válogatott 2019-ben csapott össze a szlovákok legjobbjaival Eb selejtező keretei között. Ekkor egy igazán izgalmas találkozót játszott a két együttes, de a végén mi örülhettünk a 21-20-as sikernek.

Az első találkozón Pozsonyba lépett pályára a magyar válogatott, péntek este.

Az első félidőben meggyőzően játszottunk, még a kapusunk Mikler Roland is gólt szerzett. A hazaiaknál kevésbé volt brillírozó a kapus teljesítmény, hiszen a 21. percben mutatta be első védését a szlovák kapus. A félidőre 17-8-as magyar vezetéssel mehettek pihenőre a csapatok. Máthé volt a legeredményesebb játékosunk, aki öt gólt szerzett az első játékrészben.

A lendület a második félidőre sem csökkent, a védelmünk továbbra is remekül zárt, Mikler bravúrokban sem volt hiány, de a támadójátékunk még tovább javult. Ennek köszönhetően a mérkőzés végére kialakult a magyar – szlovák párharc rekord gólkülönbsége, 30-15-re nyert a válogatottunk.

Vasárnap délután Győrben rendezték a párharc második találkozóját.

A keretünkben jelentős változások történtek, hogy más játékosok is lehetőséget kapjanak. Ezen a találkozón is meg szereztük a magabiztos előnyünket, de könnyelműségünknek és a szlovák csapat nyomására ez a félidőre 19-15-re csökkent.

A második játékrész elején ez az előny még tovább olvadt, de a mérkőzés utolsó harmadára ismét rákapcsolt a piros-fehér csapat, így a végére egy magabiztos 36-26-os siker született, amelynek köszönhetően vezetjük a tabellát. Ismét Máthé volt a csapatunk legeredményesebb tagja a maga hét találatával.

Szép volt fiúk!

(Fotók: mksz.hu)