Kajak-kenu Világkupa Szeged: 18 magyar érem

2021. máj. 17. Arany Balázs

Megrendezték Szegeden az I. ICF Gyorsasági kajak-kenu Világkupát. Az esemény 14-16-a között zajlott, azaz pénteki kezdéssel, egészen vasárnapig szoríthattunk a magyar kajakosok sikeréért, illetve olimpiai kvóták megszerzéséért.

Az első napon elő- és középfutamokat rendeztek, amelyen kajakosaink jól teljesítettek. Kopasz Bálint K-1 1000 méteren az előfutamot könnyedén nyerte, a középfutamban kissé szorosabb volt a verseny, de végül azt is hozta Kopasz. Így készülhetett a szombati fináléra. A női kenuban a kettesek előfutamán Balla virág és Takács Kincső duó a legjobb idővel automatikusan a döntőbe jutott. Ám nem csak ő értük szoríthattunk a döntőben, mert Gönczöl Laura, Opavszky Réka-páros is döntőbe jutott, mivel megnyerték saját előfutamukat. A férfiaknál a K-1 500 méteres futamon Nádas Bence is megmérettetett, aki idén először versenyzett élesben és sikeresen be is jutott a döntőbe. Kárász Anna pedig két számban, 200 és 500 méteren is versenyzett, és remek teljesítményének köszönhetően biztosította helyét a középfutamban. További három hölgyversenyzőnk is döntőbe jutásnak örülhetett, Bragato Giada és Molnár Csenge egyes 500 méteren, míg Kőhalmi Emese és Bakó Olga 1000 méteren jutott egyenes ágon a döntőbe. Férfi sprintereknél is két siker született a pénteki napon, Tótka Sándor és Birkás Balázs is könnyedén jutott tovább az előfutamon.

A szombati napon folytatódott a szegedi világkupa, újabb magyar sikerekben ezúttal sem volt hiány. Kárász Anna bejutott a vasárnapi döntőbe, köszönhetően annak, hogy megszerezte a harmadik helyet, éppen honfitársa Rendessy Eszter előtt, aki így csak a B-döntőben folytathatta.

Noé Bálint és Kulifai Tamás-duó is a B-döntőbe jutott be a K-2 1000 méteres versenyen, mert a futam hajrájában kicsúszott a kezükből a második hely. A Kiss Blanka, Lucz Anna-páros pedig már az előfutamból biztosította a döntőben való részvételüket K-2 200 méteren. Másik női duónk, Bragato Giada, Kisbán Zsófia is bejutott a vasárnapi döntőbe. Horányi Dóra és Seres Fanni pedig a vasárnapi középfutamban folytathatták. Úgyszintén a középfutamba jutott Férfi kenu egyes 500 méteren Szőke Attila és Kiss Balázs is. Pótkvalifikáción Adolf Balázs, Fejes Dániel kenupáros vasárnap már a döntőben éremért csatázhatnak C-2 1000 méteres versenyen. Ugyan ebben a számban Hajdu Jonatán és Fekete Ádám pedig a B-döntőbe jutott.

A szombati nap a négyes csapatok előfutamával zárul, ahol szintén nem maradtunk sikerek nélkül. A nőknél mindössze egy csapatért szoríthatunk, Kőhalmi Emese, Biben Karina, Bakó Olga, Csikós Zsóka négyese a vasárnapi középfutamba jutott. A férfiaknál Balogh Gergely, Molnár Péter, Nádas Bence, Tótka Sándor csapata az ötödik helyet szerezték meg, amely elég volt, hogy bejussanak a vasárnapi középfutamban. Szintúgy elegendő volt Noé Zsombor, Dombvári Bence, Kós Benedek, Szendy Maximilián hetedik helye a tovább jutáshoz. A szombati nap döntői ezután következtek, ahol elég eredményesen szerepeltek a magyar válogatott tagjai. Tótka Sándor ezüstérmet szerzett, minimális lemaradva Liam Heath-től. A női sprintereknél nem született magyar érem, Kiss Bianka az ötödik, míg ugyan ebben a futamban Kárász Anna éppen mögötte hatodik lett. K-1 1000 méteren a világbajnok Kopasz Bálint kisebb meglepetésre csak a negyedik helyet tudta megszerezni.

Az első aranyérmet Kőhalmi Emese szerezte, aki 1000 méteren magabiztos győzelmet aratott. Nem kellett sokat várni a következő magyar aranyra sem, hiszen Nádas Bence K-1 500 méteren tudott győzedelmeskedni a dán világbajnok Poulsen előtt. Majd egy újabb ezüsttel gazdagodhatott a magyar Kajak-kenu sport, hiszen Hajdu Jonatán és Fekete Ádám-párosa a C-2 500 méteren a spanyol csapat mögött, a második helyen ért célba. A szegedi világkupa első bronzérme pedig Bragato Giada nevéhez fűződik, aki 500 méteren harmadikként ért be a célba. A férfi párosoknál Noé Zsombor és Dombári Bence 500 méteren, az ötödik helyen zárt.

Következett a torna utolsó napja, vasárnap még tovább gyűlt a magyar kajak-kenusaink érmeinek száma. Az első vasárnapi érem Balla Virág, Takács Kincső-duó nevéhez fűződik, akik a második helyen zártak 500 méteren az ukrán válogatott mögött.

Míg a futam másik magyar párosa Gönczöl Laura, Opavszky Réka a negyedik lett. Adolf Balázs, Fejes Dániel-egység pedig a nyolcadik helyen végzett a férfi páros 1000 méterén. A női C-2 200 méteren Bragato Giada, Kisbán Zsófia a negyedik, míg Horányi Dóra, Seres Fanni-párosa a hatodik helyen zárt. Tovább folytatva női kajak-kenusaink eredményeit, K-1 500 méteren Kárász Anna a kilencedik helyen ért be. A K-2 200 méteren szintén kilencedik lett a Lucz Anna, Kiss Blanka-páros. A négyes egységeinkből pedig csak Kőhalmi Emese, Biben Karina, Bakó Olga, Csikós Zsóka csapata jutott az A-döntőbe. A Világkupa az 5000 méteres döntőkkel zárult. A férfiaknál Adolf Balázs szerzett ezüstérmet, kubai ellenfele mögött célba érve. A hölgyeknél a C-1-ben Kisbán Zsófia maradt le a bronzéremről, mögötte pedig Horányi Dóra végzett. Csikós Zsóka kajakban szerzett ezüstérmet, aki mindössze 20 esztendős fiatal tehetség. Az utolsó versenyen igazi magyar siker született, hiszen a dobogó két legfelső fokán magyar versenyző állhatott, Noé Bálint nyakába került az aranyérm, Kopasz Bálintéba pedig az ezüst.

Igazán jól alakult magyar szempontból a szegedi kajak-kenu Világkupa, hiszen öt aranyérem mellett, kilenc ezüstöt, és négy bronzot szereztek sportolóink. Ezzel a mennyiséggel az éremtáblázaton is dobogós lett a magyar csapat, a második helyen zártak.

(Fotók: kajakkenusport.hu)