Judo világbajnokság, Budapest: egy érem, hét kvóta

2021. jún. 14. Arany Balázs

Idén Budapesten, a Papp László Sportarénában rendezték az egy héten át tartó Judo világbajnokságot, ahol nem kevesebb, mint 18 magyar versenyzőért is szoríthattunk.

A 2021-s világbajnokság a következő program alapján került lebonyolításra:

2021. június 6., vasárnap: Férfi 60 és női 48 kg
2021. június 7., hétfő: Férfi 66 és női 52 kg
2021. június 8., kedd: Férfi 73 és női 57 kg
2021. június 9., szerda: Férfi 81 és női 63 kg
2021. június 10., csütörtök: Férfi 90 és női 70 kg
2021. június 11., péntek: Férfi 100 és női 78 kg
2021. június 12., szombat: Férfi +100 és női +78 kg
2021. június 13., vasárnap: Vegyes csapatverseny

Íme, a magyar csapat judosainak névsora:

FÉRFIAK

73 KG: Ungvári Miklós (Ceglédi VSE), Szabó Frigyes (UTE)
81 KG: Ungvári Attila (Ceglédi VSE), Tóth Benedek (MTK Budapest)
90 KG: Tóth Krisztián (MTK Budapest), Sáfrány Péter (Miskolci VSC)
100 KG: Cirjenics Miklós (Atomerőmű SE), Vég Zsombor (Ceglédi VSE)
+100 KG: Sipőcz Richárd (Széchenyi Egyetem SE)

Tartalékok: Gőz Roland (90 kg, MTK Budapest), Ohát Zalán (100 kg, Budaörsi SC), Vida András (60 kg, Győri AC), Naji Dávid (60 kg, Kaposvári JK)

NŐK

48 KG: Csernoviczki Éva (Ippon Judo Tatabánya)
52 KG: Pupp Réka (Atomerőmű SE)
57 KG: Karakas Hedvig (BHSE), Kármán Andrea (UTE)
63 KG: Özbas Szofi (Békés Megyei Kano JSE), Varga Brigitta (KSI SE)
70 KG: Gercsák Szabina (DVTK)
78 KG: Mészáros Anett (Szatymaz)
+78 KG: Szigetvári Mercédesz (Mogyi-Bajai JC)

Tartalékok: Salánki Evelin (78 kg, BHSE), Mamira Luca (48 kg, Toto Sport)

A tornán az első magyar érdekeltségű versenyző a 48 kilogrammban, Csernoviczki Éva volt, akinek ellenfele az üzbég, Gulnur Muratbajeva volt, és könnyed 10–0 sikert aratott Csernoviczki. A második fordulót nem tudta vállalni a lábsérülése miatt a magyar, így Éva és a világelső Distria Krasniqi mérkőzése játék nélkül 0-10-el ért véget. Ettől függetlenül Csernoviczki ott lehet a tokiói olimpián.

A nap másik magyar versenyzője Mamira Luca volt, aki az első fordulóban esett ki a kazah, Otgontsetseg Galbadrakh ellen 0-10-el.

A torna másnapján egyetlen magyarért szoríthattunk, Pupp Réka személyében. Az első fordulós ellenfele pedig Agata Perenc volt, lengyel színekben. Réka aranyponttal 7-0-s győzelmet aratott, így jöhetett a második forduló. Itt az orosz Aleszja Kuznyecova ellen lépett tatamira, és simán 10-0-ra győzedelmeskedett Réka. A harmadik fordulóban a korábbi világbajnok, japán, Sisime Ai volt az ellenfél, aki ellen vereséget szenvedett a magyar lány, 0–7-s arányban. A továbbjutás elmaradt, de az olimpiai részvétel nem.

A világbajnokság szerdai napján növekedett a magyar érdekeltség. A férfi 73 és a női 57 kilogrammosok között is tatamira léptek az országot képviselő judosaink. Szabó Frigyes sikerrel vette első akadályát, Lucas Diallot győzte le 7-0-s arányban. A második fordulóban meggyűlt a baja a spanyol, Salvador Cases Rocaval, aki simán 10-0-ra győzte le Szabót. Ennek ellenére ott lehet Tokióban, csakúgy, mint a negyven esztendős Ungvári Miklós, aki az első fordulóban a görög, Mihail Cutlasvilit győzte le aranyponttal, 7-0-ra. A következő körben gambiai ellenfele sem okozott problémát, 10-0-val ment tovább Ungvári. A harmadik fordulóban Tsogtbaatar Tsend-Ochir várt a rutinos, magyar judozóra, de ő sem jelentett gondot, aranyponttal 10-0-ra győzött ismételten Ungvári. Sajnos a negyeddöntőben már vereséget szenvedett a veterán magyar, Lasa Savdatuasvili ellen aranyponttal, intéssel 10-0-ra kikapott. A korábbi, olimpiai ezüstérmesnek maradt a vigaszág, ahol szintén vereséget szenvedett, az azeri, Hidayat Heydarov ellen, aranyponttal 10-0-ra.

A női oldalon két névért szoríthattunk a keddi napon. Elsőként Karakas Hedvig ünnepelhetett győzelmet a brazil, Ketelyn Nascimento ellen, aranyponttal 10-0-val. A második forduló azonban a végállomást jelentette a biztos olimpiai résztvevő Karakasnak, aki az orosz, Anasztaszija Konykina ellen intéssel kapott ki 10-0-ra.

Másik női judozónk is a második körig jutott. Kármán Andrea elsőként az amerikai, Amelia Fulgentes győzte le, majd Telma Monteirotól kapott ki intéssel, 10-0-ra a második fordulóban.

A szerdai nap is tartogatott számunkra magyar judozókat, akikért szurkolhattunk. A 19 esztendős Özbas Szofi, aki az első világbajnokságán vett részt remek eredménnyel zárt. Első ellenfelét, a holland, Juul Franssent győzte le aranyponttal 7-0-ra, majd a mongol Gankhaich Boldot aranyponttal, intéssel 10-0-ra. A negyeddöntőben Anriquelis Barrios ellen szenvedett vereséget, ezt követte a vigaszág, ahol brazil ellenfelével szemben maradt alul, ezzel megszerezte az előkelő hetedik helyet a tornán, és ott lehet az olimpián jövőre.

A 63 kilogrammos súlycsoportban Varga Brigitta egy román judossal találkozott, de sajnos 10-0-s vereséget szenvedett.

A férfiaknál a 81 kilogrammos súlycsoportban két magyarnak szoríthattunk a szerdai napon. Ungvári Attila, az orosz, Haszan Halmurzajev ellen veszített 10-0-ra aranyponttal, intéssel.

Tóth Benedek pedig kongói ellenfelét győzte le 10-0-ra. A következő körben Matthias Casse viszont győzni tudott Tóth ellen, így nem sikerült a legjobb tizenhat közé jutás.

A torna ötödik napján a szerdaihoz hasonlóan ismét három magyar judozóért szoríthattunk. Sáfrány Péter sajnos nem jutott tovább első ellenfelén, a kazah, Jerszultan Muzapparov ellen, aki aranyponttal és intéssel 10-0-ra győzött. A női 70 kilogrammos kategóriában Gercsák Szabina aranyponttal 10-0-ra nyert az első fordulóban, a szlovén Anka Pogacnik ellen. A második körben sem okozott problémát számára a kameruni, Ayuk Otay Arrey Sophina. A harmadik forduló jelentette a magyar hölgy számára a végállomást, ahol a holland, Sanne van Dijke tudta legyőzni, így a sérülésből visszatérő Gercsák Szabina nem lehet ott az idei olimpián.

A 90 kilogrammos súlycsoportban Tóth Krisztiánért szoríthattunk még, aki első ellenfelével egy kiegyenlített mérkőzést játszott a kirgiz Erlan Serov ellen. A következő körben a japán ellenfél várt a magyar judozóra. Han Dzsu Jop sem tudta megállítani Tóth Krisztiánt, 7-0-ra győzött aranyponttal. A negyeddöntőben ugyan ilyen arányban múlta fölül svéd ellenfelért, Marcus Nymant, majd az elődöntőben kikapott 7-0-ra az üzbég Davlat Bobonov ellen. Azonban így is számára adatott meg a tornán az első éremszerzés, amelyet ki is használt. Igaz az Ázsia-bajnoki ezüstérmes Altangabana Gantulga személyében nem volt könnyű dolga, de sikerrel vívta meg a párharcot a magyar judozó, aki 10-0-ra, intéssel és aranyponttal szerezte meg az első magyar érmet a budapesti világbajnokságon.

A világbajnokság hatodik napján két magyar judozó lépett tatamira a 100 kilós kategóriában Cirjenics Miklós 10-0-s győzelemmel kezdett Adnan Kankan ellen. Aztán a második körben mongol ellenfele legyőzte 7-0-ra Cirjenicset, így búcsúzott a tornától.

A másik magyar judozó sajnos még a második fordulóig sem jutott. Vég Zsombor 10-0-ra kapott ki svéd ellenfelével szemben, így egyből búcsúzni kényszerült. Magyar szempontból nem volt túl eredményes a pénteki nap.

Szombaton, a világbajnokság utolsó előtti napján, újabb két magyarért szurkolhattunk. Sipőcz Richárd győzelemmel kezdte a 100 kilogramm felettiek csoportját, a kanadai, Marc Deschenes ellen nyert 10-0-ra. A második körben azonban jött a vereség, az orosz Tamerlan Basajev, aranyponttal, 10-0-ra győzött, és jutott tovább.

A nőknél, a 78 kilogramm felettieknél, Szigetvári Mercédesznél volt az utolsó esély az egyéni sportban, hogy érmet szerezzen. Az első fordulóban nem is okozott gondot a bosnyák, Borjana Marjanacs. Sajnos a második forduló a végállomást jelentette Szigetvári számára, a brazil, Maria Suelen Altheman 7-0-val ment tovább.

A világbajnokság zárónapján a vegyes csapatversenyekre került sor, ahol a magyar válogatott a legjobb nyolc közé jutásért vívott harcban sajnos elveszítette mérkőzését az üzbég válogatott ellen, ezzel számunkra a délelőtt folyamán véget ért a budapesti világbajnokság.

A kontinensviadalt egy éremmel zárta a magyar csapat, Tóth Krisztián szerzett bronzérmet, összességében pedig hét kvótát szereztek a versenyzőink a tokiói olimpiára. Az éremtáblázaton pedig Japán végzett az első helyen toronymagasan.

(Fotók: World Judo Hungary Facebook, judo.hu)