Joachim Löw – A kapitány utolsó útja

2021. ápr. 08. Szikora Tamás

Szövetségi kapitányként Joachim Löw neve már összeforrt a német labdarúgó válogatottal. Most azonban lezárul egy korszak.

A német foci hosszú idők óta a világ élvonalába tartoznak akár a klubok, akár a válogatottak szintjén. Előbbiek esetében sűrűn cserélődnek a vezetőedzők, a német nemzeti együttesnél viszont már más a helyzet. Joachim Löw hosszú utat járt be és ezen idő alatt nagy sikereket ért el, a dolgok viszont megváltoztak.

Azon edzők közé tartozik, aki a pályán is szerzett tapasztalatokat, tehát játékos is volt anno. A most 61 éves szakember akkor nem írt le túl hosszú pályafutást, ám a másodosztályban és azon belül is a Freiburg csapatában egészen sikeres tudott lenni. Játszott ugyan a Stuttgart, a Frankfurt és a Karlsruher csapataiban is, de ezekben kevesebb játéklehetőség is jutott neki, ennek megfelelően pedig gólokból is kevesebbet szerzett.

Karrierjének ezt a részét Svájcban zárta le, a Schaffhausen és a Winterthur együtteseinél, a 90-es évek közepére pedig már edzőnek mondhatta magát. Először az utóbb említett svájci csapat utánpótlásában dolgozott, majd 1994-ben jött a komolyabb feladat, a Frauenfeld vezetőedzőjeként. Ha játékosként nem is ívelt hatalmasra a pályafutása, edzőként már más a helyzet.

Onnantól kezdve, hogy profivá vált, úgy tűnt már csak felfelé vezetett az útja. A svájci kaland után már korábbi csapatát a VFB Stuttgartot edzette, mellyel az első igazi sikerek is megjöttek. Az 1996-1997-es szezonban nemcsak Németországban voltak az élmezőnyben, hanem európai szinten is. Abban az idényben a Chelsea csapata ellen játszottak döntőt, egy azóta már megszűnt sorozatban, a KEK-ben. 

Minden persze nem lehet tökéletes. Ezt Löw is megtanulhatta, miután 1998-tól kezdve 2003-ig bezárólag hat csapatot is irányított. A sort Törökországban nyitotta, igaz a Fenerbache dobogóra került általa, de onnantól kezdve nehéz időszak következett. Ismét hazájában dolgozott, amikor megint egy olyan csapatot kapott, melyben játszott is annak idején, majd következett ismét a török bajnokság, de ezúttal már az Adanaspor edzője volt. Utóbbi két csapatnál azonos, hogy elég gyengén szerepeltek Löw irányítása alatt, sőt a kieséshez is közel voltak.

Ahogy mondani szokták egyszer fent és egyszer lent, a megpróbáltatások után ugyanis megint jött egy sikeresebb időszak, ez ráadásul egészen hosszúra nyúlt. Előbb Ausztriában alkotott nagyot, mind a Tirol Innsbruck, mind az Austrian Wien kispadján, 2004-től pedig a német válogatotthoz került. Itt indult be igazán az üzlet.

A 2004-es Európa-bajnokságon voltak meglepetések, elég csak arra gondolni, hogy Görögország győzelmére nem biztos, hogy sokan fogadtak volna. A németektől is többet vártak a szurkolók és a szakmai stáb is, itt került képbe Jürgen Klinsmann, akinek legfontosabb feladata volt, hogy a hazai rendezésű világbajnokságra megfelelően felkészítse a nemzeti együttest. Löw volt a segédedzője és bár vb cím nem lett belőle, otthon egy bronzérem mindenképpen jól hangzik.

A következő világeseményre viszont változott a stáb. Löw megkapta élete addigi legnagyobb feladatát, neki kellett irányítania a német válogatottat. Innentől kezdve jött két Eb elődöntő, és egy vb bronz, majd az amire már oly sokan vártak, Brazíliában végre megszerezték a világbajnoki címet hosszú idő után.

Nyugodtan állíthatjuk, hogy a 2000-es évek világeseményein Németország tipikusan azzá a nemzetté vált, amelynek sosem jön ki a lépés. Az 1996-ban megszerzett Eb arany után mindig lemaradtak egy vagy két lépéssel. Löw tehát elhozta az aranyat, e mögött viszont hosszú évek alatt felépített komoly munka van. Nagyon sokat számított, hogy az utánpótlásra helyezték anno a hangsúlyt Klinsmannal együtt, a megfiatalított válogatott pedig egy gyors támadó szellemű focit tudott felmutatni.

Kevés olyan szövetségi kapitány van a világon, aki 15 évet tud lehúzni egy helyen és közben az eredmények is jönnek, ám most úgy néz ki, visszájára fordultak a dolgok.

Búcsú a magyarok ellen?

Az már biztosan eldőlt, hogy Löw számára az idei Európa-bajnokság lesz az utolsó. Itt egy kivételesen érdekes csoportba kerültek, hiszen a regnáló világ illetve Európa-bajnok Franciaország és Portugália is ugyanabba a négyesbe került, rajtuk kívül pedig Magyarország van ott. Mivel egy kivételesen erős csoportról van szó, így nagy az esély rá, hogy a nagy esélyesek közül egy már itt elvérzik.

A magyarok elleni meccs mindenképpen érdekes lesz tehát június 23-án este. Benne van ugyanis a pakliban, hogy ez lesz a kapitány utolsó fellépése, márpedig nem mindegy milyen eredménnyel köszön el a nemzeti csapattól.

Löw olyat ért el hét évvel ezelőtt, melyre utoljára 1990-ben voltak képesek. Akkor még NSZK néven tudtak vb-t nyerni, érdekesség, hogy akkor is és a legutóbbi siker esetén is Argentína ellen jött ez össze. Bármennyire tartoznak tehát a világ elitjéhez, időbe telt mire ismét csúcsra jutottak. Most azonban lejtmenetben vannak és sokak szerint ennek az edző személye az oka.

A 2018-as világbajnokságon, már a csoportból kiestek, ráadásul az utolsó helyen, a helyzet pedig azóta sem javult túlzottan, elég csak a Nemzetek Ligájában mutatott szereplésre gondolni. A mostani idényben egy hatost kaptak a spanyoloktól és mindössze két győzelmük volt, de ennél is rosszabb volt a 2019-2020-as idény, ahol a hollandok és a franciák elleni csoportban még csak ez sem sikerült.

Sokat számít majd a pillanatnyi forma, a németeket pedig sosem szabad leírni, de alapjában véve úgy néz ki, hogy a Löw féle mágia véget ért. A világ futballja felfejlődött, szorosabb a mezőny, a kapitányuk távozása pedig egy egyértelmű jel arra, hogy ideje új szemléletmódot alkalmazni. Ha késve is, de a változás szele megérkezett.