Így mozogj elővigyázatosan hideg időben

2022. nov. 22. Farkas-Csamangó Tekla

Tavasszal és ősszel könnyebben rávesszük magunkat, hogy sportoljunk. De ki szeret mozogni hidegben? Amennyiben nem tartozol a téli sportok szerelmesei közé, valószínűleg máris megborzongtál a gondolatra, hogy hóban, mínuszban kitedd a lábad a lakásból, ráadásul még becsületesen mozogj is. Ám ilyenkor már egy kevés mozgás is csodát tesz, és ha elővigyázatos vagy, még tetszeni is fog.

Amennyiben fontos számodra, hogy fitt maradj, minden bizonnyal igyekszel odafigyelni arra, hogy a lehetőségeidhez mérten legyen időd elmenni edzeni, sétálni, mozogni. Ne feledd ezt télen sem, hisz akkor is kell a mozgás, mert így őrizheted meg egészségedet. Nézzük hát, miket tarts szem előtt.

A télnek is vannak szépségei

Rögtön az első érv, amit felhozhatunk a hűvös időben való szabadtéri sportolás mellett az, hogy minden évszaknak megvan a maga szépsége, amit jó dolog csodálattal szemlélni. A tél is tartogat meghitt, szép pillanatokat, még sportolás közben is. Tehát máris kevésbé hangzik elvetemültnek a hidegben mozgás gondolata. Ilyenkor kifejezetten érdekes és szép arcát mutatja a természet, főleg, ha van hó. Akár csak egy rövid sétára, de érdemes kimenni a szabadba. Hiszen a séta sokkal több jótékony hatással bír, mint elsőre gondolnád. A friss, hideg levegő pedig segít kitisztítani az elmédet.

Séta, túra, futás

Ez a három mozgásforma az, amire egészen biztosan lesz lehetőséged még télen is. Ám fontos megemlíteni, hogy lehetőleg ne a várost vedd ilyenkor célba, hanem a természetet. Mert a városok levegője téli időszakban sokkal szennyezettebb, ezért többet ártanál, mint használnál, ha órákat keringnél a településeden mozgás címszó alatt. Inkább látogass meg egy erdőt, vagy válaszd legalább a városod külterületét.

Arra is mindenképpen figyelj, ha hidegben mozgásra adnád a fejed, hogy egyszerre ne tölts kint túl sok időt és tartsd be a fokozatokat, akár sétálsz, túrázol vagy futsz. Emellett sose húzz könnyedén csúszó talpú cipőt, mert az kellemetlenségeket és eséseket okozhat.

Öltözz rétegesen

Sokan azt hiszik a téli fázás ellen vastag kabáttal és pamut ruházattal lehet védekezni. Bizonyos szempontból ez így is van, de ha sportolsz, nem ez a legokosabb ötlet. Mert ilyenkor nem a legvastagabb kabát a legjobb, hanem az, ha rétegesen öltözöl. Olyan ruhát válassz, ami jól szellőzik, mégis melegen tart, elvezeti az izzadságot és könnyű benne mozogni.

Érdemes sapkát és kesztyűt is húznod, hisz ezzel megtarthatod a testhődet. Főként edzés elején fontos az ilyesmi, mert akkor még hajlamos lehetsz fázni. Ma már kényelmes futósapkákat és kesztyűket is beszerezhetsz, amik úgy lettek kivitelezve, hogy ideálisak legyenek erre a célra. Vagyis megfelelő és strapabíró anyagból készültek, ami képes felvenni a harcot a téli elemekkel.

Ne feledd a folyadékot

Azt gondolhatnád, hogy télen kevesebb folyadékra van szükséged. De sportolás alatt ugyanolyan fontos a folyadékpótlás, mint más évszakban. Ezért mindig legyen nálad elegendő víz vagy tea, hogy bármikor megállhass inni pár kortyot. Ekkor is érdemes fokozatosan pótolnod. Inkább igyál többször kevesebbet, mint rövid idő alatt sokat. Mert az utóbbi jóval komolyabb terhelést ad a szervezetednek és nem lesz rád jó hatással.

Ne hagyd ki a bemelegítést

Hidegben mozgáskor több időre van szüksége az izmaidnak ahhoz, hogy bejáródjanak, bemelegedjenek. Éppen ezért sose hagyd ki a lassú, fokozatos bemelegítést. Mindig könnyű gyakorlatokkal indíts, óvatosan nyújts, és ne kapkodd el, ne csapd össze ezt a jól bevált módszert. Minderre azért van szükség, mert a hideg miatt hatványozottabban fordulnak elő kisebb-nagyobb sérülések. Ilyenkor tehát még inkább oda kell, hogy figyelj a testedre és a jelzéseire.

Öltözz át

Edzés végén, amint elérted a célállomást, vagy hazaértél és lehetőséged van rá, zuhanyozz le meleg, de nem túl forró vízben, vegyél száraz ruhát és pihenj egy kicsit. Ha ezeket mind nem is tudod rögtön kivitelezni, a legfontosabb, hogy mindenképpen öltözz át. Mert izzadt ruhában nagyon gyorsan meg lehet fázni, még akkor is, ha éppen nem érzed, hisz kimelegedtél.

Ezért válassz a szabadtéri mozgást télen is

Amennyiben télen is időt szánsz a szabadtéri – kellemes, fokozatos, saját tempódhoz igazított – mozgásra, edzettebbé válik a szervezeted, erősödik az immunrendszered, egyre jobban fogod bírni a fizikai és mentális terhelést egyaránt, vagyis könnyebben nézel majd szembe az esetleges problémáiddal.  Emellett pedig motiválhatsz másokat, megláthatod mindenben a szépet, nem utolsó sorban élményekkel és egészséggel gazdagodhatsz.

Viszont, ha még mindig elrettent a mozgás hidegben, akkor válaszd az otthoni vagy edzőtermi edzést, esetleg úszást. Még az is jobb, mintha egész télen hanyagolnád a sportot.