Hogyan válasszunk teniszütőt? A megfelelő teniszütő vásárlás szempontjai

2022. okt. 25. Bálint Ildikó

Amikor úgy döntünk, hogy elkezdünk egy sportot, az egyik legfontosabb teendőnk, hogy a játékhoz szükséges sporteszközöket beszerezzük, nincs ez másként a tenisz esetében sem. A következőkben megnézzük, hogy milyen szempontokat vegyünk figyelembe, ha teniszütő vásárlás előtt állunk.

A teniszütő választásnál 2 fő szempontot kell figyelembe venni:

  • a játékos életkora
  • a játékosfizikai adottságai

Gyerekek esetén az életkor és az élettani adottságok figyelembevétele különös fontossággal bír.

Gyerek teniszütő választás

Amikor gyermekünknek készülünk teniszütőt választani segítségül hívható a play and stay („játssz és maradj”) rendszer. A módszer lényege, hogy a gyerekek biológiai életkoruknak és fizikai adottságaiknak megfelelően kapnak könnyített felszerelést. Mert minél kisebb egy gyermek, annál kisebb ütővel kell játszania.

Míg a fizikai növekedéssel arányosan egyre nehezebb ütő ajánlott, addig az ütőnyél vastagsága gyerekeknél adott.

A módszer figyelembevétele azért is fontos, mert minél nehezebb a teniszütő annál nehezebben tanulható a finom mozgás. Szintén a play and stay módszer elve, hogy a kezdő gyerekek oktatására a piros labda használata ajánlott, amiben a normál labda nyomásának 25%-a van.

Teniszütő választás egyéb szempontjai

A játéktudás szintje is befolyásolhatja az ütőválasztást:

  • kezdő játékos
  • amatőr játékos
  • profi játékos

A teniszütő választásnál figyelembe vehető az ütő keménysége és rugalmassága is.

A heti játék alkalmak száma is befolyásoló szerepű teniszütő választásnál: minél nagyobb rendszerességgel játszunk, annál jobb minőségű teniszütőt érdemes választani, mivel a minőséggel együtt nő a strapabíróság, a rugalmasság, a könnyedség.

A teniszütők hossza általában standard (68,5 cm) az ennél kisebbek a gyerek ütők.

Létezik hosszított verzió, ha valakinek igénye van rá, például ha az átlagosnál nagyobb tenyere van. Figyelembe vehető az is, hogy ki milyen fogást használ. Mindenkinek a magának leginkább megfelelőt kell kiválasztania.

A teniszütő súlya

Minden ütő más súlyelosztású, mivel minden embernek más és más a kényelmes.

  • ha az ütő könnyebb, akkor az ütő feje felé megy el a súlypont, ezáltal az ütő feje nehezebb, gyorsabb lesz lendítésnél,
  • ha az ütő nehezebb, akkor a játékosnak nagyobb súlyt kell mozgatnia, de így az ütő is jobban is fel tud gyorsulni

Minél profibb játékos valaki, annál nehezebb ütővel érdemes játszania, mert minél sűrűbben játszik, a szervezete annál könnyebben megszokja a nehezebb ütőt. Ha egy órában mondjuk ütünk 400-at, akkor ez heti 10 óra esetén már 4000 ütést jelent.

Míg heti 1 alkalom esetén javasolt a könnyebb ütő, mert nehéz ütő esetén előfordulhat, hogy megfájdul a könyök, a csukló, fizikailag megterhelővé válik.

Teniszütő vásárlás

Amíg nem verseny szinten játsszuk a teniszt, addig a nagyobb sportáruházak kínálata kielégítő minőséget jelent bármilyen korosztálynak. Profi, versenyzői szinten már ajánlott tenisz szakbolt felkeresése.

Gyermek ütő választás esetén a növekedéssel párhuzamosan, a fizikai adottságoknak megfelelően érdemes cserélni a teniszütőt.

Felnőttkorban meg kell találnunk a számunkra tökéletes teniszütőt, és akkor azt hosszútávon tudjuk használni.

Néhány ezer forintos nagyságrendtől már vásárolhatunk teniszütőt. Egy kezdő play and stay ütő már 15 ezer forint körül megvásárolható.

A junior (25-26-os méret) és felnőtt ütőktől emelkedik a teniszütő ára. A versenyütők pedig 50 ezer forinttól kezdődnek.

Érdemes körültekintően eljárni teniszütő vásárlás esetén, hogy mindenki megtalálja a fizikai adottságainak leginkább megfelelő ütőt, amivel hosszútávon elégedett lehet és kellemes játékélményt nyújt számára, anélkül, hogy fizikailag megerőltető lenne.