Három dolog, amit a Rally Hungary után tanultunk

2021. okt. 28. Szikora Tamás

Lassan már teljesen megszokottá válik, hogy az ősz vége felé Nyíregyházán és a Zemplénben rali versenyt rendeznek, az esemény pedig 2019 óta az Európa-bajnokság naptárának is része, így igazán színvonalas mezőny érkezik hazánkba. Van viszont pár dolog, amire érdemes lenne figyelni.

A magyar motorsport rajongók igazán el vannak kényeztetve az utóbbi néhány évben, ha európai vagy világszínvonalú rendezvényekről van szó. Voltak idők, amikor kénytelen volt elutazni az ember külföldre, ha egy adott sorozatból szerette volna látni a kedvenceit, ám ha csak nem kalandvágyból utazna egy szurkoló, akkor már itthon is megkaphatja azt, amire vágyik.

A Formula-1 már 1986 óta jelen van Magyarországon, a Hungaroring pedig azóta megszakítás nélkül rendezhetett futamokat és már a történelmi pályák közé sorolják a jelentős múltja miatt. Ez különösen azért nagy szó, mert a tavalyi esztendőben a koronavírus mindent átírt, így félő volt, hogy véget ér egy szép sorozat.

A Túraautó világbajnokság 2011-ben érkezett meg hozzánk, akkor már magyar részvevőkkel és bár azóta már csak világkupa formájában élvezhetjük a kategória legjobb pilótáinak küzdelmét, mindez nem vont le az élvezeti értékből, az érdeklődés pedig még mindig megvan a széria iránt. Minden évben visszatér a Kamion Eb is, hamarosan a MotoGP is ide látogat, de a rali szerelmesei sem csak a hazai bajnokság résztvevőit láthatják élőben, hiszen idén már harmadik alkalommal jelent meg nálunk az ERC. Bár a küzdelem kiváló volt és a pályák is nagy kihívást adtak a versenyzőknek, nézői szempontból néhány dolog azért még nincs teljesen a helyén ahhoz, hogy mindenki értse is azt, amit lát.

Közvetítések

Követhetőség szempontjából a rali sosem volt egyszerű helyzetben, akárcsak azok, akik a televíziós jogokat birtokolják. Itt viszont álljon egy fontos tény: az ERC hivatalos promótere az Eurosport Events. Mindebből következik az is, hogy a tévében náluk minden egyes fordulónál napi összefoglalókat találhatunk a történésekről, valamint az eseményt követő hét elején egy bővebb heti összefoglalót is.

Mindezzel nincs is gond, ám amíg az tagadhatatlan, hogy az Eurosport Player szolgáltatás nagyszerűen sikerült és az egyik leghasznosabb közvetítéseket kiegészítő applikációvá vált az évek során, a magyar ERC futamról azért jó lett volna látni néhány gyorsasági szakaszt élőben. A legfontosabbakat, vagy éppen azokat, melyek nagy érdeklődésre tartanak számot, így például a Nyíregyházi városi gyorsaságit. Noha a YouTubeon volt lehetőség bizonyos részeket követni, a bajnokság hivatalos csatornáján és a Rallye Radio magyar közvetítésén keresztül, kicsit ez kevésnek érződött.

Noha a ralinak épp az a szépsége, hogy az ember testközelből lássa egy vidéki szakaszon akár a saját házától néhány lépésnyire az autókat, azért nem ártana tudni mi zajlik a pályán, akárcsak biztonsági szempontból is.

Helyszíni tájékoztatás

A nézőknek többféle típusa létezik, a Rally Hungary esetében lehetett látni olyan embereket, akik tényleg csak a látványért érkeztek és ki tudja, lehet itt szerettek bele a sportba, volt aki igyekezett azért követni az időeredményeket, de persze olyan is, aki csak szimplán szereti az autókat és a sebességet és egyáltalában nem érdekelte a verseny alakulása. Sokféle módon lehet szeretni egy sportágat, de nem árt tisztában lenni azzal néha, mi is zajlik körülöttünk, ebben pedig nagy szerepe van a szervezőknek és a médiának.

A közvetítések mellett fontos tényező, hogy bár a vidéki helyszíneken nyilván nehezebb lenne tájékoztatni a rajongókat, azért az internet már szinte mindenki számára elérhető, ezért ott is többet lehetett volna tenni ezért, akár csak egy komolyabb szöveges közvetítés segítségével.  Ami a városi szakaszt illeti, itt például kivetítők segítségével, de akár csak egy tapasztalt helyszíni szpíker által könnyebben közölni lehetett volna a nézőkkel azt, ha éppen csúszik egy szakasz, vagy hogy éppen kit és mit láthatnak a pályán, az időeredményekről nem is beszélve. Egy rali versenyt persze nem egyszerű összehozni, de ki tudja, egy próbát talán megér, ha újabb rajongókat akarunk bevonzani.

A live timing

Hála az égnek annyi biztos pontja maradt azoknak a szurkolóknak, akik nem csak a magával ragadó élményért látogattak ki a helyszínre, hogy az időket követni lehetett a neten. A live timing egy igazán hasznos találmány bármilyen szériát is veszünk figyelembe, ez pedig az ERC esetében különösen jól jött volna.

A világbajnokság alakulásáról még a híradókban is beszámolnak a legtöbbször, az Európa-bajnokság viszont már kevesebb embert érdekel, így nyilván kevesebben ismerik a versenyzőket és kevésbé figyelnek oda arra, hogy áll az összetett éppen. Ebben segíthet rengeteget az, hogy élőben lehet követni az idők alakulását. Valahol ugyanis megvan annak a szépsége, hogy miközben testközelből látjuk a dolgokat, a verseny lényegéről sem maradunk le. Vagyis jobb esetben nem…

Kétféle választás létezik az Eb esetében: vagy letöltjük az appot és akkor nem kell a böngészővel babrálnunk, vagy választjuk az utóbbit, de ha telefonról nézzük az időket, akkor ez elég kényelmetlen tud lenni. Az eredményeknél az egyik oszlopban az adott gyorsasági időit láthatjuk, a másikban pedig az összetett alakulását élőben, amihez alul jön pár fontos szöveges információ néha nyilatkozatokkal. Jól hangzik? Igen, de csak akkor, ha ez tényleg működik. Sajnos többször előfordult, hogy nem frissült időben, a Nyíregyházi szakasznál pedig semmilyen szöveg nem jött, ami csak azért volt bajos, mert három körből állt az a rész, ami eléggé megzavarhatta azokat, akik erre támaszkodtak.

A hangulatra ugyan nem volt panasz és jó látni, hogy új helyeket szeretne meghódítani ez a bajnokság, de ahhoz, hogy stabil követőbázis alakulhasson ki és mindenki megtalálja a számításait, érdemes lenne kihasználni a technikában rejlő lehetőségeket.

(képforrás: fiaerc.com)