Három dolog, amiért különleges az idei téli olimpia

2022. febr. 05. Szikora Tamás

Az idei év egyik kiemelt sporteseménye a XXIV. téli olimpia, ami több okból is más lesz, mint a korábbi ötkarikás játékok. Mutatjuk, hogy miért.

Két olimpia egy helyszínen

Noha olyat már láttunk és a jövőben is fogunk, hogy egy adott helyen többször is olimpiát rendeztek a történelem során, olyanra viszont még soha nem volt példa, hogy ugyanaz a város a téli és nyári olimpiák rendezési jogát is megkapja. Peking az első ebben a sorban, a Kínai főváros még 2008-ban rendezett nyári olimpiát, melyhez olyan hatalmas impozáns létesítményeket hoztak létre, amiknek mai napig sokan a csodájára járnak. Mostanában amúgy is az ázsiai olimpiák időszakát éljük, összevetve a téli és a nyári játékokat ez már zsinórban a harmadik négy éven belül és egy darabig biztosan az utolsó, a következő korszak már Európáé lesz.

Jönnek a robotok

Sajnos a koronavírus még mindig nagyon megnehezíti az emberek életét. A járványhelyzet továbbra is fennáll és hatással van a sporteseményekre. Ez magában foglalja az olimpiákat is, mely képes összehozni az embereket, ám ez utóbbi gondokat is okozhat. A fertőzésszám sajnos a játékok előtt is növekedett, azt viszont nem lehet mondani, hogy a szervezők ne tettek volna nagy erőfeszítéseket ennek kordában tartására. A helyzet javítására a technológiai fejlesztéseket is bevetették, így például az olimpiai faluban egy elég korszakalkotó megoldást alkalmaztak. Az ott működő étteremben a különböző asztalokat megfelelő távolságra helyezték el egymástól, az ételeket pedig robotok fogják felszolgálni, mondhatni elég látványos módon.

Történelmet írhatunk

Hazánk nem tartozik a legnagyobb télisport nemzetek közé, így ebből a szempontból már az is óriási teljesítmény volt, hogy a 2006-os torinói olimpia óta, mindegyik alkalommal volt pontszerzőnk. Ennél is nagyobb tett volt, amikor Phjongcshangban a magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolya váltónk aranyérmet szerzett. Korábban erre soha nem volt példa, de arra sem, hogy egy adott téli olimpián egynél több dobogósunk legyen. Lévén, hogy short track szakágban sikerült még tovább fejlődni, így erre most jó esély mutatkozik.