Három dolog, ami nélkül más lenne a darts vb

2022. jan. 04. Szikora Tamás

A darts évről-évre egyre több szurkolót gyűjt, a sportág egyik legfontosabb portékája pedig egyértelműen a PDC szervezete által rendezett világbajnokság. Az esemény több szempontból is különleges, így mutatunk néhány tényezőt, melyek komolyan tesznek a népszerűségért.

A szalonsportok közül a snooker és a darts az a kettő, mely jelenleg elképesztően sok rajongót tudhat a magáénak. Ami közös, hogy a televíziós közvetítéseknek köszönhetően nézők milliói láthatják a világ legjobbjait, valamint, hogy mindkét sportág sokat köszönhet egy Barry Hearn nevű úriembernek, aki nagyszerű üzleti érzékével képes volt elérni, hogy a képernyőre tűzzék a különböző tornákat.

A dartsnál jelenleg a PDC által szervezett események örvendenek nagy népszerűségnek, ezek közül pedig a hagyományosan december közepétől következő év január elejéig tartó világbajnokság abszolút kiemelkedik. Más a lebonyolítás, több játékos és több mérkőzés jellemzi, ráadásul vannak dolgok, amik egyértelműen alapokat adnak ahhoz, hogy a torna igazán szerethetővé váljon.

Egyéniségek

Az szinte törvényszerű, hogy a legtöbb rajongóval azok a játékosok rendelkeznek, akik stabilan az élmezőny tagjai és ez által a világbajnokság mellett más tornákon, így például a legjobbaknak rendezett sorozatban, a tavaszi Premier League-ben is láthatóak. Ők mind kiválóak, a magas kiszállók és átlagok mellett azonban más dolgokkal is meglehet nyerni a nézőket.

Vannak ugyanis olyan karakterek, akiket a televíziós tornákat tekintve gyakorlatilag csak a vb-n vesznek részt, mégis nagyon sokan szeretik őket. Ilyen például Paul Lim is, a szingapúri bácsi idén már a 68. életévét fogja betölteni mégis képes arra, hogy kvalifikálja magát és a rajongók egyszerűen imádják. Van stílusa, akár a mosolygós pozitív szemléletét, akár a lassan eldobott nyilakat tekintve. Néha egy-egy meglepetés is segíthet, Fallon Sherrock jelenleg az egyetlen női játékos, aki meccset tudott nyerni a vb-n, ez pedig bőven elég volt ahhoz, hogy megszeressék, persze azóta folyamatosan lépdel felfelé, amit nem szabad elfelejteni.

Mindezek azt jelentik, hogy a rajongást általában nem csak a stabil teljesítménnyel lehet kivívni a nézők körében, ezért tehet egy jó bevonuló zene, egy jókor megdobott kilenc nyilas, vagy akár egy kivételes stílus, mint a különös megjelenésű Peter Wright esetében is, igaz ő a világ legjobbjai között van, szóval sűrűn találkozhatunk vele.

Bevonulások

A PDC eseményeihez szervesen hozzátartoznak a bevonulások, melyek kicsit a bokszmérkőzések körítéséhez hasonlítanak, hiszen itt is rendelkezik mindenki egy saját bevonuló dallal, a világbajnokságon pedig könnyen megszerethetnek valakit egy látványos belépő miatt. Az északír Daryl Gurney például a Sweet Caroline című dalra jön be, melyet a közönség rendszeresen végig énekel, sokan pedig emiatt váltak a rajongójává.

Részben ugyanez igaz arra a Raymond van Barneveldre is, aki nemrég tért vissza a profi játékhoz, az ő bevonuló zenéje pedig az Eye Of The Tiger, ami a Rocky harmadik részéből lehet sokaknak ismerős, ám ő elég régi motoros ahhoz, hogy bőven lett rajongója az évek során. Egy jó szám viszont így vagy úgy, de sokat érhet és mivel a világbajnokságon durván egy hónap alatt rengeteg mérkőzés lezajlik, bőven van miből válogatni, ráadásul jócskán találkozhatunk olyan új arcokkal, akikből később nagy kedvenc lehet.

Szurkolók

A nézők nélkül teljesen más lenne ez a sport. A PDC tornáin tapasztalható hangulat egészen különleges és nem igazán lehet még egy olyan sportágat mutatni, ahol a jegyet vásároló embereknek különösen ajánlják, hogy beöltözzenek valamilyen jelmezbe. Ez már hagyománnyá vált, főként a vb-ket tekintve, a táblákra írt üzenetek, a folyamatos éneklés és a fesztiválszerű atmoszféra, tökéletesen egyedivé teszi ezt az egészet.

Sajnos a koronavírus miatt kénytelenek voltunk azt is megtudni, milyen a darts szurkolók nélkül, a tavalyi eseménynek pedig gyakorlatilag végig így kellett lezajlania, ami a fantasztikus csaták ellenére sem volt az igazi. A rendezésért felelős Sky Sportsnak kizárólagos joga van a helyszíni közvetítésre, viszont igyekeznek a lehető legjobban kiszolgálni mindenkit, ami egy jó ideig a helyszínre érkezők számára is igaz volt. Bár idén már nincs erre példa, sokáig rendeztek jelmezversenyt, a legjobbak pedig ajándékokkal gazdagodtak.