Grand Slam az F1-ben

2021. máj. 19. Szikora Tamás

Nagy hagyománnyal rendelkező sportágak esetében is előfordul, hogy a szezon során vannak kiemelt események. Talán ez lehet az értelme a Formula 1 Sprintkvalifikációjának.

Az F1 egy technikai sport így alapvetően teljesen érthető, hogy évről-évre formálódnak változnak a szabályok. A világ is változik, így a technika is, sőt a korábbi tapasztalatokat levonva is készülnek új szabályok. A versenyhétvége lebonyolítása viszont egy olyan dolog, melyhez csak kis módosításokkal nyúlnak hozzá a szabályalkotók, mégpedig nem véletlenül.

A Grand Prix, vagyis a nagydíj hagyományok általában eléggé kőbe vannak vésve, teljesen megszokott már több tíz éve, hogy a program alapvetően háromnapos, a pénteki gyakorlások után jön egy kvalifikáció, ami egy időmérő edzés képében jelenik meg, majd jön a nagy verseny vasárnap.

Ez így elég egyértelműen és egyszerűen hangzik, sokszor felvetődik a kérdés, hogy az autó és motorsportoknak inkább a show, vagy a sport irányába kellene elmennie? A nagyobb nézettség és az izgalmak generálása érdekében vannak olyan versenysorozatok a világban, melyen inkább az előbbit választották, erre jó példa lehet mondjuk a NASCAR az Egyesült Államokban, de akár a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) által működtetett elektromos bajnokság, a Formula E is kissé már túl mesterkéltté vált.

A Formula 1 esetében folyamatos a vita ezt illetően, főként most, hogy a bevételek nyilvánvalóan csökkentek és nagy veszteségekről lehet beszámolni a 2020-as szezont illetően, igaz a koronavírust talán ők vészelték át az egyik legjobban. Az első igazi globális sportesemény ugyanis amely visszatért a porondra, azaz F1 volt, a nézők hiánya és a kevesebb verseny viszont új variációkra adott lehetőséget.

Az időmérőnek már volt sokféle verziója az évek során, az pedig már hosszú ideje téma, hogy egy rövidke versennyel kellene kicserélni ezt. A tervek azonban most valósággá váltak.

A szuperkvalifikáció

Ugyancsak kísérleti jelleggel, de három helyszínen is kipróbálják majd az ötletet az idei szezonban, ami akár a világbajnokság végkimenetelébe is beleszólhat, miután bónuszpontokat is kiosztanak majd.  Jelenleg úgy állunk, hogy a megadott helyszíneken (Silverstone, Monza és vélhetően Interlagos) csak két szabadedzés lesz a három helyett, az időmérő pedig átkerül péntekre, ez adja majd meg a szombati sprintfutam rajtsorrendjét. Utóbbi 100 kilométer hosszú lesz pódium és minden egyéb körítés nélkül.

Az első helyezett három, a második kettő, a harmadik pedig egy pontot szerez majd, a sorrend pedig a vasárnapi nagydíj rajtrácsát alakítja ki.

A versenysorozat vezetői egyébként kijelentették, hogy nem akarják lecserélni erre végleg a már egyébként jól bevált időmérőt, azonban a jövőben is lehetnek olyan helyszínek, melyek az új rendszerben mennek majd.  

Különleges versenyhétvégék

A Grand Slam kifejezést a teniszből ismerhetik a legtöbben, ott négy olyan torna is van mely megkapta ezt a titulust, a férfiak mezőnyében pedig különlegesség, hogy a szokásos kettő helyett három szettet kell nyerni. Ehhez hasonlították sokan a Sprintkvalifikációt, avagy a Szuperkvalifikációt, hiszen mindkét elnevezésről hallani lehetett az elmúlt időszakban.

Hogy maradjunk a technikai sportoknál, a nagy hagyománnyal rendelkező sorozatok is előfordul néha egy-egy special event. A WEC-ben, tehát a Hosszú távú versenyek világbajnokságának például ott van a Le Mans-i 24 órás, Amerikában az IndyCar számára pedig az Indy500. Mindkettő esetében egészen eltérő a program az egész héten.

Ilyen szólván tehát nem hangzik rosszul új dolgokat kipróbálni, azonban a Formula 1 közege nagyon más ebből a szempontból. Ahogy a labdarúgás esetében is hosszú évekbe telt mire bevezették a videó bírót, úgy itt sem egyszerű keresztülvinni az ehhez hasonló változtatásokat.

Az időmérő teljes egészében való lecserélése tehát úgy tűnik nem opció, az viszont egy jó lehetőség lehet, ha lenne mondjuk évente egy-két olyan verseny, amely egyfajta rendhagyó státuszt kapna.

Ahogyan sokáig csak Szingapúr volt az egyetlen villanyfényes verseny, vagy ami már évtizedes hagyomány, hogy Monacóban csütörtökön zajlanak a gyakorlások, úgy az sem lenne elképzelhetetlen, hogy esetleg Monzában nem a sima időmérő edzést futnák le a pilóták.