Futsal világbajnokság Litvánia: Portugália a csúcson

2021. okt. 05. Arany Balázs

Ahogyan a nagypályás labdarúgásban, úgy a futsalban is négy évente rendeznek világbajnokságot. Eredeti tervek szerint ez az év 2020 lett volna, miután, utoljára 2016-ban, Kolumbia rendezte a kontinensviadalt. Ám, ahogyan sok más sportágban, így a futsalban is közbeszólt a koronavírus, így tavaly szeptemberről, idén szeptemberre halasztották a tornát, amely 12-től, egészen október 3-áig tartott, 24 válogatott részvételével, három rendező városban, Litvániában.

A 24 csapat, hat darab négyes csoportban mérte össze erejét, amelyből az első két helyezett fixen továbbjutott az egyenes kieséses szakaszba, míg a legjobb harmadikok közül, mindössze négyen követték őket. Íme a hat csoport résztvevői és végeredményei:

A „B” csoport meccseivel kezdődött a világbajnokság, nem a házigazda, hanem az Orosz csapat indította a tornát, mégpedig egy 9-0-s sikerrel, Egyiptom felett. A csoportkörökben három találkozót játszott minden csapat. A „B” jelű négyesben az Orosz csapat végzett az első helyen kilenc ponttal, mögöttük Üzbegisztán három egységgel jutott tovább, a harmadik lett Guatemala, míg a sereghajtó az egyiptomi válogatott volt. Az „A” jelű négyesben Kazahsztán és Venezuela mentek tovább az első két helyen, harmadik lett Costa Rica, a házigazda Litvánia pedig nulla ponttal búcsúzott a tornától. A „C” csoportban Portugália teljesítménye a csoportelsőséghez volt elég, megelőzve Marokkót, Thaiföldet és Salamon-szigeteket. A „D” jelű kvartettben Brazília számára sem jelentett gondot a csoportkör, három győzelemmel mentek tovább, maguk mögött tudva a cseheket, Vietnámot és Panamát. Az „E” csoportban Spanyolország hibátlanul, kilenc ponttal jutott tovább, maga mögött tudva Paraguayt, Japánt és a kieső Angolát. Az „F” csoportban a címvédő Argentína is mindösszesen három gólt kapott a spanyolokhoz hasonlóan, illetve 3/3 győzelem volt a mérlegük. A második Irán lett, a harmadikok lettek a szerb szomszédaink, míg negyedikként búcsúzott az USA. A legjobb harmadikként továbbjutott négy válogatott pedig Thaiföld, Vietnám, Szerbia és Japán.

A csoportmérkőzéseket a nyolcaddöntő találkozói követték, ahol nem volt lehetőség a javításra, aki kikapott az búcsúzott. Az első napon két mérkőzést játszottak a negyeddöntőbe való jutásért, az első körben az Orosz csapat mérkőzött meg Vietnám ellen, a 3-2-s végeredmény ellenére az oroszok magabiztos játékkal jutottak tovább. A második találkozón Venezuela csapott össze Marokkóval, ahol a marokkóiak győztek szintén 3-2-re. Másnap délután három párharccal folytatódott a torna, kezdésként Argentína csapott össze Paraguay válogatottjával, ahol a címvédő kiütéses 6-1-s győzelmet aratott. A nap második meccsén Kazahsztán is nagy arányú sikerrel ment tovább Thaiföld ellenében, 7-0-val. Az esti találkozón a másik nagy Dél-amerikai futsal nemzet, Brazília játszott Japán ellen és jóval szorosabban alakult a meccs, mint ahogyan várni lehetett. A brazil csapat azért hozta a kötelezőt és továbbjutott a végén 4-2-vel. A nyolcaddöntők utolsó napján pályára léptek az európai futsal nemzet legjobbjai is. A délutánt azonban még az Üzbegisztán-Irán meccs indította el. Az esélyesebb Irán hozta a papírformát, de nagyon nehezen, egy gólgazdag mérkőzésen győztek 9-8-ra. Portugália is megszenvedett Szerbia ellen. A rendes játékidőben 2-2 volt az állás, a hosszabbításban sikerült 4-3-s győzelmet aratniuk. Az utolsó párharc Spanyolország-Csehország volt. Az első félidőben már 4-0-s spanyol vezetéssel mehettek szünetre a felek. A második játékrészben visszább vettek Adolfoék, így a végeredmény 5-2. A tornán egy nap szünet következett, mielőtt a negyeddöntő mérkőzései következtek volna.

Ez a kör Marokkó és Brazília összecsapásával indult. A jóval esélyesebb brazilok nem vitték túlzásba a gólgyártást 1-0-ra győztek. Az esti mérkőzésen Argentína játszott az Orosz csapattal, természetesen a címvédő számított az esélyesnek, ehhez képest a rendes játékidő 1-1-el zárult és egészen a büntetőpárbajig húzták az argentinok, de végül továbbjutottak. A negyeddöntők igazi rangadóját másnap rendezték, Európa két legjobb csapata, Spanyolország és Portugália találkozott, talán a torna túl korai szakaszában. Az első félidő nem hozott gólt, csak egy kihagyott spanyol büntetőt. A második játékrészben 2-0-ra megléptek a Adolfoék, de a portugálok nem adták fel, kiegyenlítettek. A hosszabbításban megtartotta lendületét Portugália, újabb két gólt szerezve jutottak tovább, kiejtve az esélyesebb európai csapatot. Az esti mérkőzésen Irán és Kazahsztán játszott, két korai góllal az előbbi került előnybe, ám a második játékrészben itt is fordulat következett, Kazahsztán hármat vágva nyerte meg a meccset.

Az elődöntők előtt ismételten egy nap pihenő volt a csapatok számára. Az első párharc a döntővel felérő Brazília-Argentína mérkőzés volt. Az argentin csapat vezető találatát Vaporaki szerezte, amelyet Borruto duplázott meg két perccel az első gól után. A 17. percben, a góllövőlistát vezető Ferrao szépített, sz első félidőben az argentinok vezettek 2-1-re. A második játékrészben már nem változott az eredmény, döntőbe jutott Argentína. A következő napon a másik elődöntős páros, Portugália és Kazahsztán csapott össze, hogy kiderüljön a másik döntős kiléte. Az első játékrész nem hozott gólt. A másodikban Varela jutotta vezetéshez a portugálokat, amelyet Nurgozhin egalizált, majd a hosszabbításban Junior meg is fordított. Ekkor úgy tűnt meglepetés születik. Coelho azonban egyenlített a legvégén, büntetőkre mentve a találkozót. Portugália négy büntetőt értékesített, míg Kazahsztán hármat, így, ha nehezen is, de beigazolódott a papírforma.

A tegnapi nap már érmekért játszottak a csapatok. Délután öt órai kezdéssel Brazília és Kazahsztán mérkőzött meg a bronzéremért. Kisebb meglepetésre a kazah válogatott szerezte meg a vezetést, Guitta öngóljával, amellyel a félidőben vezettek is. A második játékrészben ismét egy öngól esett, Taynan talált a saját kapujába, ezzel 1-1 volt az állás. A 31. percben azonban Taynan ismét betalált, ezúttal a jó kapuba, az előny ismét Kazahsztánnál volt. A hajrában beindult a brazilok gépezete és néhány perc alatt betalált Araujo, Ferrao és Le, a végeredmény 4-2 lett. Brazília a bronzérem mellé egy egyéni díjat is hazavihetett, hiszen Ferrao lett a torna gólkirálya.

A döntőben a címvédő Argentína és az európaiak legjobbja, Portugália játszhatott a világbajnoki címért. Az argentinok nem könnyítették meg saját helyzetüket, már a kilencedik percben emberhátrányba kerültek, Borrutot állította ki a játékvezető, majd hat perccel később Varela találatával a portugáloknál volt az előny, félidőben 0-1 volt az állás. A második játékrészben egy perc volt, amely igazán tartalmasra sikerült, ekkor Varela duplázta meg saját maga és csapata előnyét. Ugyan ebben a percben szépített a Dél-amerikai válogatott Claudino góljával. A továbbiakban az eredmény nem változott, így nem sikerült az argentinoknak a címvédés, Portugália nyerte a litvániai világbajnokságot.

(Fotók: FIFA Futsal World Cup Facebook)