Forma 1 – A glória ismét életeket mentett

2022. júl. 06. Szikora Tamás

Bár a 2018-es bevezetésekor sokan vitatták az értelmét, Silverstone-ban egy nap alatt kétszer is bebizonyosodott, hogy mekkora szükség van a formaautókon lévő fejvédő elemre. A glória névre hallgató berendezésnek köszönhetően két pilóta is sértetlenül megúszott egy hatalmas balesetet.

A formaautók, vagy az open-wheel gépek, ahogyan az Egyesült Államokban hivatkoznak rá, továbbra sem veszélytelenek. Bár a biztonság már igazán magas szinten van a korábbi korszakokhoz képest, és tényleg ritkán látunk olyat, hogy súlyos sérüléseket szenvedjenek a versenyzők, az ördög sosem alszik, és néha egészen szürreális jelenetek játszódhatnak le a versenypályákon.

A Formula-1-es Brit Nagydíj hétvégéjén erre két példát is láttunk, egyet az utánpótlásban, egyet pedig a királykategóriában. A Formula-2 vasárnapi futamán a Red Bull támogatását élvező norvég tehetség, Dennis Hauger autója vált irányíthatatlanná, amikor lecsúszott a pályáról, majd az egyik kerékvető megdobta azt. A versenygép a levegőbe is emelkedett, eltalálta Roy Nissany autóját, és annak tetején landolt. Más esetben biztosan Nissany fejének csapódott volna Hauger autója, ezt azonban a glória akadályozta meg, melynek már sokadik alkalommal lehet hálás a sportág.

Néhány órával később az F1-es verseny rajtja után is erről volt szó, ahol néhány méter után egy hatalmas tömegbaleset alakult ki. Miután Pierre Gasly előtt összezártak, George Russell megütötte a Guanyu Zhou autóját, az Alfa Romeo pedig nemcsak, hogy felborult, de a falnak csapódva berepült a gumifal és a mögötte lévő kerítés közé. Az eset ijesztő pillanatokat okozott, hiszen a mentés ideje alatt percekig nem lehetett tudni semmit a kínai pilóta állapotáról, ám végül Zhou a kivizsgálást követően a saját lábán, sértetlenül térhetett vissza a paddockba. A glória tehát ismét jól vizsgázott, hasznát pedig a helyszínen tartózkodók is csak méltatni tudták.

„Hatalmas baleset volt, ezért örülök, hogy rendben vagyok. A pályabírók, és az orvosi stáb tagjai nagyszerű munkát végeztek, és gyorsan a segítségemre voltak. Köszönöm az FIA-nak, és az F1-nek, hogy folyamatosan javítottak az autók biztonságán. Egyértelmű, hogy a glória mentett meg, ez pedig egy újabb példa volt arra, hogy tényleges eredménye van a biztonságot növelő kezdeményezéseknek” – mondta Zhou az Alfa Romeo sajtólevelén keresztül, de hozzá hasonlóan Nissany is hálás volt az elmúlt évek fejlesztéseinek. „Köszönöm, hogy aggódtatok értem. Jól vagyok, és szerencsére a glória is ott volt nekem. Megerősödve térünk vissza Ausztriába”

írta közösségi oldalán az izraeli pilóta, utalva már a következő versenyhétvégére

Az esetről az érintettek mellett mások is szót ejtettek, így például az a Carlos Sainz is, aki Nagy-Britanniában pályafutása első F1-es futamgyőzelmét aratta.

„Néha kritizáljuk az FIA-t, de el kell ismerni, hogy sokat segítettek nekünk. Valószínűleg két életet mentettek meg. Ezt meg kell adnunk nekik, a biztonság terén végzett elképesztő munkájukért. Amikor megláttam az esetet, teljesen sokkot kaptam. Hihetetlennek tartom, hogy ki tudott mászni onnan”

mondta Sainz a Sky Sports adásában

Mindezen incidensek a Nemzetközi Automobil Szövetség számára újabb adatokat, és tapasztalatokat jelentenek, melyek további segítséget nyújthatnak abban, hogy folyamatosan egyre biztonságosabbá tegyék a versenygépeket.

(Képforrás: motorsport.com)