Felkavarodott a világ futballpiaca, lássuk mit hoz az idei nyár

2022. jún. 05. Szikora Tamás

Bár a legnagyobb labdarúgó ligáknak már vége, a nyár is tartogat izgalmakat, főleg az átigazolási piacot illetően. Néhány világsztár például már biztosan elhagyja korábbi sikerei színhelyét.

Győzelmek, és trófeák ide vagy oda, egy idő után eljön a váltás ideje, még akkor is, ha éppen fut a szekér egy csapatnál. Ezt most többen is átélhették az utóbbi időben, az idei szezon után pedig jó néhány sikeres játékos karrierje hozott fordulatot.

A lengyel gólvágó elköszönt

Noha Robert Lewandowski neve szinte egybe forrt a Bayern Münchennel, az elmúlt éveket pedig abszolút nem mondhatják eredménytelennek a felek, a lengyel játékos friss levegőre vágyik. Erről már pletykáltak egy ideje, ahogyan arról is, hogy megromlott a viszonya a vezetőséggel, de nemrégiben a válogatott kerethez csatlakozva egy sajtótájékoztató keretein belül tisztázta a helyzetet.

„Az én történetem véget ért a Bayernnél. Nem tudom elképzelni a jó együttműködést a továbbiak során. Az átigazolásom a legjobb megoldás mindkét fél számára, remélem a klub ezt nem akadályozza meg” – fogalmazott egyértelműen Lewandowski, aki 2014-ben szerződött a müncheni csapathoz, azóta pedig 344 gólt rúgott, és 19 trófeát nyert. A helyzet egyértelműnek tűnhet, azonban bonyolítja, hogy a játékosnak még élő szerződése van, ami csak 2023-ban járna le, vagyis kérdéses elengedik-e, illetőleg, hogy melyik csapat hajlandó egy hatalmas kivásárlási árat kifizetni.

A világbajnok visszatérhet Torinóba

Paul Pogba története két csapathoz is szorosan kötődik, értéke pedig jelentősen megnőtt, mióta vb-győzelmet ünnepelhetett 2018-ban a francia válogatottal. A 29 esztendős középpályás számára a Manchester Unitedről, és a Juventusról szólt a pályafutása, miután előbbinél 2009 és 2012 között szerepelt mielőtt a zebrákhoz távozott volna, 2016-ban azonban ismét Angliába vezetett az útja, és nem is hiába. A United színeiben 39 gólt szerzett, 2017-ben pedig hatalmas szezonjuk volt, mivel megnyerték az Európa Ligát, és az angol Ligakupát is.

Wales hőse teljesítette álmát

„Kilenc éve úgy érkeztem ide fiatalon, hogy valóra váltom az álmomat, és a Real Madrid futballistája leszek. Azért jöttem, hogy felvegyem az ősi fehér mezt, a szívem fölött viseljem a címert, a Santiago Bernabéu Stadionban játsszak, trófeákat nyerjek, és részese legyek annak, amiről a klub a leghíresebb: a Bajnokok Ligája-győzelemnek. Őszintén mondom, hogy sokkalta többet kaptam annál, hogy az álmom valóra vált. Részese lenni a klub történelmének, Real Madrid-játékosként elérni azt, amit elértünk, fantasztikus élmény volt, amit sosem felejtek el” – írta Gareth Bale, aki június 1-én ezzel az üzenettel jelentette be, hogy elhagyja a királyi gárdát.

Bale rengeteg pénzért érkezett meg 2013-ban, és az első hat szezonban a kezdőcsapat stabil része volt, a legutóbbi háromban viszont ez már másként alakult. Erre az egyik legjobb példa, hogy a 2020-2021-es idényben már korábbi klubjában, a Tottenhamban játszott kölcsönben, így a walesi játékos végül a távozás mellett határozott, amivel egy fontos fejezet zárult le az életében.