Fájó vereség az Eb nyitányon: Magyarország – Portugália 0-3

2021. jún. 16. Arany Balázs

Az eredetileg tavalyi rendezésű Európa-bajnokság a koronavírus járványnak köszönhetően 2021-re tolódott át, és a magyar válogatott mellett, a Puskás Aréna is szerepet kapott a kontinensviadalon.

A magyar csapat nem a legkönnyebb utat választotta a kijutáshoz, ugyanis az Eb-selejtezőben mindössze a negyedik helyet szereztük meg a horvátok, a walesiek és a szlovákok mögött. Így várt ránk további két találkozó, ahol az ellenfeleink Bulgária, illetve Izland voltak. A bolgár csapat ellen 3-1-s sikert arattunk, míg Izlandot a hajrában megfordított mérkőzésen vertük 2-1-re. Így 2016 után újra ott lehet a válogatottunk az Eb-n, amelyen 24 ország csapata mutathatja meg magát és már nem egy vagy két ország a rendező, hanem tíz. Így a kontinensviadalt több nemzet, több szurkolója láthatja, nem csak a TV képernyők előtt.

A magyar válogatott a következő csoportellenfeleket kapta:

Portugália
Franciaország
Németország

Az első ellenfelünk a címvédő Portugália volt a Puskás Arénában. A két csapat 2016-ban is játszott egymás ellen az Eb csoportmérkőzésen, akkor 3-3 lett a végeredmény. Majd 2017-ben a világbajnokság selejtezőben is csoportellenfelek voltunk, ott mi húztuk mindkétszer a rövidebbet. A Portugáliában elszenvedett 3-0 mellett, itthon 1-0-ra kaptunk ki, harmadik helyen zárva a csoportunkat a portugálok és Svájc mögött.

Az előzmények ismertetése után nézzük, milyen kezdőcsapatokkal léptek pályára a csapatok. Elsőként a vendég portugálok összeállítása:

Majd a Szoboszlai és Kalmár hiányában pályára lépő magyar csapat kezdő:

Csodálatos látvány és remek hangulat fogadta a kivonuló csapatokat, a labda 18:00-kor indult útjára a Puskás Arénában, a mieink kezdték a találkozót. A 37. percben Dias tartott rá Kleinheisler lábára, sárga lapot kapott érte. Az első igazán komoly helyzetre a 40. percig kellett várni, ekkor a jobb szélen törték fel a védelmünket a vendégek, Jota lefordult védőjéről, de a lövését Gulácsi bravúrral hárította. Három perc elteltével ismét portugál helyzet. Balról jött a beadás, Ronaldo néhány méterről, kapásból lőtte fölé a labdát. Az első félidő 0-0-val zárult. A fehér mezesek hatalmas labdabirtoklási fölényben játszottak, néhány helyzetet kialakítva, de a mieink nagyon szervezetten védekezve, labdaszerzés esetén higgadtan passzolgatva játszottunk.

A második játékrészt a Portugál válogatott kezdte, méghozzá egyből egy helyzettel, jobbról jött egy beadás, Pepe fejelt a bal alsó irányába, de Gulácsi nagyot nyújtózva leért és kiütötte a labdát. Az 57. percben az első magyar helyzet is megérkezett, Sallai lőtt 15 méterről, de Rui Patricio hárította a lövést. Tíz perccel később az első magyar cserejátékos is pályára lépett, Nego érkezett Shafer András helyett. Bruno Fernandes eresztett meg egy lövést távolról, a 68. percben. Gulácsi nagyot védett ismételten. A 78. minutumban kettős csere, Sallai és Kleinheisler mentek le, Schön és Sigér érkeztek. Schön majdnem remek cserének bizonyult. Első labdaérintéseiből gyönyörűen lőtt a 16-oson belülről a bal alsóba, Rui Patricio csak beleérni tudott, ám sajnos lesen kapta a labdát, a gól érvénytelen. A csereként beállt Nego sárgult be a 80. percben. Carvalho és Jota elhagyták a pályát, Renato Sanches és Andre Silva érkeztek. A hajrában sajnos kicsúszott a kezünkből a mérkőzés. Elsőként Guerreiro lövése pattant meg Wili Orban lábán, Gulácsinak esélye sem volt így a védésre, 0-1. A 86. percben Wili Orban kapott sárga lapot, a 16-oson belüli szabálytalanságáért, Ronaldo értékesítette a büntetőt, erőből a kapu bal oldalába lőtte a labdát, 0-2. Egy csere itt, egy csere ott. Nálunk Fiolát váltotta Varga Kevin, a portugáloknál Bruno Fernandes ment le, Joao Moutinho érkezett. Sajnos az öt perces ráadásban Ronaldo ismét betalált. Egy szép akciót követően közvetlen közelről lőtt a kapuba, 0-3, ez a végeredmény. A második félidőben is megtettek mindent a magyar válogatott játékosai, szereztek egy lesgólt is. Az utolsó percekben a balszerencsének köszönhetően vezetést szereztek Ronaldo-ék, ez megpecsételte a sorsunkat.

A találkozó után a szurkolók és a csapat közösen elénekelték a Himnuszt, amely egy szép zárása volt ennek az estének.

Szombaton jön a folytatás, 15:00-tól fogadjuk a Vb címvédő Franciaországot.

(Fotók: MLSZ Facebook)