Ezért volt igazán egyedi a 2022-es labdarúgó világbajnokság

2023. jan. 03. Szikora Tamás

Bár az a kijelentés, miszerint a katari világbajnokság minden idők legjobbja volt, elég véleményes, mi azért tudunk mutatni néhány olyan érdekességet és statisztikát, ami alátámasztja, hogy a mögöttünk hagyott esztendő végén megrendezett torna tényleg a történelem egyik legkülönlegesebb eseménye volt.

Katar nemzeti ünnepén rendezték meg a foci-vb fináléját, amelyet Argentína egy elképesztően fordulatos és drámai mérkőzésen nyert meg az előző világbajnokság győztese, Franciaország ellen. A döntő napján és onnantól fogva már szinte mindenki a találkozó történéseiről, valamint Lionel Messi kivételes teljesítményéről beszélt, hiszen a rutinos játékos ezzel a sikerrel gyakorlatilag mindent megnyert, amit csak lehetett.

Korábban azonban más volt a helyzet, hiszen a világbajnokság előtt szinte mindenki a szervezők hibáiról, a szédületesen nagy költségekről, és a téli rendezésről beszélt, elvégre ezt az esemény korábban még sosem bonyolították le ebben az időszakban. Ugyan tény, hogy ez a torna hihetetlenül izgalmasra sikerült, a többség erős túlzásnak érezte, amikor a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöke, Gianni Infantino úgy vélte, ez volt minden idők legjobb világbajnoksága, a statisztikák alapján viszont abban mindenki megegyezhet, hogy egyedi volt, amit láttunk.

Messi vs. Mbappé

Még mindig egy csapatsportágról beszélünk, de ennek ellenére a döntő a két sztárjátékosról szólt. Hiába tűnt úgy, hogy a sajtó eltúlozza a dolgokat, végül tényleg lenyűgözően teljesítettek, amivel nagyban hozzájárultak egy végletekig kiélezett mérkőzéshez, miközben több rekordot is sikerült beállítaniuk vagy megdönteniük. Az OptaJoe statisztikái szreint Lionel Messi például mindössze a második olyan labdarúgó lett 1966-tól számítva, aki ötnél többször talált be egy világbajnokságon, és húsznál több lehetőséget teremtett. A legérdekesebb, hogy ezt legutóbb éppen egy másik argentin legenda, Diego Maradona tudta abszolválni 1986-ban, amikor utoljára csúcsra ért.

Messi ezen túl azt is elmondhatja már magáról, hogy 26 gólt szerzett a nagy nemzetközi tornákon Argentína színeiben, amivel a vb-t és a Copa Américát tekintve a vonatkozó rangsor első helyére került a dél-amerikai játékosok között. Szintén érdekes, hogy a döntőben rúgta meg 100. olyan gólját, amit jobb lábbal szerzett, de amellett sem mehetünk el szól nélkül, hogy az első játékos lett, aki egyetlen világbajnokságon a csoportkörben, a 16 között, a negyeddöntőben, az elődöntőben és a döntőben is betalált.

Persze Kylian Mbappe is megérdemel minden elismerést, miután a fináléban nagy szerepe volt a francia válogatott feltámadásában. A fiatal támadó mindössze a második, aki mesterhármast ért el egy vb-döntőben, Geoff Hurst után, valamint olyat tett, amire korábban csak a brazil Ronaldo volt képes, 2002-es Brazília-Németország döntőben, hiszen kétszer is betalált a kapuba. Ezen túlmenően már az esemény korábbi szakaszaiban is sikerült rekordokat döntenie, mivel ő lett az első, aki 23 évesen már kilencnél is több találatot ért el a világbajnokságokon.

172 gól az új csúcs

A gólok számára biztosan nem panaszkodhattak a rajongók. Bár voltak gólszegény meccsek, összességében mindenki jól járt, miután 172 alkalommal került teljes terjedelmével a gólvonalon túlra a labda. Ezzel egy 24 éves rekord dőlt meg, az eddigi legtöbb ugyan 171 volt, ami az 1998-as franciaországi tornán született meg.   

Amire utoljára a németek voltak képesek

2002-ig kell visszamenni az időben ahhoz, ha olyan nemzetet keresünk, amelyik egymás után legalább kétszer a döntőbe jut. A brazilazoknak ez 1994 és 2002 között konkrétan zsinórban háromszor sikerült, kétszer pedig nyerni is tudtak, ám európai országok esetében erre ritkábban volt példa. Ez mostanáig csak a hollandoknak és a németeknek sikerült, utóbbiak 1986-ban és 1990-ben tudták ezt összehozni, most viszont Franciaországgal bővült ez a sor, akik címvédőként jutottak a döntőbe.

Modric is nyomott hagyott maga után

Horvátország nem lehet elégedetlen, hiszen 2018-ban ezüstérmesek lettek, 2022-ben pedig a bronzéremig meneteltek, ami továbbra is egy kiemelkedő eredmény számukra. Luka Modric már az idősebb generációhoz tartozik, de továbbra is alappillére volt a dobogóig jutó horvát válogatottnak, ráadásul ő is letett valamit az asztalra a katari világbajnokság során. Modric ugyanis mindössze a negyedik olyan ember a történelemben, aki 37 évesen vagy ennél idősebben hat meccsen is a kezdőben volt. A FIFA eseményein eddig erre csak a brazil Nilton Santos (1962), az olasz Dino Zoff (1982) és az angol Peter Shilton (1990) volt képes.

Wout Weghorst megmutatta, hogyan kell csereként beállni egy mérkőzésre

Nem a hollandokról szólt a 2022-es vb, de az argentinok elleni büntetőkkel eldőlő meccsük emlékezetes marad. Ez főként Wout Weghorst miatt van így, mivel a 30 esztendős labdarúgó csak a kispadról lett beállítva, de néhány perc leforgása alatt életben tartotta csapatát. A 83. percben, majd az elég hosszúra nyúló ráadás 11. percében is betalált, amivel egyrészt sikerült egyenlíteniük, másrészt az első cserejátékos lett, aki Hollandia színeiben kétszer is gólt rúgott ugyanazon a világbajnoki találkozón.

Marokkó mindenkit lenyűgözött

Végül érem nélkül maradtak, de ettől függetlenül az észak-afrikai ország produkálta a legnagyobb meglepetést. Ahogy magukat hívják, az Atlasz oroszlánjai a masszív védekező stílusú játékukkal már a csoportkörben is meglepték az F-jelű négyes legjobbjának tartott Belgium válogatottját, majd a későbbiek során olyan végső győzelemre is esélyes csapatokat intéztek el, mint a spanyolok és a portugálok. Ez aztán a végállomást is jelentette, mivel Franciaországgal és Horvátországgal már nem bírtak, de ez nem vesz le semmi az érdemeikből. Korábban még egy afrikai ország sem jutott el a legjobb négy közé, ami nagyban köszönhető a szövetségi kapitányuk, Walid Regragui munkájának is. Marokkó emellett a negyedik olyan afrikai ország, amelyik legalább a legjobb nyolc közé jutott Kamerun (1990), Szenegál (2002) és Ghána (2010) után. Teljesítményükkel a 11. helyre kerültek a FIFA világranglistáján, ami a legjobb eredmény Egyiptom 2010-ben elért 9. pozíciója óta, a rekordtól viszont elmaradnak, hiszen 1994-ben Nigériát az ötödikként rangsorolták.