Ezért lesz érdemes követni az idei Australian Opent

2023. jan. 06. Szikora Tamás

A hagyományok idén sem törnek meg, így tehát januárban az ausztrál nyílt teniszbajnoksággal indul meg a Grand Slam tornák sora. A torna az elmúlt években is bőven szolgáltatott beszédtémát, ez pedig 2023-ban sem lesz másképp. Mutatjuk a legérdekesebbeket!

Venus Williams nem adja fel

42 esztendősen más már rég visszavonult volna, az idősebbik Williams nővér azonban továbbra is játékra kész. Az Australian Openen ettől függetlenül szüksége volt a szervezők segítségére is, akik az egyik szabadkártyát neki adták oda, így a legendás játékos már huszonkettedik alkalommal vehet részt az év egyik legnagyobb teniszversenyén. Venus Williams az előző esztendőben csak négy eseményen szerepelt, de a visszavonulásáról szóló pletykákat mindannyiszor cáfolta, azzal pedig végképp egyértelművé tette, mit akar, hogy elfogadta a felajánlott szabadkártyát. Az amerikai hölgy egyébként, ha most vonulna vissza, akár egy szép történetet is kerekíthetne ebből, hiszen éppen 25 éve mutatkozott be Melbourne-ben, 14 párosban elért Grand Slam-sikeréből négyet (2001, 2003, 2009, 2010) pedig éppen ezen a helyszínen szerzett meg, míg egyesben kétszer (2003, 2017) döntőzött itt.

Djokovic visszatérhet

Nagy vitákat váltott ki Novak Djokovic helyzete, aki eléggé ellenezte a koronavírus elleni oltásokat, ennek hiányában viszont nem vehetett részt az eseményen tavaly, ráadásul az országba sem léphetett volna be. Mivel nem akarta hitelt érdemlően bizonyítani, hogy rendelkezik-e a szükséges oltásokkal, sőt még fals információkat is adott a hatóságok számára, így nagy botrány lett a dologból. Elsőre még az országból is kitiltották három évre, de ezt a döntést végül módosítva mégis vízumot kapott, sőt az oltottsági kötelezettséget is hatályon kívül helyezték Ausztráliában, így elviekben minden akadály elhárult afelől, hogy nekiveselkedjen a januári viadalnak. Djokovic jelenleg az ötödik helyen áll a világranglistán, a tornaigazgató, Craig Tiley pedig úgy véli, a szerb lehet a legesélyesebb. „Mikor most beszélünk, azt hiszem, akkor landol a gépe Adelaide-ben. Úgy gondolom, ő lesz az a játékos, akit le kellesz győzni a végső sikerért” – nyilatkozta néhány hete a szakember.

Újabb rekordösszeg

Már az előző év elején is arról lehetett beszélni, hogy minden addiginál több pénzt osztanak szét a teniszezők között, a 2022-es díjazást azonban sikerült még feljebb tornázniuk a szervezőknek. Két évvel ezelőtt is óriási 71.5 millió ausztrál dollár oszlott meg, ehhez képest tavaly már kereken 75 millió volt az alap, idén pedig 76.5 millióról, vagyis átszámítva durván 19.5 milliárd forintról lehet beszélni. Ez a szervezők hivatalos közleménye szerint 3.4 százalékos emelkedés, amelynek köszönhetően a női és a férfi egyes győztese is fejenként 2,975 milliót (761 millió forintot) vihet majd haza.