Ezért ilyen hosszúak a vb-meccsek

2022. dec. 05. Szikora Tamás

Sok okból lehet különlegesnek nevezni a 2022-es labdarúgó világbajnokságot, így például a ráadások miatt is. A megszokottól eltérően jóval több hosszabbítást láthattunk a mérkőzések játékrészeinek végén, ami nem véletlen, a FIFA részéről ráadásul már korábban is figyelmeztettek erre mindenkit.

A csekély mértékűnek tűnő játékmegszakítások esetében is jelentős, többségében 8, 9, vagy 10 perces ráadások voltak a világbajnokság meccsein, ami elég nagy meglepődést váltott ki a szurkolók többségéből a csoportkör első fordulójában. Mivel a katari szervezés több szempontból is kritizálva volt, illetőleg jó néhány szokatlan dolog történt eddig, így ez tulajdonképpen már csak a hab volt a tortán.

Természetesen többen is értetlenkedtek és keresték az okokat, ám ehhez nem kellett sokat kutakodni, hiszen a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség részéről valójában már a vb-t megelőzően jelezték, minden egyes másodpercre odafigyelnek azért, hogy a játék valós időtartama ne legyen kevesebb az eredetileg tervezett 45 percnél.

Ami ennél is beszédesebb, hogy nem most kezdték el ezeknek az irányelveknek az alkalmazását, ami tulajdonképpen a labdarúgás jövőjét is előrevetíti, ha nem sikerül gyorsítani a játékot. Már a legutóbbi Oroszországban rendezett tornán is mindössze két olyan mérkőzést rendeztek a csoportkörben, ahol hat percnél kevesebb ráadást láthattak a nézők, most pedig a korábbinál is jobban igyekeztek odafigyelni a részletekre a neves The Athletic beszámolója szerint.

Ehhez érdemes még hozzátenni mindazt, amit Pierlugi Collina részletezett egy sajtótájékoztatón még a vb-t megelőzően, hiszen előre szóltak, hogy hosszabb találkozókra kell számítani. „Azt akarjuk elkerülni, hogy a meccsek játékrészeinek a reális ideje ne 42, 43, vagy 44 perces legyen. Emiatt sokkal pontosabban fogjuk mérni az időt, amikor áll a játék, ebben pedig beletartoznak a VAR-vizsgálatok, az ápolások, a büntetések és a cserék is. Minden olyan esetre figyelünk, amikor nem zajlik a játék, vagy ha több idő telik el a kelleténél például egy-egy bedobás esetében” – mondta el a FIFA játékvezetői bizottságának elnöke, de szavaira ekkor még talán kevesen figyeltek fel.

A szakember mondandójából egyébként érdemes kiemelni a cseréket, ami szintén egy fontos szabályváltozásra vezethető vissza. Mint azt említette, ezekre is odafigyelnek, ami nem csak a lehetséges időhúzás miatt fontos. Az idei világbajnokságon már összesen öt cserelehetősége van a csapatoknak minden egyes meccs során, ez pedig önmagában több időt emészt fel, de valójában azzal is pörög az óra, ha éppen a bíró kollégái tanakodnak a VAR-szobában, vagy neki kell kimennie megtekinteni egy adott esetet.

A FIFA érvei tehát alapvetően logikusak, még akkor is, ha olykor túlzásnak tűnnek a ráadások, az viszont kétségtelen, hogy szokatlan, mikor a 90 perces mérkőzések bő 100 percesre nyúlnak meg.