Európai-szurperkupa: Chelsea-Villareal 1-1 (6-5)

2021. aug. 13. Arany Balázs

Az Európai-szuperkupához vezető út igen hosszú, akármelyik kupasorozat megnyerésével jut el egy csapat. Jelen esetünkben a Chelsea a Bajnokok-ligája trófeát hódította el, míg a Villareal az Európa-ligában vitézkedett, de győzelmével az idei szezonban a BL csoportkörben szerepelhet.

A londoni csapat a döntőben a Manchester City ellen játszott és nyert 1-0-ra, Kai Havertz góljával, amelyet a 42. percben szerzett. A Villareal szintén manchesteri csapatot múlt fölül a döntőben, ők a Manchester Unitedet győzték le. A 29. percben Gerard Moreno góljával a sárga mezeseknél volt az előny, amelyet Cavani egalizált az 55-ben. Majd egészen a tizenegyes párbajig húzták a döntést a csapatok és ott is De Gea rúgása maradt ki, amely eldöntötte a kupa sorsát.

Nyáron mindkét csapatnál voltak játékos mozgások. A londoni kékeknél távozott Giroud az AC Milan csapatához, illetve többen visszaérkeztek kölcsönből és többen távoztak ingyen vagy kölcsönbe, a kevésbé meghatározó, illetve fiatal játékosok közül. A sárga tengeralattjáróknál érkezett a Tottenham védője, Juan Foyth, Bacca a Granada csapatához igazolt. Persze a Villarealnál is távozott és érkezett több fiatal vagy kevésbé meghatározó játékos is.

Nézzük tehát a döntő kezdőcsapatait, elsőként a londoniakét:

A spanyol Villareal kezdő tizenegye:

A szuperkupa mérkőzés helyszíne nem más volt, mint a belfasti Windsor Park, a találkozó este, 21:00-kor kezdődött, Karasev sípjelére, a londoniak kezdték a meccset. Az ötödik percben a Chelsea rúghatott szögletet, a beívelés után Werner lőtt néhány méterről, de Asenjo hatalmas reflexmozdulattal hárított. A 27. percben megszületett a fölényben játszó Chelsea vezető gólja, Kai Havertz adott be a baloldalról, laposan, Ziyech érkezett középen és könnyedén bepasszolta az elvetődő kapus mellett, 1-0.

A kapott gól után összeszedték magukat a sárga mezesek, a 33. percben Boulaye Diat ugratta ki csapattársa, Mendy azonban jól mozdult ki, így Dia nem tudott a kapuba találni. Majd két perccel később Chelsea helyzet, Alonso lőtt távolról, Asenjonak nyújtóznia kellett a jobb alsó irányában, hogy kiüsse a spanyol játékos lövését. Az első játékrész hajrájában cserélnie kellett Tuchelnek, a gólszerző, Ziyech egy rossz mozdulat következtében megsérült, helyén Pulisic folytatta. Az öt perces ráadásban Rüdiger kapott sárgát egy erősen piros gyanús rúgás után, majd Tuchel is sárgát kapott reklamálásért. Az utolsó percben egy beadásból, rádőlve Moreno lőtt hat méterről, hatalmasat csattant a lövés a keresztlécen. Az első félidő eredménye 1-0 volt.

A második játékrészt a sárga tengeralattjárók kezdték. Az 52. percben Gerard Moreno kapott egy remek labdát, amelyet 16 méterről elhelyezett Mendy mellett, de a labda a kapufát találta el. Hat perccel később cserélt a Villareal, Alfonso Pedrasa ment le és Estupinan folytatta a helyén. A 61. percben Pino kapott sárgát a Villareal csapatából. Majd ismét cserék jöttek mindkét oldalon, a kékeknél három. Érkezett Joginho, Mount, Christensen. Elhagyta a játékteret Kante, Werner, Zouma. A spanyoloknál Moi Gomez váltotta Triguerost és Mario Gaspar pedig Capouet. A 73. percben megérkezett az egyenlítés. Egy rossz Chelsea felszabadítás a sárga mezesekhez került, majd Moreno és Dia egy pazar kényszerítőt csináltak. Moreno bepasszolta a tizenhatoson belülre, Dia sarokkal lekészítette, Moreno pedig nem hibázott tíz méterről, 1-1.

A gólt újabb cserék követték. Az angoloknál Azpilicueta jött be, Hudson-Odoi ment le. A spanyoloknál Morlanes és Raba érkeztek, Alberto Moreno és a gólpasszt adó Dia helyére. A rendes játékidőben nem változott az eredmény, jöhetett a kétszer 30 perces túlóra.

Az hosszabbítás első félidejében cseréltek ismét a sárga mezesek, Mandi érkezett a sárga lapos Pino helyére. A második 30 percben Raba kapott még sárga lapot, a Chelsea pedig kapust cserélt a tizenegyesekre. Mendy helyét Arrizabalaga vette át, aki egy sárgát is begyűjtött a tizenegyesek előtt. Havertz kihagyta az elsőt, Asenjo jól érezte a sarkot. Majd a harmadik körben Mandi hibázott, Kepa védte a bal alsóba tartó labdát. A hetedik körig mindenki belőtte aztán mindkét oldalon. Majd jött Raul Albiol, ő a bal alsót vette célba, ám erőtlen és pontatlan lövését Kepa hárította, ezzel pedig a Chelsea megnyerte az Európai-szurperkupát tizenegyesekkel 6-5-re.

(Fotók: UEFA Champions League)