Egy újabb sport melyben jók lehetnek a magyarok – 3×3 kosárlabda

2021. máj. 27. Szikora Tamás

Idén mutatkozik be a nyári olimpia programján Tokióban, ám ifjúsági játékokon már láthattuk korábban. Hazánk is jól teljesít eddig a válogatottak között.

Legyen szó akár a nyári, akár a téli olimpiákról, a program és a rajta szereplő sportágak is változnak néha. Igaz vannak olyanok mindkettő esetében, melyek vannak annyira népszerűek vagy hagyományosak, hogy szinte kirobbanthatatlanok a helyükről.

A nyári olimpia esetében a kosárlabda is hagyományosnak mondható, a népszerűsége pedig csak nőtt az évek során. Nagy szerepe volt ebben persze nyilvánvalóan az Észak-Amerikai ligának (NBA) is, hiszen sokat tettek azért, hogy ez a nagyszerű sport igazán menő és így a fiatalok számára is vonzó legyen. Ez azóta sem változott, ráadásul az olimpiákon 1948 óta megszakítás nélkül mindig rendeztek kosárlabda tornát.

A játék egyik változata lett az úgynevezett street ball is, mely ahogy a nevéből is kiderül, az utcai variáns. Egy palánkra játsszák, többnyire 3-3 ellen, félpályán. A szabályok is nagyon le vannak itt egyszerűsítve, de az utcai kosárlabda nem csak a sportolók szórakoztatására volt jó.

Többek között ez is sokat tett a 3×3 sportág kialakulásához. A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) égisze alatt fut, ők pedig elég sokat tesznek a népszerűsítésért. Az ESSEC Business School tanulmánya szerint a világ legnagyobb városi csapatsportjáról van szó.

Bizonyítja ezt az is, hogy az 2010-ben indult ifjúsági nyári olimpián már jelen volt, de ugyanígy szerepelt még a 2015-ös Európa Játékokon, a mostani Tokiói olimpián is láthatjuk majd, akárcsak a 2022-es Nemzetközösségi Játékokon.

A szabályok eléggé hasonlítanak a street ballhoz. Az ott említett alapok itt is érvényesek, azonban ami a pontokat illeti, itt már némileg másabb a helyzet, mint a rendes kosárlabda esetében. Amíg normális esetben a kétpontos vonalon belüli kosár 2, míg az azon kívüli 3 pontot ér, itt a vonalon belüli 1, azon kívüli sikeres dobás 2 pontot eredményez.

Egyszer 20 perc a játékidő, ami abban az esetben nem számít, ha valamelyik csapat ezen belül eléri a 20 pontot, akkor ugyanis hamarabb véget ér a mérkőzés. Ez a hosszabbításra nem igaz kizárólag, ott az nyer, aki előbb pontot szerez.

Magyar esélyek

Mind a női, mind a férfi mezőnyben 8-8 ország vehet részt a tornán. Mindkét nem esetében már csak egy hely kiadó és már csak egyetlen egy selejtező lesz, ahol ki lehet jutni a tornára. A helyszín Debrecen városa lesz és hála az égnek magyar válogatottaknak is szurkolhatunk.

A város és a 3×3 kosárlabda fontosak egymás életében, hiszen már nem ez lesz az első alkalom, hogy ilyen rangos eseményt rendeznek, ráadásul idén is lesz mire figyelni a rajongóknak. Az olimpiai selejtező torna mellett a World Tour Masters, az U19-es női, valamint a férfi és női U18-as világbajnokságot is itt tartják meg.

A FIBA hivatalos világranglistáján hazánk a nőknél és a férfiaknál is előkelő helyet foglal el jelenleg. Az előbbi mezőnyben a 14., utóbbinál pedig a 15. helyen vagyunk megtalálhatóak. Jelenleg nők között Franciaország, a férfiaknál pedig Szerbia együttese áll az élen.

Válogatottjaink számára tehát megvannak a lehetőségek, hogy ott legyenek a legjobbak között és némi szerencsével akár meglepetést is okozhatnak majd a jövőben.