Egy legendás név térne vissza az F1-be

2022. márc. 13. HírDrazsé

2016 óta a Haas révén már van egy amerikai istálló a Formula-1-ben, ám elég jó esélyek mutatkoznak arra, hogy a jövőben kettő is szerepelhet a mezőnyben. Az Andretti név világszerte ismert, hamarosan pedig a királykategóriában is üdvözölhetjük őket.

Egyelőre még csak tervekről van szó, azt viszont már jó ideje pletykálják, hogy beszállna az F1-be az Andretti Autosport. Az alakulatnak több vállalkozása is van világszerte a motorsport berkein belül, ezek közül természetesen hazájukban az Egyesült Államokban rendelkeznek a legnagyobb ismertséggel, ahol a NASCAR-ban és az IndyCarban is jelen vannak.

Többek között a Formula-E sorozatban is saját csapattal vesznek részt, a család részéről pedig egy régi álom válna valóra, amennyiben a Formula-1-ben is szerepelhetnének. Ennek több oka is van, a legfontosabb talán a név, ami igazán jól cseng, bárhová is mennek. Mario Andretti 1978-ban lett a sportág világbajnoka, de a tengerentúlon ugyanúgy letette a névjegyét.

A családnévhez köthető csapatok sem mondhatók sikertelennek, ráadásul az anyagi háttérrel sem lenne gond, így a brand értékén hatalmasat dobhatna az F1-es szerepvállalás. Hogy mennyire komolyan vették a feladatot, azt jól mutatja a tavalyi évben folytatott tevékenységük, amikor az Alfa Romeo alakulatának esetleges felvásárlásáról szóltak a hírek.

Az üzlet ugyan jó lehetőségnek tűnt, végül mégis meghiúsult, mivel a csapat mögött álló cég, a Longbow Finance eredetileg 250 millió dollárt kért, viszont az egyik svéd fő részvényes, Finn Rausing egy újabb feltételt szabott az ügylethez, amivel Anderriéknek négy év alatt újabb 200 milliót kellett volna kifizetnie. Szerintük ugyanis csak így lett volna biztosítható a folyamatos versenyképesség.

Ezt már soknak érezték, így minden maradt a régiben, és úgy tűnt az amerikaiak letettek a korábbi terveikről. Ezt azonban megcáfolta Mario Andretti bejelentése, aki a Twitteren közölte, hogy fia, Michael beadta jelentkezését a Nemzetközi Automobil Szövetségnél. Mondani persze bármit lehet, de végül ezt mindenki megerősítette, a helyzet viszont nem ilyen egyszerű.

Sok dolognak kell teljesülnie ahhoz, hogy egy új csapat érkezzen meg, ráadásul az sem teljesen egyértelmű, hogy a többi istállót boldoggá tenné egy friss vetélytárs érkezése. Erről az első téli teszten meg is kérdezték a csapatfőnököket a sajtó képviselői, akik ugyan nem zárkóztak el az Andrettitől, ugyanakkor azt körül írták, hogy csak akkor látnák értelmét a bővülésnek, amennyiben ettől nem hígul fel a mezőny.

Persze a legtöbben vélhetőleg az anyagiak miatt aggódnak, hiszen ezzel a jelenlegi pénzelosztási rendszeren is változtatniuk kell, de a sport jelenleg nagyon népszerű az USA-ban, ez pedig további nézőszám növekedést jelenthetne az F1-nek. Erről Michael Andretti is beszélt, aki úgy gondolja, minden adott ahhoz, hogy növeljék a show értékét, túl sokáig viszont nem várhatnak az FIA és a jogtulajdonos FOM döntésére.

„Gyorsan kell döntenünk, ha 2024-ben ott akarunk lenni, mert telik az idő. Egy hónapon belül tudnunk kell a válaszukat. Elég megnézni azt, hogyan nőtt a nézettség Hollandiában, mióta van egy versenyzőjük. Nálunk nincs ilyen, de ha egy olyan jó pilótát kapnának, akinek kiváló a rajongótábora, mint mondjuk Colton Hertának, az szerintem nagyszerű lenne” – mondta a csapatvezető a Motorsport Network számára

„Számomra ez nem kérdéses. Nem tudom, hogy mi hátráltatja ezt, de remélhetőleg rájönnek. Ahogy mi fogjuk csinálni, az első osztályú lesz minden tekintetben. Nagy terveink vannak, amelyek igazán jót tesznek majd a sportággal” – tette hozzá.

Az tehát egyértelműen látszik, hogy a gárda nagyon elkötelezett a beszállás iránt és nem csak a sikerekért vagy a pénzért jönnének, hanem vissza is adnának valamit az F1-nek. Ehhez az IndyCar egyik legnagyobb tehetsége, Colton Herta is egy jó alapot adhat, hiszen ezáltal az amerikai nézők az eddiginél is közelebb kerülnének a sportághoz.

A feladat tehát adott, az Andretti Autosport pedig késznek érzi magát erre.