Egy különleges világbajnokság vár ránk

2022. nov. 09. Szikora Tamás

November 20-án veszi kezdetét a FIFA labdarúgó világbajnokság, mely a szokásostól eltérően az év végén kerül megrendezésre. A torna már az időpont miatt is emlékezetesnek ígérkezik, de van még pár olyan tényező, amivel bevonulhat a történelembe. Mutatunk néhány érdekességet, amire érdemes odafigyelni a katari vb-t illetően.

Egyedi időpont

Soha nem volt még példa arra, hogy november-decemberi időpontban rendezzék meg a legnagyobb érdeklődésre számot tartó labdarúgó eseményt, most azonban ez is megtörténik. A rendező országot 2010-ben választotta ki nemzetközi szövetség, kilenc pályázat közül pedig Katar lett a befutó. Az országban azóta már számos rangos sporteseményt rendeztek, főképp az év elején vagy a végén, ez pedig a helyi klímának köszönhető. Bár fázni vélhetően így sem fognak a résztvevők, a szokványos júniusi-júliusi időszakban rettentően magas hőmérséklettel kellett volna megküzdeniük, így ez volt tulajdonképp az egyetlen logikus döntés. Mindez persze rettentő nagy terhet rótt a bajnokságokra és a nemzetközi kupákra, hiszen egy erőltetett, a megszokottnál jóval sűrűbb menetrenddel kellett számolnia mindenkinek, ezáltal a felkészülésre és a regenerációra szánt időt is másképp kellett ütemezni.

Az eddigi legdrágább világbajnokság

Egy ilyen grandiózus eseményt nem lehet olcsón megúszni az anyagiakat tekintve, a katari szervezők viszont túltettek mindenen, amit eddig láttunk. Egyes becslések szerint 200 milliárd dollárra rúgnak a költségek, ami egy elképesztő szám, és majdnem a hatvanszorosa annak, amennyibe a 2010-es dél-afrikai világbajnokság került, de akkor még a jegyárakról nem is beszéltünk. A fináléra kapható belépők ára 46%-kal megnőttek a legutóbbi Oroszországban rendezett torna döntőjéhez képest, igaz itt az inflációval és egyéb más dolgokkal is számolni kell, ettől függetlenül ez finoman szólva is borsosnak mondható.

A stadionok száma is meglepő

Összesen nyolc arénában bonyolítják majd le az egy hónapon át tartó küzdelmeket, a költségek pedig többek között azért is lehetnek magasak, mivel ezek közül csak egy olyan van, melyet felújítottak, a többi újonnan épült. A létesítmények száma kicsit kevésnek tűnhet, de ez még nem rekord, 1978-ban Argentína mindössze hat stadionnal rendezett, de valójában így is rengeteg embert képesek lesznek majd befogadni és kiszolgálni. A legkisebb épületekben is elférnek 40 ezren a nemzeti stadionban pedig ennek a duplájáról lehet beszámolni, amire szükség is lesz. A nemzetközi portálok jelentései szerint rekordszámú látogató lehet jelen a helyszíneken, őket viszont modern körülmények és légkondicionált stadionok várják.

Csak a kijelölt helyeken lehet alkoholt fogyasztani

Ugyan sokaknak hozzátartozik a helyszíni meccsnézés élményéhez a sörözés, vagy az egyéb alkoholos italok, ezek a stadionokban nem lesznek elérhetők. Ennek oka, hogy a helyiek eléggé konzervatívak ezzel kapcsolatban, a vallásuk pedig tiltja az alkoholfogyasztást. Utóbbira természetesen kellett egy kompromisszum a külföldi drukkerek miatt, így végül a hivatalos szurkolói zónákban délelőtt tíztől másnap reggel ötig ihatnak majd alkoholt azok, akiknek igényük lenne erre. Bár ez a korlátozás sokaknak fura lehet első hallásra, talán kiengeszteli őket, hogy a szeszes italok állítólag jóval olcsóbbak lesznek, mint másutt a térségben.